Zmena rodinných prídavkov z priateľa na mňa ako matku

siimmii
13. okt 2014

Ahojte chcem sa spytat ,ako je to ked si chcem zmenit rodine pridavky z priatela na mna, na urade mi daju papier a tam to spolu podpiseme? Musi potom aj nieco v praci nahlasit priatel ci ako je to? dakujem

fidorka7
13. okt 2014

@siimmii tvoj priateľ musí ísť na úpsvar a prehlásiť, že súhlasí, aby si od toho a toho dátumu poberala prídavky ty, Ty si potom vypíšeš žiadosť na seba. V robote nemusíš nič oznámiť, zamestnávateľ nič nemá s prídavkami, iba ak by ste chceli zmeniť aj daňový bonus.

siimmii
autor
14. okt 2014

@fidorka7 dakujem, chcem zmenit aj danovy bonus, to treba riesit len u zamestnavatela alebo tiez na úpsvar? dakujem

lalinko2010
14. okt 2014

@siimmii ahoj, daňový bonus riešiš cez zamestnávateľa. dá potvrdenie od kedy do kedy bral tvoj priateľ daňový bonus a to zanesieš k svojmu zamestnávateľovi. prípadne opačne..

kaktusik007
14. okt 2014

@fidorka7 suhlas??? ja som ziadne suhlasne vyhlasenie nepotrebovala, proste som iba na urade oznamila, ze si o rodinne ziadam ja a ze ich ziadam na toto cislo uctu....
danovy bonus - tiez je nepodstatne, od kedy do kedy bral jej priatel, zakon hovori ze matka je prva osoba v rade, takze matka si moze narokovat danovy bonus za cley rok. priatel iba oznami, ze ho poberal neopravnene a samozrejme je ho povinny potom vratit. a ak to neoznami, pacha trestny cin kratenia dani a poistneho. ON, nie ona.
@lalinko2010

takze
@siimmii behni na urad, daj si ziadost na rodinne pridavky na seba, daj si tam svoje cislo uctu, u zamestnavatela - priloz rodne listy deti (kopie) a proste iba OZNAM ze si to budes narokovat.
to je vsetko, je to JEDNOSTRANNY ukon

lalinko2010
14. okt 2014

@kaktusik007 tak asi mám sprostého zamestnávateľa - hold smola! neoprávnene poberal daňový bonus? to som nikde v dotazoch nečítala. prečo sa hneď myslí na zlé, že neoprávene a podobne.
tak ak niekto poberal daňový bonus / oprávnene / - manžel a teraz ho chce poberať manželka, tak príde k zamestnávateľovi a povie - vyplaťte mi daňový bonus za celý rok - aj napriek tomu že ho bral môj manžel. to čo????
normálny zamestnávateľ dá potvrdenie že manžel poberal daňový bonus od vtedy a hotovo.
hovori ze matka je prva osoba v rade, takze matka si moze narokovat danovy bonus za cley rok - to je jasné, ale keď je matka na materskej dovolenke tak aj vtedy ona poberá daňový bonus????

majka99999
14. okt 2014

@kaktusik007 ale co ak ona nebude splnat prijmovu podmienku? Ak bude zarabat 2-3 mesiace na konci roka, nemusi mat narok...

majusqa77
14. okt 2014

trošku poopravim toho zamestnávateľa a daňový bonus. podpisuje sa zmena vo vyhlasení na uplatnenie nezdaniteľnej časti základu dane na daňovníka a daňového bonusu

kaktusik007
14. okt 2014

@lalinko2010 ano, manzelka pride a necha si vyplatit cely danovy bonus aj ked ho poberal jej manzel...
manzelka ma na to pravo a asi aj dovody, ked to urobi.
a manzel --- ten bude musiet danovy bonus proste vratit.
pretoze ZAKON je jasny -- tam je poradie naroku -- matka, otec, ina opravnena osoba. Cize MATKA je prvorada a ak poziada ona, otec sa moze aj na hlavu postavit, nedostane ho.

a tu nejde o sprostost tvojho zamestnavatela -- ja viem ze zamestnavatelia robia taketo byrokraticke hefty a ziadaju nezmyselne potvrdenia, pretoze to je hlupost uctovniciek a mzdariek -- tie castokrat nepoznaju legislativu tak ako by mali. Proste pytaju veci, na ktore narok NEMAJU pytat -- ale zlahcuju si pracu, resp. riesia veci ktore fakt nemusia --- pretoze je na zodpovednosti toho ktoreho, kto danovy bonus pobera, aby ak ho poberal neopravnene, tak to nahlasil a danovy bonus vratil, lebo inak sa dopusta trestneho cinu kratenia dani a poistneho.... asi tolko k tomu 🙂
@majka99999 ak nesplni podmienku, tak samozrejme narok na danovy bonus nie je. Logicke, nie??

fidorka7
14. okt 2014

@kaktusik007 matka už dávno nemá zákonné prednostné právo na prídavok, platí, že ho má ten z rodičov, na ktorom sa spoločne dohodli preto aj na zmenu je potrebná dohoda. Ale nejdem sa s tebou hádať, veď s tým robím len 20 rokov, takže určite to vieš lepšie...

fidorka7
14. okt 2014

@kaktusik007 si ale úplne že naivná a máš nereálne predstavy a sny... snívaj ďalej.

kaktusik007
14. okt 2014

@fidorka7 ja nesnivam -- toto je realita ako je to u nas. osobne viem, ze co je na upsvar v jednom meste v pohode, v druhom okrese je to totalne inak, takze -- ak s tym pracujes v okoli ziliny, moze byt ze u vas by mi to nepreslo, u nas som to riesila iba ja a uplne v pohode som si na seba prepisala jednak pridavok na deti, jednak rodicovsky prispevok, a co sa tyka danoveho bonusu -- to som taktiez len oznamila a bolo mi sum a fuk, ze za prveho pol roka poberal danovy bonus moj manzel - nezaujimalo ma to, uplatnila som si na cely rok a aj som ho za cely rok dostala.
takze nie, ja nie som naivna. Ja si iba idem za svojim.

fidorka7
14. okt 2014

@kaktusik007 ak ste mali obaja vyplatený daňoový bonus za rovnaké obdobie, tak ste sa neoprávnene obohatili a ak sa na to príde, budete ho musieť vrátiť, Bohužiaľ sú medzi nami i takí ľudia, ktorí si idú za svojim aj cez mŕtvoly. Zrejme preto aj v tvojom prípade nemala úradníčka odvahu alebo nervy dodržať zákonný postup i v prípade zmeny prídavku u teba, čo je ale jej chyba ale porušila tým zákon /ona/.

kaktusik007
15. okt 2014

@fidorka7 😀 😀 😀 ty to nechapes... samozrejme ze doslo nie len k obohateniu, ale doslo aj mozno k trestnemu cinu kratenia dani a poistneho -- ale toto tiez ja neriesim. Pretoze ja nie som ten, kto je za toto zodpovedny a uprimne, ani neviem, ako podal moj uz ex danove priznanie a ci ten danovy bonus si priznal ze ma vratit, alebo nepriznal. A je mi to jedno.
A ano -- mozes mat pocit ze idem cez mrtvoly, ale ked ti manzel neda ani euro, pobera rodinne pridavky, tak akoze to by som sa pozrela, aby som si nevyhadala u uradnicky aby tieto veci sli na moj ucet. Akoze pardon. Ci som mala ho prosikat ze prosim prosim, pridi si ich odhlasit aby som ich mohla poberat ja??? ved just by to nespravil, ved ten tak z toho mal akurat tak radost, ze ako som na tom financne....

a danovy bonus -- preco by som mala nechat takemuto chrapunovi 250 eur???? co je danovy bonus za pol roka na dve deti.... Akoze preco? Ja som podmienky naroku splnila, 250 eur je pre mna obrovska kopa penazi a ano, danovy urad mi to musel vyplatit.... a to, ze si daju dokopy rodne cisla a zistia, ze na dve deti bolo za to iste obdobie vyplateny danovy bonus 2x -- tak akoze toto mi je jasne 🙂

a na margo uradnikov.... na moju, ku ktorej spadam, nepoviem ani pol kriveho slova -- lebo pani ma respektuje a vie, ze prislusne zakony ovladam. Ta to uz zistila, ze ked ja nieco chcem na urade, tak mam pravdu. To len ostatne sa do mna obuli, ked som si v 2010 bola ziadat prispevok rodicovi -- ze na to isto narok mat nebudem, kdezto podla mna ten narok nan bol... a tak aj bolo - tento prispevok mi vyplateny bol. Stacilo si iba stat za svojim a nedat sa.