Ahojte, poprosim o konzultaciu.
a) Termin porodu mam jun 2020, na matersku pojdem v maji. Tento rok v septembri som menila pracu. Od januara do sept som bola na vyborne platenej pozicii, od sept. mam plat o dosť nizsi plat u ineho zamestnavatela.
Prechod z jednej prace do druhej bol plynuly z jedného dna na druhy. Odvody do socialky platím nonstop uz 3.5r.
Z čoho sa mi bude ratat materske? Z priemeru mzdy za cely kalendarny rok 2019?
b) Mam moznost privyrobit si v novembri cca 600 eur. Mam na vyber, ci chcem peniaze na ruku alebo na dohodu. Co ma podla vas vo vztahu k materskej vacsi vyznam? Dat vsetko na dohodu, aby sa z toho odviedli peniaze do socialky alebo su to take susne, ze to jej vysku neovplyvni?
@salonka22 no ku dnu pôrodu ak neporodíš skôr ako 31.5.2020 budeš mať splnenú podmienku 270 dní poistenia len z toho zamestnania B,
tú dohodu teraz november december by som zriešila oficiálne ... do istoty .. dohoda C pravidelný príjem aby boli zaplatené odvody na nemocenské poistenie.
to by si mala poriešenú MD z toho nového PP - B dni z dohody -C by sa pripočítali k novému TP -B.. aby si mala 270 dní
a ešte využiť treba ten starý TP -A čo si mala do 31.8.19
ak by si sa zamestnala ešte niekde v novom roku s platom vo výške starého zamestnania pr. mala si plat tam 1000e .. na pár dní ... TPP na čiastočný úväzok - D napr. plat 1000e/m ... a odpracovala by si 7-10 dní a skončila tento PP - D ( pozor musí byť inde nemôže byť v starej robote ) ... tak potom by si mohla v máji požiadať o MD na 2 tlačivách
a žiadala by si o MD zo zamestnania B, a zo zamestnania D v ochrannej lehote .. a mala by si MD oveľa vyššiu ak nie maximálnu
@salonka22 napíš presný dátum začatia nového PP, a tiež termín nástupu na MD a predpokladaný dátum pôrodu.
Lebo možno ti výjde mať MD z oboch poistení .. aj zo starej práce aj z novej práce .. ak sa zamestnáš v súbehu s novou prácou ešte kdesi inde.