Chcem Vás poprosiť o radu. Dňa 22.2.2014 mám stanovený pôrod. Dnes mi lekárka vypísala papiere - žiadosť o materské keďže nastupujem na materskú 8 týždňov pred pôrodom zo zdravotných dôvodov t.j. 28.12.2013. A v tlačive mi vypísala v bode B: poistenkyňa- že si oplatňujem nárok na materské a jeho výplatu: 22.2.2014 /čo je termín pôrodu/ nemalo tam byť 28.12.2013 kedy nastupujem na MD? Tým pádom keď mi tam napísala 22.2.2014 tak budem dostávať materskú až od februára 2014, t.j. že až v marci 2014 mi prídu prvé peniaze na účet? Ďakujem za Vašu radu
Ak je to v kolónke "vyplní poistenkyňa", tak tam kľudne oprav správny dátum daj hviezdičku + opravila: podpis.
Ano napisala mi tam termin porodu a v kolonke zamestnankyna vypisala zas datum porodu a tam mal byt daum nastupu na md. Nasa mzdarka mi to vratila musim ist pre novy papier. Ale dakujem za rady.
@foolie Nový papier ti už lekárka nevypíše, nakoľko ti už jeden dala. Takže len ty choď pekne na sociálnu poisťovňu (na príslušné okienko - ak majú klientske centrum resp. ku referentke na nemocenskom odbore) a uvidíš, že ti bude stačiť opraviť dátum nástupu pôrodu, ak sa to týka kolónky - vyplní poistenkyňa a ak tam už máš napísaný aj dátum predpokladaného pôrodu (opýtaj sa na to). Len to prosím ťa neodovzdaj na podateľni, lebo tam ťa nikto na túto skutočnosť neupozorní....
@foolie ja som papiere odniesla do prace a oni to posielali na mzdove do BA a odtial na soc.poistovnu do Bratislavy,totiz aj ja patrim pod Bratislavu,len potom dodatocne ma vyzvali dolozit rodny list dietata a to som odniesla na pobocku kde byvam a oni to spolu s ich postou odoslali,...ja som si nic sama neriesila,...
@foolie Ak máš pobočku SP, na ktorú patríš podľa zamestnávateľa ďaleko stačí zájsť na najbližšiu pobočku SP a aj tam by ti povedali to isté čo ja, že to stačí opraviť.....zbytočne budeš chodiť za gynekológom on ti novú žiadosť o materské dať nemôže, keď už jednu vydal....bohužiaľ....Choď na pobočku do KE, zrejme to máš najbližšie a v klientskom centre sa spýtaj a uvidíš, že to stačí....
A riešili ste aj nejakú náhradu mzdy počas materskej? Akýsi doplatok, čo uhrádza firma, keďže sa mi poníži príjem,.. hm :D Ďakujem vopred za info žienky... :D
@dena1973 ahoj, a to musím aj napísať extra žiadosť o materskú pre zamestnávateľa? teda... čítala som niekde, že kým som na dobu určitú, tak nárok na materskú nie je automatický... tak neviem teraz ako :/
@foolie ahoj, a to musím aj napísať extra žiadosť o materskú pre zamestnávateľa? teda... čítala som niekde, že kým som na dobu určitú, tak nárok na materskú nie je automatický... tak neviem teraz ako :/
@zana7 Zamestnávateľovi by si mala oznámiť, že si tehotná, či už ústne alebo písomne, aby mal o tom poznatok. Potom keď budeš mať vypísanú žiadosť o materské od gynekológa, tak ten odovzdáš zamestnávateľovi na potvrdenie a on by to mal odovzdať na soc. poisťovni resp. ti dajú do ruky a ty si to osobne odnesieš na SP.
- o náhrade mzdy neviem nič bližšie.....
Nie neviem
@foolie Nástup na materské si vyplňuješ sama na žiadosti o materské. Tam kde je - vyplní poistenkyňa dátum si vyplňuješ ty, takže môžeš tento dátum opraviť na 28.12.2013 kedy na materské riadne nastupuješ (dáš tam opravila: podpis). Ak by tam ostal zlý dátum, tak aj tak by ťa zavolali na SP opraviť dátum nástupu na materské, pretože by im to nesúhlasilo s nástupom na materské a dátum pôrodu....tam sa sleduje nástup na materské 6 - 8 týždňov pred pôrodom....