Zmena práce počas materskej

evol85
7. feb 2018

Ahojte maminky. V juli mi konci materska ale v septembri cakame nas druhy zazrak. Chcem sa spytat vraj pocaa materskej staci zmenit pracu na 3 mesiace a materska sa vypocita z nej. Takze ak tomu dobre chapem staci ak dam v starej praci cca v aprili vypoved a hned sa zamestnam v novej od maja do jula vyrubi sa mi materska z tohto prijmu. Dakujem

keduska
7. feb 2018

Ano, je to tak, min.90 dni v novej a pocitat sa bude z nej.

palla12
7. feb 2018

Áno bude sa ty počítať z novej práce ale musíš 90 dní odrobiť aby zamestnávateľ za teba platil odvody a nemôžeš ísť na PN alebo OČerku. Lebo ak by si isla, síce zmluva pokračuje ale dni PN/OČerku sa vylučujú z rozhodujúceho obdobia na vypocet materskej. A tvoje nové rozhodujúce obdobie bude práve tých 90 dní v novom zamestnani.

palla12
7. feb 2018

oprava ti 😲

lexl
8. feb 2018

A neviete ako je to s tým jedným dnom v práci a vznikne narok na najvyššiu materskú ako to písal mihal?

keduska
8. feb 2018

@lexl to by platilo iba ak by si na matersku nastupila dalsi rok a v nom neodpracovala v novej praci 90 dni, VZ by sa ratal z predchadzajuceho roka

lexl
8. feb 2018

@keduska tak Vám skusim v skratke napísať moju situáciu, možno by ste mi poradili ako získať čo najviac. Takze: Momentálne som od 1/2015 na materskej a následne rodicovskej dovolenke,pracovný pomer mám na dobu neurčitú, sle medzitým sa veľa veci zmenilo, a zrejme budem nútená dať vypoved po Rd ku koncu februara. Predtým som v tej spoločnosti pracovala cca 5 rokov, teraz som sle zistila že som pravdepodobne tehu. A moja otázka ak dam vypoved, mala by som byt v ochrannej lehote? A budem mat ešte nárok na materské zo zamestnania alebo už mám nárok od začiatku len na rodicak? Alebo čo urobiť, sby som mala nárok na materskú? Viem, že zákony a kadejaké paragrafy sa menia a na poisťovni sú "veľmi ochotní" pomôcť. A ešte dodám, že mám asi 25 dni dovolenky a potom pôjdem na up. Ďakujem Vám za rady.

keduska
8. feb 2018

@lexl na materske je narok, ak zena bola ku dnu vzniku 270 poistena. Neviem, ako to je s retazovymi materskymi, ale ochranna lehota plati.

lexl
8. feb 2018

@keduska ďakujem Vám 🙂 , tazda bude niekto vedieť poradiť. Ja retazovy nestihnem určite.

radostka
Autor odpoveď zmazal
Zobraz