Živnostník na materskej

carduelis
20. feb 2024

Ahojte, poraďte mi prosím, aká možnosť by bola najlepšia v našej situácii. Skúsim uviesť všetky potrebné informácie.
Ja momentálne poberám rodičovský príspevok na najmladšie dieťa, máme 3 deti - 5r, 3r, 1r. Všetky sú doma. Chcem sa na niekoľko hodín týždenne (povedzme 10) vrátiť ku svojej “práci”. Je to skôr dobrovoľnícka činnosť/služa, čiže reálne by som nebola oficiálne zamestnaná. Manžel -živnostník by bol teda doma a požiadal by o materský príspevok na najmladšie dieťa. Ja potom RP poberať nemôžem, ale neviem, aké mám povinnosti a možnosti. Musí byť za mňa platené poistenie, takže buď ÚP alebo zamestnanie alebo samoplatca?
Ešte je tu ten termín - osoba starajúca sa o dieťa do 6r. Čo presne to znamená? Je to pre choré deti, kt nemôžu byť zaradené do kolektívu alebo by som o to mohla požiadať na najstaršie dieťa (5r) a bolo by za mňa platené poistenie?
Ďakujem za odpovede

veronikaszabova
20. feb 2024

@carduelis
Nahlas sa ako osoba starajuca sa o dieta do 6r ( na niektore z tych starsich deti) . Do skolky nechodia, takze vsetko OK. Stat bude za teba platit zdr.p

lucka_ke
20. feb 2024

ak sa zaeviduješ ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov, tak to konkrétne dieťa môže chodiť do škôlky len na 4 hodiny a za teba bude zdravotné poistenie platiť štát, ale ak budeš mať z práce nejaký príjem tam už treba pracovnú zmluvu/dohodu a z nej platené odvody

carduelis
autor
21. feb 2024

@veronikaszabova
@lucka_ke
ďakujem za rady!