ahojte prosim pomoze mi niekto vyplnit zopar koloniek zo ziadosti na prisp.pri nar.dietata?
1.adresa trvaleho pobytu v clenskom state eu?
a potom je tam aj adresa trvaleho pobytu na SR.ja mam trvaly pobyt na sk tak som to vyplnila ale mam tam uviest aj moju angl.adresu na ktorej zijem?ale to nie je moj trvaly pobyt,ci?
2.je tam otazka ci som bola alebo nebola cely rok zdravotne poistena na SR.
ak som nebola nebude to pre mna problem?kedze zijem v anglicku,bola som poistena tu.
@livuska1 na to jestvuje len jedna rada.Vyplnit,podat a cakat co na to urady.Ak mas trvale bydlisko na SK tak by si to mala dostat ale pokial si nepoziadala o slov.rodny list dietata a neprihlasila si ho k trv.bydlisku na SK tak ti to urcite nikto neda. a k otazkam : 1 , napises to kde mas TRVALY pobyt.Ten mozes mat iba jeden ...... 2, ak si neplatila tak si neplatila.Co na tom nechapes?Oni si hravo zistia na poistovni ci si platila alebo nie
@katkaseiner ved ja tu zijem aj som pracovala 4 a pol roka v kuse teraz som normalne na materskej.zamietli mi maternity grant tak ziadam na SK lebo viem ze mam na to narok.
@bianca ano trvaly pobyt mam na sk.slovensky rodny list ideme este len ziadat,sme objednani na ambasade.preco by mi to nemal nikto dat?ja som sa informovala na UPSVAR,normalne mam na to narok len musim dolozit tie tlaciva a ak nemam este slov.rod.list staci iny doklad o narodeni dietata tak mi bolo povedane
@livuska1 ale ako to?Sak si neplatila tak si neplatila alebo si bola dobrovolne poistena?To sna by si vedela.Klamat sa ti neoplati lebo cely system je prepojeny a dla rod. cisla si hned zistia ci si platic alebo odhlasena.Tot k tomu a k 1 sak sama pises ze mas trv.pobyt na slovensku.Trvaly pobyt mas iba jeden tak pises ten
@livuska1 ahoj uplne ta chapem ja som na tom rovnaky ako ty trvaly pobyt na sk prechodny tu v uk.prave rozmyslam ze ci je lepsie vybavovat rodny list cez ambassdu alebo cez splnomocnenie na sk. Rodny list ani neviem kde ho dostaneme ci v nemocnici alebo na zaklade potvrdenia z nemocnice pojdeme na prislusnyurad potom na ambas. Alebo ho posleme aj s potvrdenymi dokument.na sk a niekto z rodiny to moze ist zapisat na matriku a potom na urad aj s potvrdenymi tlacivami ktore si vytlacis budes potrebovat potvrdenie od midwife,detskeho lek- to je ze sa dieta dozilo 28 dni ,a ja tu mam iba midwife takze ta mi asi potvrdi ze som navstevovala pravidelne prehliadky. Zatial toto viem no som Len v 5 mes takze vybavovat este Len Budem 🙂 drzim palce aby si to vybavila🙂
@livuska1 ak mas trvale bydlisko na SK, tak nemozes mat trvale bydlisko v UK. Cize pises len SK adresu trvaleho pobytu.
K tej druhej otazke, ta plati pre krajiny mimo EU takze kolonku nevyplnas. Vramci EU mozes byt poistena len v jednej krajine a to ty si, v UK. A aj tak mas narok na prispevok pri narodeni.
@stankasamkova
@stankasamkova ďakujem no uz mam skoro všetko vybavené 🙂
katkaseinar: na co sa vyjadrujes ked je to co hovoris od veci?? pokial nepoziadaz o prispevok tu-anglicko tzv. maternity grant resp. ti ho zamietnu, tak mas ZAKONNE PRAVO ziadat o prispevok na SK, takze to nie je len pre mamicky zijuce a pracujuce na SK, ale aj pre tie ktore neziadaju alebo nedostali nieco take v inej krajine EU a chcu to dostat na SK. myslim ze podmienka je aby dieta malo trvaly pobyt na SK a tiez SK rodny list.
livuska 1: k tej tvojej otazke cislo dva... pravdepodobne to uz mas vyriesene, takze len tak pre istotu...na druhej strane toho tlaciva su aj vysvetlivky,pytas sa na cast D, ku ktorej je vysvetlivka cislo 6: vyplnis ak sa dieta narodilo v cudzine cim sa mysli mimo EU ..co je tam aj napisane... 🙂 dufam ze som poradil aspon trochu... inak akurat idem k lekarovy to dat potvrdit... tiez nam zamietli tu tak ideme ziadat na SK... uvidime co mi povie ked mu to dam v Slovencine 😀
ahojte vie mi niekto poradit kde zohnat tlacivo co potvrdzuje GP v anglictine?dakujem
@palo1488 mam otazocku. bola by som nesmierne vdacna, ak by ste mi vedeli pomoct. neviete nahodou ci je potrebny aj nejaky formular ziadany zo specialnej matriky z Bratislavy? ja si este len zistujem moznosti, este mame dost casu, ale som pocula, ze pokial nie som priamo z Bratislavy a o prispevky ziadam na obvodnom oddeleni mojho okresneho mesta, potrebujem nejaky specialny formular zaslany specialnou matrikou v Bratislave. Neviete o tom nahodou nieco? dakujem velmi pekne. s pozdravom
pre stankasamkova a ostatne buduce mamicky ktorym sa dietatko ma narodit v Anglicku. Postup pri vybavovani britskeho rodneho listu je takyto: Co najkor po narodeni dietata chodte na Register office = matriku (vacsinou je to na Council v meste v ktorom zijete). tam vypisete s pracovnickou papiere. Zoberte si svoj doklad totoznosti a manzelov doklad totoznosti, to len kvoli spravnemu zapisaniu mien v rodnom liste. Vyziadajte si dva tzv. velke rodne listy (jeden budete potrebovat na vybavenie slovenskeho rodneho listu cez Slovensky konzulat=zapisanie dietata do osobitnej matriky na Slovensku), druhy vam ostane.Pokial sa vam dieta narodilo v nemocnici, mestsky urad (Council) posle papiere do mesta kde sa dieta narodilo a trva to asi 10-14 dni kym vam rodne listy pridu. Kazdy tzv. velky rodny list stoji 4 libry. Okrem toho vam poslu aj tzv. maly rodny list. Ten budete potrebovat na vybavenie Child benefit v Anglicku, ale ten vam anglicky urad posle spat.
Ak sa vam narodi dieta doma (ako mne, aj ked neplanovane) vydaju vam rodny list priamo na matrike (Register office) na pockanie. poplatok sa plati v hotovosti.
Ked budete mat britsky rodny list, potrbujete APOSTILU = uradne overenu provost rodneho listu. Poslite original tzv. velkeho rodneho listu + potvrdenie o zaplateni (vysvetlim dole) na
Legalisation Office
Foreign & Commonwealth Office
PO Box 6255
Milton Keynes
MK10 1XX
Robi sa to takto: na stranke http://www.fco.gov.uk/en/about-us/what-we-do/se... si vyplnite formular online zaplatite za preklad , t.j. 30 libier za document. (Zapamatajte si aj cas kedy ste zaplatili) Pride vam potvrdenie - velmi kratke s ORDER REFERENCE NUMBER a PAYMENT NUMBER. Vytlacite si a vyplnite tu LEGALISATION APPLICATION FORM + potvrdenie o zaplateni + original rodny list poslete na horeuvedenu adresu. trva to asi tyzden az 10 dni kym to pride spat = original rodny list s apostilou.
Medzitym si mozete uz vybavit stretnutie na Slovenskej ambasade (tel.c. je:02073136470). Tam vam povedia co budete potrebovat ale aby ste v tom mali jasno: original rodny list dietata s apostilou (ta je nalepena na zadnej strane rodneho listu, svoj doklad totoznosti + kopia, manzelov doklad totoznosti + kopia, sobasny list original + kopia (!!! upozornujem aby ste si na ambasade dali overit kopiu sobasneho listu a aby vam original vratili,lebo ak nechate poslat original sobasneho listu na osobitnu matriku, uz ho neuvidite). S prekladom rodneho listu sa nemusite trapit to robia na ambasade. Ak si dobre pamatam poplatky v librach, tak 26 je za preklad, 22 za vybavenie a 9 za overenie podpisu (+ 9 za overenie toho sobasneho listu). Trva to 3-4 mesiace kym pride slovensky rodny list na ambasadu, poslu vam SMS, urobite si dalsi Appointment, hned aj na vybavenie pasu, aby s vami dieta mohlo cestovat (uz musi mat dieta od narodenia svoj pas). Tam budete znovu potrebovat svoj doklad totoznosti +kopia, svoj slovensky rodny lis+kopia a slovensky rodny list (ktory vas caka na ambasade).Dieta dostane pas na 2 roky, stoji to 9libier a trva to 4-6 tyzdnov.
K prispevku pri narodeni dietata napisem neskor, prave ho vybavujem. Dam ale radu: Ked pojdete na ambasadu vybavovat slovensky rodny list, poziadajte ich aby vam vratili ten original rodny list s apostilou (to ale znamena ze zaplatite dalsich 9 +9 libier za overenie kopi ale stale je to menej ako 30 libier za novu apostilu na dalsom original rodnom liste).
Viem len ze tu ambasada neposkytuje sluzbu:preklad rodneho listu, musite si to urobit sukromne. Mne dali cislo na pana Hradeka (je v zozname sudnych prekladatelov na Slovensku, zije v Londyne) 07766 020 591, stoji to 75 libier (prispevok pri narodeni je priblizne 151eur) a trva to 10 pracovnych dni
O dalsich formularoch a postupe ako to urobit napisem, ked zistim.
Majte sa a vela stastia. Neotalajte s vybavovanim, vyplati sa necakat prilis dlho..
Este nieco som zabudla: tlacivo Zapis o narodeni dietata mozete vyplnit az na ambasade alebo si ho vytlacite a vyplnite dopredu.
@maryterrero super si to popísala, dakujem...akurát sa s tým pasujem...už si vybavila aj ten príspevok??
Ahoj.Ja som sa na ten prispevok vykaslala lebo toto je moje stvrte dieta takze na Slovensku by
som dostala prispevok len okolo 151eur a to sa mi neoplati lebo tu v Anglicku by som len za
uradne prelozeny rodny list zaplatila 76libier.Ale info som zistila.Na Urade prace v Ziari nad Hronom
kde mam stale trvaly pobyt mi povedali ze to mozem vsetko poslat postou resp aj odskenovat
Takze by som tam vobec nemusela ist osobne ani nikomu davat splnomocnenie.
Problem je len so ziskanim peciatky od lekara alebo od midwife ale v podstate tlacivo ktore
je ku maternity grant kde sa potvrdzuje ze dieta sa dozilo viac ako 28 dni je takmer to iste
ako to co ziadaju na Slovensku.
Moj doktor marodi dva mesiace tak som poziadala health visitor a ona mi to bez problemov potvrdila
akurat moja health visitor nemala peciatku ale midwife urcite ma.Lenze moja dcerka ma uz 5 mesiacov
No ale ako hovorim vydavky by pre mna boli zbytocne ja sa nebudem kvoli
20-30euram namahat.Ale vy ktore mozete ziskst viac t
tak si o to trpezlivo zabojujte.Vela stastia
rpezlivo zabojujte o to.Ja to beriem tak ze
aj tak nam ten Slovensky stat nic poriadne nedava
ahojky moze mi nekto poradit kde by som mohla vybavit pre dcerku rodny list aby mala slovenske lebo sa narodila ČR. a potrebovala by som vybavit prispevok pri narodeni. SR. lebo tu v ČR nemame nato narok .Diky
vies, ono je to podla mna prispevok pre maminy ktore tu ziju a pracuju.... nechcela by si nahodou poberat vsetky prispevky aj tu aj v UK?