Zdravím všetkých,
kočky prosím poradiť, ak máte skúsenosť. Situácia ma zaskočila nakoľko som po 3 neúspešných umelých oplodneniach v minulosti zistila, že čakáme bábo.
Od 2014 do 31.12.2020 som bola zamestnaná TPP. (6 rokov)
Od 1.1.2021 do 30.9.2021 nezamestnaná na úrade práce. (9 mesiacov)
Od 1.10.2021 mám živnosť. ( 5mesiacov)
NEMOCENSKÉ POISTENIE JE PLATENÉ NEPRETRŽITE.
Otázka na vás prosím je :
- kedy ste ukončili živnosť?
- mám nárok na maródku? rizikovú PN-ku, aj predtým som mala všetky rizikové
- mám nárok na tehotenské?
Nemocenské si od októbra 2021 platím minimálne a to 77 € mesačne. Od odvodov som do októbra 2022 oslobodená.
Na tehotenské má podľa : https://www.socpoist.sk/tehotenske/69383s nárok povinne nemocensky poistená samostatne zárobkovo činná osoba, ak sa nemýlim, nárok mám.
Podmienky nároku na nemocenské živnostníka počas dočasnej PN v roku 2022:
byť uznaný za dočasne PN,
mať v deň vzniku dočasnej PN aktívne nemocenské poistenie alebo byť v ochrannej lehote po skončení nemocenského poistenia,
nepoberať v tom čase materské,
mať zaplatené poistné na nemocenské poistenie za obdobie posledných 5 rokov, a to od prvého vzniku nemocenského poistenia, do konca kalendárneho mesiaca, ktorý predchádza kalendárnemu mesiacu, v ktorom vznikla dočasná PN, pričom nedoplatok do výšky 5 eur sa toleruje. https://www.podnikajte.sk/socialne-a-zdravotne-...
Ak sa nemýlim, nárok mám.
Ďakujem za každé usmernenie.
77 Eur je zdravotné poistenie (od januára 2022 už 79 Eur) nie nemocenské, čiže aktuálne nemáš nárok na platenú PN ani tehotenský príspevok ani materské
a samozrejme gratulujem k tehotenstvu to je asi najdolezitejsie nech je vsetko ok
:(( Ďakujem Vám baby za váš čas a jasné informácie. Presne ako hovorí loginexistuje, je to najdôležitejšie. V minulej práce na TPP ani za svet otehotniet nešlo. Majte sa krásne bambule, a ešte raz Ďakujem.
@xchiaomi neplatis nahodou len do zdravotnej poistovvne to min tj 79,13 eur mesacne ? ak ano na tehotenske a materske alebo PN narok nebude