Ahojte, manžel sa chystá požiadať na naše 2r. dieťa o materské (tých 28 týždňov). Vraj by mal aspoň mesiac pred nástupom písomne požiadať zamestnávateľa o poskytnutie rodičovskej dovolenky. Nemáte náhodou niektorá k dispozícii nejaký vzor? Všetko čo som našla, sa týka matky dieťaťa.
A ešte otázka, prináleží mu za tých 28 týždňov dovolenka alebo sa mu bude krátiť?
@alenah31 ďakujem veľmi pekne 🙂
No a s tou dovolenkou som si aj myslela že to bude tak ako aj pri žene, ale potom som narazila na toto (posledný odsek). Tak teraz neviem…
ešte raz si to prečítaj - je tam jasne napísané. Otcovi na rod. dovolenke sa "MôŽE" dovolenka krátiť. Má tvoj manžel v práci internú smernicu kde majú uvedené, že zamestnávateľ bude krátiť dovolenku otcovi/zamestnancovi, ktorý nastúpi na rodičovskú dovolenku? Pokiaľ taký predpis v čase kedy na tú rod. dovolenku nastúpi nemajú - dodatočne mu krátiť nemôže nič. To je to isté ak pri péčkach: zamestnávateľ "MôŽE" alikvótne krátiť 7 dňový ročný nárok ak zamestnanec nastúpi v priebehu kal. roku - ak to má ale v smernici upravené. Ak nemá - dodatočne nemôže krátiť nič.
@alenah31 aha.. neviem aké majú smernice, uvidíme teda že ako to bude. Vďaka ešte raz 🙂
Stačí napísať jednou vetou...Dolupodpísaný XY, týmto žiadam o rodičovskú (otcovskú) dovolenku v trvaní 28 týždňov s nástupom od ......., predpokladaným návratom k ....... Presný nástup po MD bude oznámený v súlade so ZP + dátum a podpis. A áno - počas MD sa mu bude dovolenka normálne pripočítavať - ako matke dieťaťa - tu nie je rozdiel.