Ahojte mamičky,
chcem sa spýtať vás SZČO, ktoré ste / boli ste na materskej a naďalej ste pokračovali v podnikaní. Ako to funguje? Ja pracujem pre jednu firmu ako SZČO - účtovníctvo a administratíva. Chcela by som aj počas materskej pracovať z domu. Chcem sa spýtať, či počas materskej môžem naďalej podnikať a mať príjem s tým, že budem dostávať aj materskú a teda štát by mal za mňa platiť aj odvody....dobre to chápem? Že budem na materskej poberať materskú, štát bude za mňa platiť odvody a ja môžem naďalej v trocha obmedzenom režime pracovať a zarábať peniaze ako SZČO? Ďakujem 🙂
@emi16 Ďakujem 🙂 asi sa tam niekedy v rámci voľna stavím a popýtam sa ako to je. ešte raz vďaka
@gabrielita87 mozes pokracovat v cinnosti, dostanes aj materske a neskor aj rodicovsky ale stat plati odvody len pocas materskej, po prechode na rodicovsku si odvody platis sama. Ja som tiez SZCO, teraz uz na rodicovskej.
@chilli21 ďakujem ti krásne, čiže počas prvého 3/4roka čo budem poberať materské bude za mňa štát platiť aj Z aj S odvody? a akonáhle prejdem na rodičovský tak potom si začnem platiť odvody sama a výšku tých odvodov si musím dať prerátať po materskej? Ďakujem mockrát. Mám z toho trochu chaos v hlave čo musím a čo nemusím vybaviť....
@gabrielita87 ano
Ja som bola SZCO
A ponerala som rodicovsku
Stat plati odvody len na rodicovsky
Ty sa mas rozhodnut ci si budes platit zdravotku a kolko
Nemusis vobec, ale v juny ti pride vyrovnanie na zaklade danoveho priznania a budes musiet doplatit
Ak budes platit a vznikne ti preplatok ten ti vratia
A socialna poistovna vyrata pladbu na mesiac podla zisku
Tak to bolo pokial si si otvorila zivnost po prvy krat
Ak v zivnosti pokracujes socialna poistovna ti vyrata pladby podla predoslych prijmov a platis ich hned
Ale najlepsie si zavolat na oba indtituty
Tie zakony sa menia a mas to aspon overene