Živnostník na materskej vykonáva svoju činnosť

gabrielita87
28. jún 2017

Ahojte mamičky,
chcem sa spýtať vás SZČO, ktoré ste / boli ste na materskej a naďalej ste pokračovali v podnikaní. Ako to funguje? Ja pracujem pre jednu firmu ako SZČO - účtovníctvo a administratíva. Chcela by som aj počas materskej pracovať z domu. Chcem sa spýtať, či počas materskej môžem naďalej podnikať a mať príjem s tým, že budem dostávať aj materskú a teda štát by mal za mňa platiť aj odvody....dobre to chápem? Že budem na materskej poberať materskú, štát bude za mňa platiť odvody a ja môžem naďalej v trocha obmedzenom režime pracovať a zarábať peniaze ako SZČO? Ďakujem 🙂

emi16
28. jún 2017

Ja som bola SZCO
A ponerala som rodicovsku
Stat plati odvody len na rodicovsky
Ty sa mas rozhodnut ci si budes platit zdravotku a kolko
Nemusis vobec, ale v juny ti pride vyrovnanie na zaklade danoveho priznania a budes musiet doplatit
Ak budes platit a vznikne ti preplatok ten ti vratia
A socialna poistovna vyrata pladbu na mesiac podla zisku
Tak to bolo pokial si si otvorila zivnost po prvy krat
Ak v zivnosti pokracujes socialna poistovna ti vyrata pladby podla predoslych prijmov a platis ich hned
Ale najlepsie si zavolat na oba indtituty
Tie zakony sa menia a mas to aspon overene

gabrielita87
autor
28. jún 2017

@emi16 Ďakujem 🙂 asi sa tam niekedy v rámci voľna stavím a popýtam sa ako to je. ešte raz vďaka

chilli21
28. jún 2017

@gabrielita87 mozes pokracovat v cinnosti, dostanes aj materske a neskor aj rodicovsky ale stat plati odvody len pocas materskej, po prechode na rodicovsku si odvody platis sama. Ja som tiez SZCO, teraz uz na rodicovskej.

gabrielita87
autor
28. jún 2017

@chilli21 ďakujem ti krásne, čiže počas prvého 3/4roka čo budem poberať materské bude za mňa štát platiť aj Z aj S odvody? a akonáhle prejdem na rodičovský tak potom si začnem platiť odvody sama a výšku tých odvodov si musím dať prerátať po materskej? Ďakujem mockrát. Mám z toho trochu chaos v hlave čo musím a čo nemusím vybaviť....

chilli21
28. jún 2017