Žiadosť o poskytnutie rodičovskej dovolenky - otec dieťaťa

3. mar 2023

Ahojte, manžel sa chystá požiadať na naše 2r. dieťa o materské (tých 28 týždňov). Vraj by mal aspoň mesiac pred nástupom písomne požiadať zamestnávateľa o poskytnutie rodičovskej dovolenky. Nemáte náhodou niektorá k dispozícii nejaký vzor? Všetko čo som našla, sa týka matky dieťaťa.
A ešte otázka, prináleží mu za tých 28 týždňov dovolenka alebo sa mu bude krátiť?

alenah31
3. mar 2023

Stačí napísať jednou vetou...Dolupodpísaný XY, týmto žiadam o rodičovskú (otcovskú) dovolenku v trvaní 28 týždňov s nástupom od ......., predpokladaným návratom k ....... Presný nástup po MD bude oznámený v súlade so ZP + dátum a podpis. A áno - počas MD sa mu bude dovolenka normálne pripočítavať - ako matke dieťaťa - tu nie je rozdiel.

autor
3. mar 2023

@alenah31 ďakujem veľmi pekne 🙂
No a s tou dovolenkou som si aj myslela že to bude tak ako aj pri žene, ale potom som narazila na toto (posledný odsek). Tak teraz neviem…

alenah31
3. mar 2023

ešte raz si to prečítaj - je tam jasne napísané. Otcovi na rod. dovolenke sa "MôŽE" dovolenka krátiť. Má tvoj manžel v práci internú smernicu kde majú uvedené, že zamestnávateľ bude krátiť dovolenku otcovi/zamestnancovi, ktorý nastúpi na rodičovskú dovolenku? Pokiaľ taký predpis v čase kedy na tú rod. dovolenku nastúpi nemajú - dodatočne mu krátiť nemôže nič. To je to isté ak pri péčkach: zamestnávateľ "MôŽE" alikvótne krátiť 7 dňový ročný nárok ak zamestnanec nastúpi v priebehu kal. roku - ak to má ale v smernici upravené. Ak nemá - dodatočne nemôže krátiť nič.

autor
3. mar 2023

@alenah31 aha.. neviem aké majú smernice, uvidíme teda že ako to bude. Vďaka ešte raz 🙂