Ahojte,potrebovala by som poradit ohladom otca - zivnostnika na materskej.
Dcera mala v maji 2 roky manzel by s nou chcel ist na matersku,ja som momentalne s nou na RD. 1.10. mam termin porodu s druhou dcerou,narok na matersku uz nemam. Moze manzel nastupit v septembri na matersku so starsou a ja zrusim na nu RD a prihlasit sa ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov? (neviem presne ako sa ro vola)A manzel moze pracovat neobmedzene nadalej? Alebo ako najlepsie postupovat v tomto pripade? Dakujem za odpovede😊
@mdek ona nemôže byť potom s mladším na materskej a on so starším na rodičovskej RD a MD naraz sú nezlúčiteľné, možný je len súbeh MD+MD. On pôjde so staršou na MD a ona sa prihlási na mladšie v ZP ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov. Potom sa on prehodí na MD s mladším a ona sa prihlási na ZP ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov na staršie - samozrejme bez nároku na akékoľvek € zo strany štátu, len budú za ňu platiť zdr. poistenie.
@mdek a s tou pracou tiez blbo radis...🤷
To mi je jasne,ze subeh MD a RD nie je mozny. Ale teda nemozem sa nahlasit ako.osoba o starajuce sa dieta s ktorym by bol manzel na MD,spravne? Pockame teda,kym sa mala narodi a potom sa nahlasim na nu a muz pojde na MD so starsou,tak?
@lilinka88 mam 2 zivnostnikov poberajucich MD....normalne pracuju. Ostatne staci si precitat zakon o soc. poisteni. Nemusi zivnost ani rusit ani pozastavovat😉 tu to mate v skratke https://www.materska-dovolenka.sk/zivnost.php
@lilinka88 ty si napisala, ze nemoze pracovat, ale to nie je pravda....u zivnostnika sa neskuma a ani neskumala odpracovana denna doba, u zamestnanca ano, ten ak aj robi na inu zmluvu a skrateny uvazok plati standardne odvody, zivnostnik je aj od nich v tom case oslobodeny. Okrem toho ziadne prehlasenie o prebrati dietata do starostlivosti sa uz dlhsie nevyzaduje.
@alenah31 ja som napísala,že má poskytovať starostlivosť dieťaťu,nie že nemôže podnikať.
To,že sa nepodpisuje prebratie dieťaťa do starostlivosti neznamená,že si môže v kľude pracovať. V rozhodnutí z SP je uvedené,že má poskytovať starostlivosť v rovnakom rozsahu ako mu poskytuje matka.
A počas poberania materskej pokiaľ viem je zamestnanec aj z ďalších pracovných pomeroch oslobodený od odvodov, tie platí iba zamestnávateľ
živnostník môže pracovať popri MD, konzultované so SP
@anetha5 moze vklude fakturovat
muž - ak spĺňa podmienky môže ísť s dcérou na materskú, popri tom môže naďalej podnikať
ty - ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov nemôžeš, muselo by sa jednať o ďalšie dieťa do 6 rokov, nemôže ísť o to isté, s ktorým bude muž na materskej, čiže by si si musela sama platiť zdravotné poistenie alebo ísť na PN (neviem kedy ti skončil pracovný pomer? či máš nárok?)