Zrušenie rodičovského príspevku v Rakúsku

tinkatt87
21. nov 2016

zeny prosim vas potrebujem pomoct, v at mi skoncil rodicovsky prispevok a ja sa vraciam na neaky cas na sk a chcela by som tam poberat este ten rok kym bude mat mala 3roky, prosim vas co vsetko bude tu z at potrebovat? dakujem za kazdu radu

viennazienka
21. nov 2016

Ahoj, ja by som ti rada pomohla ale nerozumiem presne otázke :( skončil ti príspevok familienbeihilfe?

tinkatt87
autor
21. nov 2016

@viennazienka v auguste mi skoncil karenz som mala len na dva roky rodicovsky tym padom aj pridavky a chcem ist na sk a tam poberat este ten rok

bluka2
22. nov 2016

@tinkatt87 To je super strategia, vybrat z jednej krajiny rodicovsky rozlozeny na kratku dobu (2r.) a potom ist do inej krajiny a poberat potom este rodicovsky rozlozeny na dlhu dobu (3r.). Ak sa to da, tak blahozelam, nasla si chybu v systeme! Lebo logicky by malo byt mozne bud jedno alebo druhe

bluka2
22. nov 2016

@tinkatt87 A preco ti skoncili pridavky, ked Ti skoncila Karenz? Ved pridavky ak odsuhlasia, tak potom je to na 5 rokov a potom ich predlzuju az kym dieta nedostuduje, ci nie? Aspon mne tiez skoncil Karenz a pridavky mam stale

bluka2
22. nov 2016

@tinkatt87 A nadpisu nerozumiem uz vobec. Ak si uz vybrala cely rodicovsky v AT, ako ho chces spatne "zrusit"?

sense
22. nov 2016

Ty ho nechces zrusit,ty si ho uz vybrala ty chces len piberat rodicak na sk.....

tinkatt87
autor
22. nov 2016

@bluka2 pridavky mas z rakuska stale aj ked zijes na slovensku? tomu nerozumiem,.....
mne hned ako mala dovrsila 2 roky ich zrusili rovnako ako aj rodicovsky prispevok, tak ten rok chcem poberat na sk.

marcah
22. nov 2016

@tinkatt87 Nemozes si vybrat cely rodicovsky v AT, kde suma je vyssia ako celkova suma rodicaku v SR a potom si este nechat doplatit z SK. Pokial by si z Rakuska za cele tie dva roky dostala celkovu sumu nizsiu ako je vyplacana v SR tak by ti z SK doplatili ten rozdiel.
Ale takto ako to chces ty to nie je mozne. A hlavne ani by to nebolo fair, to by takto robila kazda druha mamina.
Co sa tyka pridavkov, mozete dostavat doplatok z AT pokial aspoň jeden z rodicov stále v AT pracuje.

lyduska2002
22. nov 2016

Ak sa chceš vrátiť potrebuješ si odhlásiť tam trvalý a poistenie,nahlasit sa na trvalý tu a z at potrebuješ len doklad o ukončení poistenia ktoré.dolozis u nás v zdravotke.k žiadosti o rodičovský príspevok už potom postupujte standardne,vypises žiadosť,pridas dokumenty,zdravotne kartičky zo sr,ukoncenie vyplácania dávok z at,karenz aj fbh.

lyduska2002
22. nov 2016

Ale ak sa chceš vrátiť len na nejaký čas tak to možné nie je,a ani by sa ti to zrejme neoplatilo

zanetamatej
22. nov 2016

@bluka2 ja tiez zasnem nad tou spekulaciou,preco si nevybrala rovno variantu peniaze hned a mohla este cele 3 roky vybrat aj na sk 🙂

zanetamatej
22. nov 2016

@bluka2 nerozumiem ako je to presne s beihilfe,my sme tu 3-ti rok a najprv sme mali schvalene na rok, teraz na 2 roky, a pritom zijeme tu aj pracujeme..myslis ze po 2 rokoch to predlzia na neurcito?

marcah
22. nov 2016

@zanetamatej my to mame vzdy len na rok. Prave vcera mi prislo potvrdenie o predlzeni na dalsi rok...

zanetamatej
23. nov 2016

@marcah aha takze to davaju cudzincom tak na rok-dva asi,nam schvalili teraz na 2, len pani vyssie pisala ze na 5 rokov a potom az kym deti nevyjdu skolu ale asi zalezi kto je tu ako dlho alebo ci ma trvalu pracu neviem, rakusania to nemusia dokladovat stale,a fluchtlinge tiez nemusia nic vybavovat a davky im vybavi stat a nemusia sa starat o nic..co uz

marcah
23. nov 2016

@zanetamatej moj manzel je rakusan 🙂

vroni
23. nov 2016

@tinkatt87, to, o co sa pokusas sa vola podvod. Ak ti na to pridu, prachy budes vracat aj s pokutou. Ze je vas takych “sikovnych“ viac, preveruju to ako supy (za co im uprimne tlieskam. Potom tu kvoli par vychcanym sockam ale musia preverovat vsetky)

dada200
23. nov 2016

@tinkatt87 nemas nárok na ziadny rodičovský príspevok zo slovenska,ak si celý vybrala v rakúskych. Zvolila si model vyplácania na 24mesiacov,tak svoju čiastku ,ktorá ti patrí si už dostala a nárok máš len na rodinné prídavky zo slovenska.

dada200
23. nov 2016

@marcah ja žasnem nad špekuláciami niektorých žien ,ako vybabrať zo systémom a získať čo najviac peňazí,aj ty? Len skoda,ze to takto nejde a oni si nikdy nič nezistia a myslia si,ze keď si zvolia najkratšiu variantu vyplácania,tak ešte zvyšok doberu na SK 😂 . Potom sa čudujú,ze ako je to možné.

dada200
23. nov 2016

@vroni presne,koli takýmto špekuláciam na to doplácajú všetci a zbytočne to potom trvá aj niekoľko mesiacov. Veď svoje prachy už dostala tak čo ešte chce? A dostala oveľa viac ako by poberala na SK. Píše,ze jej to po dovŕšení 2.rokov zrušili,ale veď takú variantu zvolila a prídavky si musi vybaviť nanovo,ale ťažko niekomu vysvetľovať,ked ani základné informácie si na začiatku nezistila,dôležité bolo,ze prachy chodia no nie?

marcah
23. nov 2016

@dada200 no ono predstava mesacneho prijmu 600-700 eur je krasna a lakava. A samozrejme potom dojde k situacii ze dieta ma 20 mesiacov, do práce ist je este skoro a mamina je zhrozena ze teraz ostane bez mesacneho prijmu??? to ja uz snad pravidlom, takato sitiacia.
A najhorsie je ze tie zeny si stále myslia "ale ved ked mi patri" - pritom si asi ani možno fakt neuvedomuju ze im to NEPATRI, ze si to co im patri uz vybrali niekde inde!
A presne ako spominala vroni, potom sa divime, ze si nas preveruju, natahuju, atd atd.... Ja sa vobec nedivim tym uradnikom, ze si ziadaju dokladovat aj nemozne.... a mnohokrat som velmi milo prekvapena ze so mnou ako slovenkou komunikuju prijemnejsie ako ked nieco vybavujem "doma" na Slovensku ☹

dada200
23. nov 2016

@marcah presne tak a teraz zostane rok bez príjmu,lebo ak nenastúpi do roboty tak bude na Slovensku dostávať len rodinné čo je myslím nejakých 23€ ??? Neviem presnu sumu a bude sa rozčuľovať,ze ako je to možné. Lenže ak sumu rozratanu na 30 mesiacov vybrala za 24 mesiacov,tak môže pozerať akurat cez prsty. Treba pochopiť,ze celková suma je stále rovnaká ,len doba vyplácania sa vždy zvolí.

bluka2
23. nov 2016

@zanetamatej mne schvalili fbh na 5 rokov, potom sa to predlzuje, nevedela som, ze to ma kazdy inak, nechapem

bluka2
23. nov 2016

Neviem, ci je toto spekulacia alebo co, lebo viac by sa oplatilo vybrat vsetko z AT za 12/14 mesiacov a potom ist na Sk, nie az po 2 rokoch, haha