chcem sa spytat mam rocnu dcerku na ktoru od decembra poberam uy len rodicovsky prispevok tych 203 eur a ochranna lehota mi skoncila a v juni sa mi ma narodit si a vraj je novy zakon ze na to druhe teraz nedostanem nic budem dostavat stale len tychto smiesnych 203 eur,bo viem ze to bolo tak ze na to druhe sa dostavalo aspon 25percent s tychto 203 a teraz nic??viem mi niekto poradit??za kazdu radu dakujem
ja na druhu dceru nedostavam nic,iba rodinne pridavky,rodicak dostavam na najmladsiu.Narodenim tretej mi narok na druhu dceru zanikol
@gasparikova6 radšej sa na to opýtaj, lebo moja známa dostala na dieťa, ktoré sa jej narodilo do 2 rokov nejaké peniaze k materskému po narodení mladšieho dieťaťa (dostala to tak 2x - pri narodení druhého i tetieho dieťaťa.. mala ich krátko po sebe, druhé mala do 2 rokov od prvého a tretie tiež do 2 rokov od druhého )... Potom som niečo študovala, a vraj to bolo (neviem, či stále je) tak, že ak sa narodia deti krátko po sebe... tuším do 2 rokov ... tak pri narodení mladšieho dostane matka nejaké peniaze ešte okrem materského ... za to, že staršie dieťa nedosiahlo 3 roky ešte .. ale je to iba jednorazový príspevok ... a nie je to príspevok pri narodení dieťaťa... ale ako píšem mohlo sa to medzitým, zmeniť, radšej si to over.
len nerozumiem tej "ochrannej lehote" ... čo to znamená? to tuším iba v prípade, že dostaneš výpoved z práce a si tehotná, tak je tam ochranná lehota tuším 8 mesiacov, ale nie som si istá...
Ahoj.Treba si vyratat,ci by si nemala vysiu matersku na to druhe,ako je 203 eur, a ukoncit rodicovsky a ist znova na matersku, na to druhe dieta.
@mm2008
@jastemi
tato kocka ma podla profilu 19 rokov a uz ma vyse rocne dietatko tak pochybujem ze bude tam narok na materske .. resp. odpracovany potrebny pocet dni a trvajuci pracovny pomer ...
tiez nechapem tu ochrannu lehotu ktoru spomina ... a zasa ten priplatok co mysli mm2008 to sa dava len pri cerpani materskej nie pri RP ...
@gasparikova6
ahoj, citam v zakone ze rodicovsky prispevok je 203,20€ na jedno dieta, ak sa narodi dalsie tak treba k sume 203,20€ priratat 25%, prispevok pri narodeni dietata je 829,86€ na dieta z prveho az 3 porodu...., takze mi to vychadza, zeby si na druhe dieta mala poberat od jeho narodenia uz len rodicovsky prispevok o 25% vyssi ako doteraz, na materske narok nemas....,
@gasparikova6 tak ako ti uz pisali, mozes dostat len jeden prispevok. Narodenim druheho dietata ti zanika narok na rodicovsky prispevok na prve dieta. Na druhe budes dostavat alebo materske, ak ti vznikol narok, ak nevznikol, tak rodicovsky prispevok. Pridavky na obe deti. Plus ak starsie dieta nedovrsilo 3 roky, mozes poziaat o prispevok na starostlivost, na ten ma narok maximalne do 6.tyzdna veku 2.dietata. ten je 41€ mesacne. Takze podla toho kedy sa druhe narodi mozes ziskat tento prispevok na 2 alebo maximalne 3 mesiace.
@monciky mas to pomylene ten priplatok 25 percent je ak su to dvojicky ...
Ak oprávnená osoba zabezpečuje riadnu starostlivosť o dve a viac súčasne narodených detí, rodičovský príspevok 199,60 € sa zvyšuje o 25 % na každé ďalšie dieťa, ktoré sa narodilo súčasne s dieťaťom, ktorému oprávnená osoba zabezpečuje riadnu starostlivosť.
treba citat poriadne je tam jasne uvedene SUCASNE NARODENYCH DETI .... nemylte ju
@maznacik007 jaaaj aha, som si to nečítala.. že má 19 rokov... tak potom asi len RP naďalej... no a k tomu príplatku... známa bola už na RP ... lebo mala 2-ročný rozdiel medzi deťmi... a išla opäť na materskú... teda poberala materskú, nie iba rodičovský , pri narodení ďalších detí... spomínala mi, že teta na úrade jej to tak vybavila, tak neviem, potom, čo to asi bolo.. a nebol to príspevok pri narodení dieťaťa... bolo iba pár eur.
No a v prípade tejto maminy, to bude asi len ten RP 203,20 eur, ktorý sa každý rok valorizuje (dúfam) ...
@miriem tak toto je ten príspevok, čo mi spomínala moja známa, že dostala... na dalšie narodené dieťa do 3 rokov... aha, príspevok na opatrovanie ... @maznacik007 toto bolo ono... ten príspevok na opatrovanie... do 6 týždňov veku dalšieho dieťaťa...
@maznacik007
aha to sucasne narodenych mi uniklo🙂
ale pravdu mam aspon v tom, ze je to od 1.1.2014 203,20€ a nie 199,60€
musim si to lepsie nastudovat, za chvilu sa to bude tykat aj mna
@monciky hej ja som to kopirovala zo stranky upsvar maju to tam neaktualne co sa tyka sumy ale tamto aktualne maju ze to je len pre dvojky ... tiez je to nespravodlive ... ze sa ti narodia dve deti a narok len na jeden RP .. to sa povacsine ovplyvnit neda ze budu dvojky 😉
@gasparikova6 ale to nieje žiadny nový zákon, Vždy to tak bolo. MD alebo RD sa dostáva vždy iba na jedno dieťa.
@gasparikova6 mozes vsak poberat na kazde dieta prispevok na starostlivost do vysky preukazanych nakladov az do 230 euro, a to na kazde zvlast , teda az 460 euro. ale to musis preukazovat ze si tolko zaplatila jasliam alebo inej pravnickej osobe ci zivnostnikovi. porozmyslaj, ci si tvoja mama/svokra/sestra neotvori zivnost 😉
@gasparikova6 A nemáš nárok na materskú pri druhom dieťati? skús sa inšpirovať tu https://www.modrykonik.sk/forum/rodicovska-dovolenka/mam-narok-na-matersky-prispevok-2/ .....prípadne sa opýtaj našej zlatej poradkyni "zalka".......ona ti na stopro odpovie, či máš na nu nárok.
príspevok na starostlivosť o dieťa do 6 týždňov patrí ale len matke, ktorá pracuje alebo poberá materské, lebo v tomto prípade sa materské do 6 týždňov veku novonarodeného dieťaťa považuje za zárobkovú činnosť.
@gasparikova6 nechapem tu ochrannu lehotu co tym myslis ... ale jeden rodic x deti do troch rokov rovna sa jeden rodicovsky prispevok na druhe sa dostava tych 25 percent len ak mas dvojicky ...
takze 1 krat RP plus dva krat pridavky na dieta