Ahojte, chcem sa poradit. Poberam predlzeny rodicovsky na starsieho syna, aktualne som na PN rizikove tehu s dvojickami (predtym a teda aj pocas poberania RP som riadne bola zamestnana, PP riadne trva, je na dobu neurcitu). Na matersku by som mala nastupit 30.3. Mam tri otazky: 1.kedy musim ist na UPSvR poziadat o zrusenie RP?
2.ak spravne ratam, materska 43.tyzdnov pri dvojickach by mi mala koncit 24.1., takze za januar by som potom mala narok uz aj na rodicovsky ano?
3. budem moct poberat riadne uz ten zvyseny rodicovsky, ci?
Dakujem za odpovede
@sinnovea1 Kto má nárok na vyšší rodičovský príspevok v sume 370 eur mesačne?
Oprávnená osoba, ktorej sa pred vznikom nároku na rodičovský príspevok vyplácalo z dôvodu starostlivosti o toto dieťa materské alebo obdobná dávka ako materské v členskom štáte EÚ.
Materské je dávka nemocenského poistenia, vypláca ho Sociálna poisťovňa. Aby vznikol nárok na materské, osoba, ktorá je tehotná alebo ktorá sa stará o narodené dieťa, musí byť v období vzniku dôvodu na poskytnutie materského nemocensky poistená, pričom toto poistenie musí trvať najmenej 270 dní v posledných dvoch rokoch pred pôrodom (resp. pred prevzatím dieťaťa do starostlivosti u otcov alebo osvojiteľov) alebo jej musí trvať ochranná lehota, ak nemocenské poistenie zaniklo.
To znamená, že ak ti naďalej trvá pracovný pomer určite máš nárok na vyšší rodičak
@sinnovea1 este mozno doplni, dr. ma chcela na matersku vypisat od 3.4., co pozeram teraz, ze by bolo mozno este vyhodnejsie pre mna..ja som ju totiz dnes zmiatla a pytala sa na nastup uz od 30.3., prave kvoli tomu RP..som si to predtym asi blbo vyratala..🙈