ahoj, potrebovala by som poradiť, co ako to bude: dcera je na rodičovskej ale pracuje na tpp, malá bude mat v auguste 3 roky, v máji ale zmenila zamestnávateľa, tam má aj vyssí plat ale zistila ze je tehotná a pôjde na rizikové, tak ako to bude s pn, budu ju pocítat este ako v prvom tehotenstve z minulého zamestnávateľa alebo uz od nového a ako to bude potom s materskou dovolenkou ak niekto vie, poraďte alebo napíšte skúsenosti ako to vlastne je..ďakujem
@jitka0071 skúste napísať priamo cez formulár na stránkach soc.poistovne otázku, ako to bude s jej matesrkým. Napíšte pravdepodobný termín pôrodu (kvôli nástupu na md), odkedy dokedy čerpala rodičovskú dovolenku v zamestnaní starom (predpokladám až do ukončenia prac.pomeru), dokedy trval starý pp (trval do 1.5.2015), odkedy je nový (začal 2.5.2015) a asi odkedy bude pn do nástupu na md, predpokladám.
Podla mna, ak je nástup na md v r.2015 a v novom zamestnaní nebude mať platené nem.poistenie 90dní, ale v r.2014 u toho iného zamestnávatela (predpokladám nie je to ten istý!!!) celý kalend.rok čerpala LEN!!!!! rodičovskú dovolenku, žiadnu pn. očr, teda nemá tam vôbec žiadny vym.základ z dôvodu čerpania RD, tak by sa mala materská rátať z pravdepodobného vym.základu, z ktorého by sa platilo nem.poistenie za mesiac nástupu na MD v novom zamestnaní. Ale ozaj treba overiť od nich a byť pripravený na to, že to na pobočke môžu aj vyriešiť inak, tj. radšej v predstihu informovať mzdárku a príp. nejaký týžden po podaní žiadosti zavolať na soc.poistovnu a sa informovať, ako jej vychádza tá materská, či je to ozaj tak, ako odpísali z ústredia (nie vždy to tak robia, by ste sa divili! bohužial)
a tu je link, kde môžete zadať otázku:
http://www.socpoist.sk/kontakty-/48001s
a teda boli by sme asi všetky tu radi, ak by ste nás oboznámili s odpovedou 🙂
asi správne po slovensky je: boli by sme rady (sme tu baby) tak? :D
jáj tak to mi nenapísali, len to co som vám sem napísala...
"Ak by dcera u nového zamestnávateľa bola nemocensky poistená viac ako 90 dní pred vznikom dočasnej pracovnej neschopnosti, nemocenské a materské sa jej vypočíta z vymeriavacích základov dosiahnutých u nového zamestnávateľa. "
toto je presná citácia, co mi prislo ako odpoved...tak neviem ostatné .... ked budem vediet viac, dam isto sem echo ako to dopadlo...
@zalka Podľa mňa ak neopracuje u nového zamestnávateľa 90 kal. dní bez PN a OČR, tak sa jej bude materské počítať z minima, nakoľko má už nového zamestnávateľa a so starým zamestnávateľom sa to nedá spájať aj keď bola resp. jej trvá RP...Najlepšia alternatíva je odpracovať tých 90 kal. dní....
@gapa
@jitka0071
@dena1973 najistejšie iste, no podla zákona, ak
Zákon o sociálnom poistení
§ 54
(3) Ak obdobie nemocenského poistenia zamestnanca, za ktoré sa platí poistné na nemocenské poistenie, pred vznikom dôvodu na poskytnutie nemocenskej dávky bolo kratšie ako 90 dní od vzniku tohto nemocenského poistenia, rozhodujúce obdobie na zistenie denného vymeriavacieho základu je kalendárny rok predchádzajúci kalendárnemu roku, v ktorom vznikol dôvod na poskytnutie nemocenskej dávky, ak obdobie nemocenského poistenia zamestnanca, za ktoré sa platí poistné na nemocenské poistenie, v predchádzajúcom kalendárnom roku bolo najmenej 90 dní, okrem obdobia nemocenského poistenia, za ktoré sa platí poistné na nemocenské poistenie, dosiahnutého u zamestnávateľa, u ktorého vznikol dôvod na poskytnutie nemocenskej dávky.
§ 57
(1) Výška nemocenskej dávky sa určuje z pravdepodobného denného vymeriavacieho základu, ak
a) poistenec nemal v rozhodujúcom období uvedenom v § 54 vymeriavací základ na platenie poistného na nemocenské poistenie,
***b) zamestnanec v rozhodujúcom období podľa § 54 ods. 3 nedosiahol 90 dní nemocenského poistenia zamestnanca, za ktoré sa platí poistné na nemocenské poistenie,
...
§ 57
(4) Pravdepodobný denný vymeriavací základ zamestnanca a povinne nemocensky poistenej samostatne zárobkovo činnej osoby, ktorí nemali v rozhodujúcom období vymeriavací základ na platenie poistného na nemocenské poistenie z dôvodu poberania materského, prerušenia povinného nemocenského poistenia zamestnanca z dôvodu čerpania rodičovskej dovolenky alebo z dôvodu prerušenia povinného nemocenského poistenia samostatne zárobkovo činnej osoby, ktorá má nárok na rodičovský príspevok, je jedna tridsatina vymeriavacieho základu, z ktorého by sa platilo poistné na nemocenské poistenie za kalendárny mesiac, v ktorom vznikol dôvod na poskytnutie nemocenskej dávky; § 55 ods. 2 platí rovnako.
-----------------------
podla mna je to jednoznačné:
V prípade, ak by nedosiahla 90dní plateného poistenia v novom prac.pomere, jej rozhod.obdobím je predchádzajúci kalend.rok k roku nástupu na md, tj. r.2014 (ak nástup na md je 2015), tam ale nemá platených 90dní poistenia (celý rok bola na RD), takže podla § 57 ods.1 písm.b) sa použije pravdepodobný vym.základ. A kedže dôvodom, že v r.2014 nemá vym.základ je, že čerpala celý rok!!! RD, tak sa použije pravdep. vym.základ, z ktorého by sa platilo nem.poistenie za mesiac nástupu na md.
----------
no ako píšem overila by som si to, možno aj s uvedením rodného čísla, nech pozrú, či nemala nejaké iné poistenie vtedy. Ale ak bude mať 90dní, vyhne sa mnohým zdržovačkám a naťahovačkám, čo v takýchto prípadoch môžu byť, napr. aj s tým, že mzdárku môže niekto zle informovať, čo tam má uviesť, a ak by ona uviedla minimum, tak proste to bude z minima (tiež poznám aspon 2-3také prípady, sú tu na koníku, ked takto navigovali zo SP vypísať pravdep.vym.základ)
@jitka0071
Ahojte, chcela by som sa spýtať, či by ste mi vedeli poradiť, ak som pred mesiacom zmenila zamestnávateľa, ale plánujem otehotnieť budúci rok, z akej mzdy sa mi bude počítať výška materskej, zo mzdy od súčasného (u ktorého som krátko) alebo predchádzajúceho zamestnávateľa, u ktorého som bola niekoľko rokov.. Ďakujem
@anetap1234 po trvaní prac.pomeru 90dní s platením jednoznačne z vym.základu u nového zamestnávatela (dni pn, očr sa do toho nerátajú)
@jitka0071 a v starom zamestnaní skončila? či tam je stále zamestnaná a vedená ako rodič na RD?