Zrušenie rodičovského príspevku v prípade nástupu manžela na MD.

szelienkova
25. mar 2020

Ahojte 😊 prosím, chcela by som si len niečo overiť 😊 priateľ nastupuje 2.4 na materskú. Ja som doteraz poberala rodičovský. Nakoľko sa dá rodičovský príspevok zrušiť len k 1.dnu v mesiaci, mam dat zrušenie od 1.5?
Ďakujem😘

deedol
25. mar 2020

moj muz nastupil 23.3. a zrusenie malo byt k 1.4., takze tipujem, ze ano.

szelienkova
autor
25. mar 2020

@deedol ďakujem veľmi pekne 😊

daisylucky
25. mar 2020

Tiež toto práve riešime a fakt neviem, čítam aj tu knihu materská od Mihala, manžel ide na materskú 1.5. a neviem ci som to nepochopila tak, že mám rodičak ukončiť k 30.4., lebo ze keď ja mam za dáky mesiac nárok na rodičak, manžel nemá na materské a to by sme si nepomohli, keďže materské je vyššie, ale neviem isto.

sabiii
25. mar 2020

Manzel nastupil na matersku od 2.1.2020, ja som rodicak ukoncila k 1.1.2020. Za ten jeden den mi prisiel rodicovsky prispevok v plnej vyske a manzelovi prisla materska rozpocitana na zvysne dni, t.j od 2.1-31.1

deedol
25. mar 2020

@sabiii ja som to chcela tiez takto (ukoncit k 22.3.) a pani na UPSVAR povedala, ze sa to tak nerobi, kedze mi dojde este za marec RP, cize prerusenie ma byt az od aprila. (este mi to tam prepisovala v tej ziadosti). ale mozno kazda uradnicka to riesi po svojom, ktovie.

deedol
25. mar 2020

@daisylucky keby siel muz od 2.5., tak za maj este dostanes cely RP.

pelopeia
26. mar 2020

@szelienkova Do žiadosti o odňatie RP treba napísať, že žiadate o odňatie RP od 2.4.2020 z dôvodu, že otec dieťaťa si ide žiadať materské zo Sociálnej poisťovne. ÚPSVaR odníme RP od 01.05.2020. Ak požiadate o odňatie od 01.05. Sociálna poisťovňa nemusí priateľovi priznať materské. (viem o čom píšem, robím na úrade, vyplácam/odnímam rodičáky).

jess1984
26. mar 2020

Ahojte, viete mi prosim vas poradit, ked poberam RP na mladsiu, dceru (8mesiacov), kedze som nemala narok na matersku tak dostavam 270€, starsiemu synovi boli teraz diagnostikovane NKS, Pas, hyperkineticky syndrom. V januari mal 3roky, muz na neho poberal materske tak by sme chceli poziadat o predlzeny RP na maleho, aby ho poberal muz. Len neviem ako presne postupovat,a teda asi by som sa mala zahlasit na zdravotku ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov(na dceru)? Dakujem za kazdu radu.

szelienkova
autor
26. mar 2020

@pelopeia veľmi pekne ďakujem, ja som myslela, že tam musí byť napísany len prvý deň v mesiaci, preto som bola zmätená 😊

szelienkova
autor
26. mar 2020

@daisylucky áno, keď nastupuje 1.5, tak treba ukončiť k 30.4. Preto sme dávali materskú až druhý deň v mesiaci aby som za ten jeden deň ešte dostala rodicak

pelopeia
26. mar 2020

@szelienkova kedysi to tak bolo, že sa dalo odňať len k prvému dňu v mesiaci. Rozhodnutie o odňatí sa ale bude robiť až potom, ako sa vyplatí poslednýkrát rodičovský príspevok, t.j. niekedy v polke mája.