Život v Anglicku a pôrod na Slovensku

uknovacik
20. feb 2016

Myslim, ze nas je viac. Pracujem druhy rok na normalny fulltime contract. Momenatlne som zistila, ze som tehotna a urcite chcem rodit na Slovensku. Je tu niektora, ktora to ma za sebou takto?

Ako ste riesili porod? Su tam nejake povinne vysetrenia pre matku, kedy by som muslea letiet spat ( chcem mat vyplacanu matersku od zamestanvatela v UK s tym,ze sa mozno vratim po roku)?

ako je to s peniazmi? museli ste niekde nieco v UK po porode dokladovt ? ( ako u nas rodny list)?

ruthike
21. feb 2016

Ahoj, ja zijem v Anglicku, ale rodila som tiez v A. Len sa prosim ta daj slovenskym gynekologom otestovat (vytery sa robia na sk medzi 35-37. Tyzdnom) na streptokok B. V Uk preventivku podcenuju. Ak mas pozitivnu nalez, daju ti pred porodom atb do zily a bude fsjn. Ak sa to zanedba, babetko moze dostat sepsu pri porode a pruser. Da sa aj v uk privatne testovat - ja som sa dala za £35, ale neverili mi, ze rodim a maly mal smolu a schytal to a bol tyzden na intenzivke.

Co sa papierov tyka po 20. Tyzdni ti gp practice alebo midwife vypise maternity certificate a na zaklade toho budes mat narok na matersku - dake ine dokazovanie netreba. Praci nepotrebovali ani rodny list. Co sa vysetreni tyka, tak v uk ti po porode vacsinou ani na intimne parti uz nepozru - ak si nemala komplikacie a mas dobrovolne vysetrenie u gp za 6 tyzdnov, ale tam sa ta len spyta zopar otazok:D a ide sa-nie je to povinne. Ked som sa dpytala naco sluzi take vysetrenie bez vysetrenia(kamosky gp) tak vraj na to aby identifikovali moznu postnatalnu depresiu.
Blahozelam k tehotenstvu a prijemny priebeh prajem!

uknovacik
autor
21. feb 2016

Ahoj dakujem za odpoved...stale ale este potrebujem ako to je ked budem vlastne na Slovensku a narokovat si chcem na UK matersku( kedze na Slovensku by mi nevznikol narok)

ruthike
21. feb 2016

Vsak ten mat certifikat ... Hr ressources, alebo sefovi -zavisi od velkosti firmy musis pisomne oznamit kedy hodlas nastupit na metersku - tehotenstvo treba oznamit do zaciatku 4. Mesiaca

ruthike
21. feb 2016

neviem, ci je zamestnavatel povinny zasielat matersku na zahranicny ucet, je mozne, ze ti to budu chciet posielat na anglicky. Matersku zacnes bud od tebou stanoveneho terminu alebo automaticky porodom

ruthike
21. feb 2016

@ruthike niekedy ti zamestnavatel ponukne extra matersku, ale to znamena, ze ak to vezmes tak sa musis vratit aspon na 6 mes zavisi od zazmluvnenia