Ahojte.
Prosím mám takúto situáciu.
Mám 1r dieťa, s ktorým som otehotnela na VŠ. Školu som si dorobila, a ostala na RD.
Teraz plánujeme druhé dieťa, a rozmýšľam, aké mám možnosti čo sa týka rodičovskej/materskej/tehotenského.
Mám možnosť dobrovoľného poistenia ale aj ,,zamestnania,, v rodinnej firme (ktorej však budem platiť za mňa odvody).
Čo sa najviac oplatí?
Ďakujem
@5majus5 platit si dobrovolne poistne 180 dni, a potom sa zamestnat na 90+ dni s lepsim platom, splnis podmienku 270 dni poistneho a ratat sa bude z noveho pracovneho pomeru. Otazne je, ci sa ti podari nacasovat aj otehotnenie. Zacni si platit odvody ako samoplatca skor nez sa zacnete snazit. Ak by sa nedarilo, medzi tym novym pracovnym pomerom a dobrovolnym poistenim moze byt medzera, ale musi to byt dokopy 270 dni za dva roky pred datumom porodu.
@lenuska9999 nie, dovtedy som iba brigádovala ako študent.
A ako by to bolo v prípade kombinácie dobrovoľného a zamestnania?. Je možné dobrovoľne sa poistiť dokopy 6m a potom sa na tie 3 pred nástupom na matersku zamestnať? Alebo stačí aj skôr a budem v ochrannej lehote ?
@pondelok01 áno takto presne nad tým uvažujem. Otázka je, či musím byť zamestnaná dňom nástupu na MD alebo budem v ochrannej lehote ?
@5majus5 mozes byt v OL, dolezite je, aby ti k terminu porodu vyslo tych 270 dni za posledne 2 kalendarne roky.
Ja neviem a čo tak ísť normálne do práce, či to už dnes nie je v móde? 🤔
@5majus5 nuž v každom prípade si treba prepočítať či sa ti oplatí platiť si odvody - či už dobrovolne alebo ako zamestnaná, lebo ak ťa aj rodina zamestná, budeš platiť odvody nielen za zamestnanca ale aj zamestnávateľa, teda ak sa zamestnáš fiktívne.....nebudú predsa na tebe prerábať....+ pozri si dobre kalkulačku koľko sa platia odvody a z akého vymeriavacieho základu chceš platiť...lebo ak z minimálneho (cca 200eur)mesačne tak je otázne či sa ti to vôbec oplatí....
Len rataj s tym, ze to mozu skontrolovat, ci si tie 3 mesiace skutocne bola zamestnana.
@kris_tin257 tiez si hovorim, ked tu kazdy den vidim otazky na takuto temu 🙈
@kris_tin257 čo tak nereagovať keď neviete poradiť .... ? Mám doma ročné dieťa o ktoré sa chcem starať. Nie nepôjdem od neho preč do prace. Ak je možnosť získania materskej, prečo by som to nevyužila? Pýtam sa na spôsoby AKO.
@5majus5 ale ved ty tu verejne pises ako to chces obist. A dostala si radu ako to ide normalne.
@martinkatinka pýtam sa na všetky možnosti ktoré mám. Áno viem že získať materskú môžem aj tým že sa zamestnam a pôjdem ,,normálne do práce,, ako píše pani vyššie. Ale takú možnosť nemám. Preto si zisťujem iné možnosti
@5majus5 počítaj s tým,že pokiaľ budeš danej firme zamestnaná na 90 dní s vysokým VZ, môže im SP poslať kontrolu od nich, z inšpektorátu práce, daňového úradu. Aby ti nakoniec este nepoďakovali...
Všeobecná podmienka je,že musíš mať ku dňu pôrodu 270 dní NP v posledných dvoch rokoch, tie nazbieras buď dobrovoľným poistením alebo sa zamestnať. Nemusí to byť 270 dní z jedného PP, môže byť kombinácia viacerých alebo ako ti píšu vyššie DNP a následne PP, prípadne opačne
@martinkatinka co chce obist? Chce normalne platit odvody, ako za teba odvadza zamestnavatel. Ci pritom realne niekam dochadza, alebo lieta doma pri malom dietati, alebo sedi na zadku s prstom v nose je snad jedno. Raz su nastavene podmienky, a ked ich splni, tak ake obchadzanie? Ked staci 270 dni poistneho, tak nemusi mat 10 rokov odvedene, len aby niekto na koniku nezavidel nahodou. Je mlada, dochodkovy vek stale dvihaju, neboj sa, po RD este toho za svoj zivot odvedie az az. Nech maju pan Fico, Matovic a ich nasledovnici z coho kradnut a rozhadzovat.
@pondelok01
Také obchádzanie, že sa zamestná len fiktívne.
@pondelok01 ja sa nebojim, ani nezavidim, pisem ako to je. Kludne moze jej "zamestnavatelovi" prist kontrola. Ked si to vezmes, realne pracovat nebude. Jedine to DPN.
@5majus5 tak v prvom rade , máš za posledné 2 roky splnených 270 dní nemocenského poistenia ? Pracovala si niekde ? Lebo to je základ na to, aby ti vyšla materská. Ďalej ak máš možnosť sa "zamestnat" v rodinnej firme, tak musíš aspoň na 90 dní na vysoký zakald , aby ti vyšla vysoká materská