Ahojte, som zivnostnicka a cakam dieta. Koncim prvy trimester.
Chcela som sa spytat, zien podnikateliek ci si nejak prisposobovali vysku platu, aby mali lepsiu matersku.
Mne uctovnicka nevie k tomu povedat nic.
Dakujem za kazdu odpoved.
Z.
Ak rodíš ešte v tomto roku, tak počítať sa ti bude vymeriavací základ z roku 2022, čiže to už neovplyvníš.
Tvoja MD sa bude odvíjať od Tvojho vlaňajšieho príjmu.
Jedna vec je ci mam narok na MD. To sa rata z min.roka. Ale celkova vyska materskej zavisi myslim od niecoho ineho
Výška materskej ak rodíš tento rok sa počíta z roku 2022. Z vymeriaceho základu. A plus musíš mať splnených 270 dní poistenia. Nie zdravotného alebo nemocenského do sociálnej poisťovne.
@melanta to mam splnene. Znama si viem ze nejak dvihala plat v 6.mesiaci a potom mala najvyssiu matersku. Rodila a zvysovala si to v tom danom roku
predplaťte si Miháľa, on Vám poradí. Prípadne zakúpte jeho knihu.
Dvihnut plat si znama mohla jedine v s.r.o.a nie na zivnosti.Tam sa odvody rataju podla danoveho priznania za predchadzajuci rok.
@melanta aha rozumiem uz to u rozdielu. Dakujem
A pozor, aj keby si mala s.r.o. a zamestnávaš samú seba a dávaš si plat, počíta sa materská z minulého roku. Čiže ak by si mala pôrod tento rok, nič už neurobíš. Ale ak by si mala pôrod až v januári, tak vedela by si si dvihnúť plat a ovplyvniť tak výšku.
@melanta rodit budem koncom roka ale do januara asi uz nevydrzim byt 2v1. Prosim a do buducna keby som zamestnanec v muzovej sro tak zvysenie platu by pomoze? Dakujem
pozastaviť živnosť a zamestnať sa min. na 90 dní bez PN a OČR vtedy sa ti bude počítať z tohto pracovného pomeru
@lucka_ke ano toto som presne myslela. Dakujem pekne
ale musíš spĺňať 270 dní nemocenského poistenia to nepíšeš či spĺňaš
@lucka_ke pisala som vyssie ze splnam. A rodim koncom roka cize to by malo vychadzat.
Este sa chcem spytat ci nahodou nevies aku min.sumu musim zarabat mesacne tych 90 dni pred porodom aby som mala max.materske? Dakujem
8477€
Môžeš sa zamestnat na 90 dni za hrubú mzdu cca 2500 eur a potom prerušis živnosť a bude sa ti MD počítať z tejto zmluvy. Viac nech si pozrie účtovníčka alebo Ty na relia.sk
Ako pisali, muž tá môže zamestnať na tých 90 dni, ale treba viac dni, nech je to nenapadne a počas pomeru po porode sa ti napočítava dovolenka, takze si odloz peniaze, lebo tie bude treba zaplatit (odvody)
@lucka_ke lenže ak sa na tých 90 dní zamestná u muža, pochybujem, že jej to SP chváli. Vyhodnotia to ako účelové. 90 dní pred materskou zrazu zrušiť živnosť a zamestnať sa u muža. Ani keď to bude pár dní navyše to podľa mňa s veľkou pravdepodobnosťou zamietnu ako účelové. Alebo sa mýlim?
@tramtada31 aj keď to bude 100 či 110 dní, ak dôjde k tejto zmene tesne pred materskou, zruší živnosť a zamestná sa u manžela, s najväčšou pravdepodobnosťou jej to zamietnu ako účelové. Zamietajú to bežne. Keďže účelové to aj je. Čiže to je risk, ktorý jej môže ale aj nemusí vyjsť. S tým rizikom musí počítať.
Ako píše @melanta je to dosť do očí bijúce a SP to začala viac kontrolovať kedže sa tento model umelého navyšovania materskej dosť rozširil..švagrina robi na SP a tiež mi hovorila, že sa s tým roztrhlo vrece...takže zavisí na akú pani natrafíš a možno muža priprav potom aj na kontrolu 🙂
matersku ti nezamietnu ale nech muž ráta s kontrolou zo SP
@melanta chcela som sa Vás opýtať, nakoľko asi podobný prípad budem riešiť, konateľ chce ísť na matersku a zamestnat sa vo svojej sro, viem k tomu nájsť nejaký clánok, že takto sa to nedá?
Ja by som si zivnost ale nerada rusila. Myslim ze je mozne mat TPP a zivnost sucasne.
môžeš mať živnosť aj TPP, ale potom musíš žiadať z oboch samostatne a z TPP nemáš dosť dní
Môžeš mať súčasne TPP aj živnosť, ale deň pred nástupom na MD musíš prerušiť živnosť, inak sa Ti nebude počítať výška MD z TPp ale živnosti.
Mozes sa aj zamestnat, pokial mas z inych zamestnani ako szco nejake dni nemocenskeho poistenia. Rata sa 270dni minimum za posledne 2 roky pred TP resp dnom porodu. V takomto prípade ziadas o materske z 2 ziadosti - 1 szco kde si platíš odvody..a 2 tpp alebo dohoda - len treba mat tych ďalších 270 dni z aktuálnej práce + sa rataju aj vsetky minule ukoncene dohody tpp 2 roky dozadu
@chadkroeger konateľ môže byť zamestnaný v s.r.o. Ja mám jedno-osobovú s.r.o., som zamestnaná sama u seba, som aj jediný konateľ. Toto nie je zakázané, je to bežná vec. Otázne skôr je to, ako to vyhodnotí SP. Ale ak nepôjde o zamestnanie sa na najkratšie možné obdobie, tak nevidím v tom problém. Ale až taký odborník nie som.
živnostník nemá plat, posudzuje sa vymeriavací základ, z ktorého platíš odvody na nemocenské poistenie