Prosím poraďte mi, je možné získať v mojom prípade vyššiu materskú?
Som tehotná 4 mesiace. Som živnostníčka, platím si minimálne povinné odvody. Mám možnosť od budúceho mesiaca zamestnať sa u rodiny v s.r.o za 1600 Eur mesačne, na pár mesiacov. Pomôže mi to nejako k vyššej materskej alebo vôbec?
Živnosť si môžem prerušiť ak to bude nutné. Ďakujem za rady.
@mamina7070 Odvody zo živnosti si platím cez dva roky
A to budes naozaj pracovat, ci to bude fiktivne? Pretoze aj toto mozu skumat....
@martinkatinka Ako to budú skúmať? Práca z domu. Z home office.
Na to sa ale nepýtam, pýtam sa na to, či je možné si takto navýšiť materskú alebo nie? Či sú tam nejaké podmienky navyše?
SP si to môže preklepnúť, keďže to pôsobí hneď na prvý pohľad účelovo.
Nie materská sa už nenavýši
no kedze nesplnis 270 dni musis zivnost prerusit a TPP mat min 90 dni poistenia a samozrejme sa pripravit na kontroly SP a aj ta rodinna s.r.o kontrolovat budi zmluvu dochadzkovy system a aku pracu si vykonavala ake vystupy atd a aj tak ti mozu dat materske z minima
kedy mas termin nastupu na MD?
každý sa snaží obabrávať systém. Platiť minimum ale chcieť dostávať čo najviac. Sa ani nedivím, že sme tam, kde sme.
@mamina7070 Termín nástupu mám o 5 mesiacov. Zamestnať by som sa mohla od budúceho mesiaca. Čiže na 4 mesiace aj pár dní, čiže by mi to vyšlo na 90 dní aj niečo pred nástupom na materskú.
Kontroly neriešim. Je to práca v IT, takže to pochybujem, že tomu bude vôbec kontrola rozumieť. Aj keby som za 4 mesiace urobila prácu z 1 týždňa.
@merlinja Momentálne si platím povinné odvody, ktoré som si aj chcela navýšiť, ale vraj sa to nedá. Je to dosť od veci, že ten, kto nemá živnosť nepracuje a sedí doma si môže dať dobrovoľné odvody aké chce a ja ako živnostník nemôžem platiť odvody viac a mať potom z toho mateskú viac. Kde je chyba?
@colsami Nevieš ako to prebiehalo? Stačí im vysvetliť teoreticky čo sa tam má robiť v danej pozícii? Ako im to dopadlo? Obhájili si to?
Autorka
Prečo si doteraz nemohla platiť vyššie odvody? Niekto ti kázal platiť len minimum?
A o to sa ty neboj, zo SP budú veľmi dobre tomu rozumieť.
prosim???? ty si dobre predrzela preco by nerozumeli praci c IT len pre tvoju info v IT firmach prebieha najviac kontrol na fiktivne materske a zmeny VZ
ty im nebudes nic vysvetlovat to im bude ich personalne
Samozrejme, ze budes mat kontroly... Zrazu sa zamestnas v rodinnej firme, kde ti daju taky plat. Budu skumat uplne vsetko, prijdu do tej firmy... Aj ci mas vzdelanie na tu pracu, vykazy, mozno aj klientov sa opytaju....
@zuzanockamt Pretože mám stanovenú výšku povinných odvodov. To si živnostník nezvyšuje sám. Stanovuje si to sociálna poisťovňa na základe daňového priznania. Ja si to neviem navýšiť.
@martinkatinka Klienti tam nie sú. Má ísť o zákazku webu, takže home office. Proste toto neriešte.
Pýtam sa len na to, či je to možné že sa takto dá navýšiť materská. Nie na to, ako si to obhájim 🙂
Ale ved danove mas podla zarobku. Ak priznas vyssie prijmy, mas vyssiu dan.
Autorka
Tak asi zarobíš veľmi málinko. Alebo ti takto niekto schválne urobí daňové. Lebo živnostníčky majú aj normálnu materskú, nie z minima.
@martinkatinka No veď práve. Mala som minulý rok nízky zárobok, tak mám nízke odvody. Čiže preto hľadám riešenie. Pretože tento rok mám už lepší príjem (ale sociálne odvody sa stanovujú rok spätne) a mať mizernú materskú len preto, že si nemôžem navýšiť sama sociálne odvody, aj keď mám už z čoho, je celkom nanič.
Autorka
Veď vyskúšaj a uvidíš 😊
Tento clanok Ti nepomoze? https://www.startitup.sk/trik-ktory-by-mali-poz...
ale ty nemas zakazku webu
ty budes na TPP budes vykonavat zavislu pracu podla pracovnej zmluvy a pokynov zanestnavatela
ak ti on nariadi miesto vykonubprace doma musis to mat v zmluve musis mat odsuhlasovane HO aj s planom prace
ale sak skus len samozrejme pocitaj s tym ze materske budi urcovat dlhsie ako je standardnyvh 60 dni od ziadosti
@zuzanockamt Tak vyšlo to takto. To neovplyvním. Bol to príjem rok dozadu, kedy som bola dosť doma s dieťaťom. Teraz už mám iný príjem, ale s odvodmi neviem pohnút a chcem si nejako pomôcť, aby som neostala na minimálke na materskej, ak je to možné.
Je jedno ake mas vyhovorky. Chces odrbat system, proste ti na to pridu.
@mamina7070 Zamestnavateľ mi nariadi HO a ako výkon práce uvedie tvorbu webu. Bodka.
@autorka: jednej to dopadlo zle a tiez sa vsetci tvarili ze je na homeoffice. Myslis naozaj ze su tam hlupi? Toto robi kazda, vymyslia si HO funkciu ktora je "akoze nedokazatelna". Druha si svoju matersku sice obhajila, ale firma (kamarat) mali pekne problemy, kedze rovno preklepli aj ine veci. Odvtedy sa spolu nebavia.
Rob ako uznas za vhodne. Ja som si ziadne materske nevyrabala hoc som tiez mala moznost. Ale videla som ze to nie je take prijemne a ani ciernobiele ako sa pise. Zn.: skusenost.
Podla mna je dolezite aj to ako a ci si to obhajis. Alebo teda aj ta rodina, ktora ta takto zamestná lebo nim pridu kontroly kvoli tebe. A to podla mna neni 2x prijemne. Ale sak ok ako myslis. Ja len teda, ze v SP nerobia blbci. Dobre vedia o co tu ide. Mysli ale aj nato, ze porodit mozes aj predcasne a nemusi to vyjst 🤷♀️
@ns994 Ono to nie je reálne ani rodina nejako blízka. Tak bratranec z tretieho kolena (metaforicky). Nespája nás ani meno. Mala som napísať, že ide skôr o dobrých známych, než o rodinu.
Ak to dobre chápem, tak prešetrujú asi viac také zmluvy, ktoré sú priamo v rodine (do 3 generácií)
Ak bude pracovný pomer trvať apson 90 dni, bude sa ti materská počítať z neho. Čiže áno, pomôže to
nie zle to chapes nejde onziadne generacie preveruju sa nahle zvysenia VZ v case trvania tehotnosti a vyhadzuje to priamo system
a robi sa komplexna kontrola a nestaci nariadenie HO musi byt tomu prisposobena pracovna zmluva
uz predsa nenazbieraz 270 dni zonzamestnania ak si v 4 mesiaci?