Živnosť, zamestnanie a materská

21. dec 2022

Som zamestnanec a spĺňam podmienku 270 dní... chcem ísť zo zamestnania na matersku.
Ale som aj zivnostnik a tiez spĺňam podmienku 270 dní..ma niekto skúsenosť ako mi vyrábajú matersku zo živnosti. Ktorú som mal pozastavenu už som si platil aj odvody. Pozastavil som ju v marci a obnovil 1.12.ale 1.1. By som chcel ísť na matersku.. budu mi rátať z odvodov co zaplatím za ten jeden mesiac december? Ako samoplatca byť nemôžem lebo zároveň mam zamestnanie aj keď len na polovičný úväzok.
Musím mať tu živnosť min. 90 dni ci staci mesiac? Respektíve ani neviem ešte aké odvody za ten december zo živnosti mam odvádzať. Ci také ako v marci alebo si to môžem určiť?

Ďakujem za rady

mogaa
22. dec 2022

ak spĺňaš podmienky aj zo živnosti aj zo zamestnania, treba si podať 2žiadosti k materskej....zo živnosti sa berú odvody za posledných 270dní nem.poistenia....ty si zo živnosti nevieš určiť odvody, tie sa určia podľa Daňového priznania, ak ti nevznikne povinnosť, vtedy sa vieš prihlásiť ako samoplatca.....ale neviem ako je to konkrétne v tvojom prípade keďže tam je súbeh so zamestnaním, lebo zase sa vylučuje zamestnanie a DNPO

autor
23. dec 2022

@mogaa zamestnanec si ako szco nemôže platiť dobrovoľné. Ide o to ze v marci bola živnosť pozastavená a teraz obnovená. Ono mne sa celkom nezdá ze by sa brali ži živnosti za 270 dní lebo .. tých 270 dní ma byt za posledné 2 roky a tiež môžeš mať brigádu 200 dní a potom 70 živnosť. Napríklad a udne medzi tým pol roka nič.

mogaa
24. dec 2022

ono je rozdiel či si chceš uplatniť materskú len z jedného a rozdiel ak z oboch - teda aj živnosť aj zamestnanie.....pri zamestnaní môžeš mať počas tých 270dní za 2roky aj 5 zamestnaní, to ale neznamená že materská ti ide zo všetkých.....materská ti ide len z posledného zamestnania pokiaľ si tam dlhšie ako 90dní(bez PN)...len v prípade ak máš súbežne 2zamestnania a z oboch sĺňaš podmienku 270dní, tak vtedy si žiadaš materskú z oboch zamestnaní....obdobne je to aj čo sa týka zamestnania a živnosti.....to sú 2 rozličné poistenia....takže čo sa týka zamestnania ak splňaš podmienku 270dní máš nárok na materskú....ale ak chceš 2materské - musíš mať 270dní nem.positenia ako zamestnanec a zároveń splniť podmienky na materskú ako SZČO(čiže na stránke SP si pozri mateskú pri SZČO a doby poistení rátaj len ako SZČO v tomto prípade)

autor
25. dec 2022

@mogaa nemáte pravdu.. teda napísali ste všetko čo viem.. ale v tej poslednej vete nemáte pravdu ze keď je niekto SZCO tak si ma rátať dní len za SZCO.. nevadí.. nepochopili ste, napísali ste všetko možné len nie odpoveď na otázku.. poistenec vôbec nemusí mať živnosť 270 dní... aby sa mu rátala materská len zo živnosti.. kľudne môže byť aj dohodar 200 dní a mat živnosť 70