Zdravotný asistent na pandemickej OČR

zimka12
13. jan 2021

Môže byť teraz zdravotník na pandemickej očr aj keď sú pre nás otvorené školské kluby a škôlky,moje dieta tam už odmieta chodiť

katinka71
13. jan 2021

to zavisi od tvojho charakteru a kolegialnosti voci tvojim kolegom,ja pracujem v dobrom ,sudrznom time a teda by som sa im nevedela ukazat na oci, ked potrebujeme personal ako sol,my s mm pracujeme tiez v zdravotnictbe ale ani by nas ani nepadlo ist na ocr,ked mame otvorenu pre nas prevadzku v skolskom zariadeni,aj moj tiez odmieta ,ale ma vysvetlene ze si porobi ulohy a stretne sa so spoluziakmi,ja teda po 12 h sluzbe nemam nervy sa s nim ucit doma,my sme tiez vsetci prekonali covid,prvy den po karantene sme boli uz v praci syn vskolskom zariadeni

janinah
13. jan 2021

Mám dve kolegyne s deťmi v tomto veku.obe chodia do práce.treba skôr motivovať dieťa ako seba smerovať k sedeniu doma.vies predsa.ze v práci ťa potrebujú.teš sa.ze ste zdraví a môžte žiť ako-tak normálne..práca a škola.

zimka12
autor
13. jan 2021

@katinka71 no mňa už napadla očr z dôvodu psychohygieny, doteraz sme s mm,obaja z kritickej infraštruktúry ( už mám alergiu na to slovné spojenie) nosili deti tiez bez pomoci starých rodičov ,ale teraz ani jeden ich spolužiak nechodí do školského klubu,kde nie je ani zabezpečené pripojenie na vyučovanie, a všetko sa treba doručiť doma,tak ja už mám tiež dosť a nie moje deti

majamat
13. jan 2021

pride mi to nefer, ze toto chcu zdravotnikom odopriet. akoze netusim co si vlada mysli, ze robime len ranne sluzby? mne je na 2 veci SKD, keby mi poobede nemal kto ist pre dieta, alebo s nim nemal kto byt v noci.
teda nastastie este taka situacia nenastala,a le ked anstane, tak moje dieta musi byt doma same, lebo rodic si nemoze zobrat OCR? akoze sila. kto bude zodpovedny, ak sa mojmu dietatu nieco stane?

janage
13. jan 2021

@majamat chápem Tvoje rozhorčenie, ale predsa aj keď nie je covid nemáš škôlku, školu otvorenú večer a v noci.

majamat
13. jan 2021

@janage to nemam,a le mozem sa veselo stretavat s inymi ludmi, co mi s dceroub pomozu, co teraz nejde. kamaratka, co ma dceru vo veku mojej teraz je s dceou u priatela v inom okrese, cize toto nehrozi. moja mama byva v inej dedine a navyse patri do rizikovej skupiny. mam ju tahat k nam autobusom a riskovat, ze sa nakazi?

mam sa starat o cudzich ludi,a le ohrozovat svojich blizkych?

janage
13. jan 2021

@majamat ale to nič nemení na veci, že ak by školy škôlky fungovali a nemala by si nárok na OCR, nebudú dlhšie ako SKD. Tiež mám dieťa do 10r. a až do vianočných prázdnin boli školy otvorené aj cez koronu.
Moja bola mesiac chorá v októbri a OCR je 10 dní. A museli sme to vyriešiť dáko.
Chápem únavu aj frustráciu a túžbu vykašľať sa na všetko a oddýchnuť si na pandemickej OCR.
Tiež nepracujem z domu.

majamat
13. jan 2021

@janage ale ak nefunguju, keby sa to nezmenilo, mam narok na pandemicku ocr. mi nehovorime o stave,kedy funguju skoly, ale ked nefunguju.,
pisala som, ze amm akamosku, ktora mi s dcerou pomoze, ale preto, ze jej dcera nechodi do skoly, tak nie su doma. ak by chodili do skoy, tak su doma a moja dcera by mohla byt u nich, ked som v robote.

janage
14. jan 2021

@majamat ale treba si uvedomiť, že mnohým dieťa do škôlky nezoberú a tú OCR si môžu zobrať leda tak teoreticky. Ja som porovnala čas keď je otvorená škola, škôlka a SKD. Ak správne chápem u Teba je teraz problém, že nemáš kamošku čo Ti pomáhala s malou a nemáš teda ako zabezpečiť starostlivosť o ňu.
Z môjho pohľadu nie je problémom SKD otvorené v čase vyučovania ale to, že nemáš, nevieš poriesit situáciu starostlivosti poobede, večer a v noci.
Ja by som sa v tejto situácii snažila mať plán B. Lebo pri tom počte chorých aj kamoška Ti mohla bez ohľadu na činnosť školy ochorieť, mať nariadenú karanténu alebo z akéhokoľvek iného dôvodu Ti nemôcť pomôcť.
Myslím to v dobrom, ja som často mnoho neočakávaných vecí musela riešiť pri deťoch, kým muž bol mimo na služobkách, tak sa snažím mať aspoň 2,3 riešenia v zálohe.
V podstate hovorím o tom, ze ak by boli školy otvorené a kamoska Ti vypadne tak OCR je pase a musíš situáciu riešiť inak.
Nikdy sa OCR nebrala lebo nemá kto byť s dieťaťom po škole.

majamat
14. jan 2021

@janage teda si celkom vtipna, ten plan B si mam nakreslit? akoze ked nemam moznosti, nemozem mat ani plan B. z coho ho poriesim?

@janage nikdy sa OCR nebrala ni koli pandemii a koli pandemii je problem, uplne vynevchavas niektore suvislosti!!! ak ty nemas problem, potoms a netvar, ze ho nemaju aj ostatni.

majamat
14. jan 2021

@janage a len tak mimochodom, na OCR mas narok,a j ked mas poobedne aj nocne, takze blbost, ze to plati len na doobedie.

janage
14. jan 2021

@majamat nerozumieme si. Ak by škola bola normálne otvorená tak ako v decembri napr. a tvoja kamoška nemohla Ti vypomoct poobede, večer a v noci. Tak akú OCR by si si vzala?
Na základe čoho? Pandemicka je len ak bola škola ci trieda v karanténe. Klasická zas v trvani 10 dni pre choré deti.

Mne to príde, ze Ty si rozculena, ze máš možnosť SKD a teda nemáš nárok na OCR, ktorá by Ti zas vyriešila problém kam s dieťaťom v čase mimo fungovania školy.

A plán B no ja osobne by som hľadala zodpovednú mladú babu, co sedí doma na svojom vyučovaní z domu a postražila by. Alebo niekoho kto nechodí do práce. Hľadala by som riešenie.
Lebo ak deti nastúpia do školy a Tvoja kamoška nebude môcť si nahratá.

janage
14. jan 2021

@majamat alebo ešte inak ak by tvoje dieťa bolo v októbri keď školy ficali choré viac ako 10 dni. Ako by si riešila. OCR? pandemicka nie lebo škola je otvorená . Klasicka OCR len 10dni kvôli chorobe. Teda ďalšie 3 týždne nemáš vyryté. A Učíš sa s ním večer po robote a cez víkendy podľa poznámok spolužiakov.
Toto sú veci, čo tiež by si musela dáko poriesiť. Ja práve tie súvislosti veľmi dobre chápem. Ty chceš OCR lebo nevieš poriesit dieťa mimo dňa.
Mňa už život párkrát preplesol, preto plán nejaký núdzový sa snažím mať vždy.

Keď si presvedčená, že máš nárok na OCR lebo sa Ti nemá kto postarať mimo SKD o dieťa, tak si uplatni. Ale to, že sa budeš rozčuľovať a hnevať nijako Tvoj problém nevyrieši.

majamat
14. jan 2021

@janage veru si nerozumieme, ak nie ej karantena, tak funguje babicka a kamoska, ak je karantena a chodia do skoly, tak kamoska moze. je doma, nepracuje, cize moze. nase dcery su rovesnicky a chodia zo skoly spolu, cize ano moze.

plan B - veru taku mladu babu nepoznam.
monost dat dceru do SKD mam,a le SkD je kratko, to je problem.

ked diera je chore, mam narok na klasicku OCR, tak neviem o com bola ta prva otazka v poslednom prispevku. a stale dookola pisem, kamoska moze, ked je tu, pokial nie je zakaz vychadzania, tak moze aj babicka.

ten posledny odstavec tiez netusim o com je, lebo ja som presvedcena, ze by som mala mat narok, nie ze narok mam, cize asi tazko mozem ist na OCR. vsak o tom je cely tento problem, ze keby mozem, tak by bola tato diskusia bezpredmetna.

nehovoriac o tom, ze predtym nez som dostala na dceru RP, zjenotili ho, ze je to socilana davka, ze je to diskriminacne, a teraz nie je diskriminacne, ze niekto ma narok a iny nie podla druhu povolania?
je vysoky vekovy priemer zdravotnikov, kolko z nich ma asi male deti? az tak vela ich nei je. kolko z tych zdravotnikov, co ma male deti vyuzilo OCR? u nas v praci jedna. a ja som to nebola. podarilo sa to zvladnut aj bez toho, mna len stve, ze ked nebudi na vyber, ked sa to nevbude dat inak, upieraju mi tuto moznost.
robim si svoju pracu uz 25r, pocas prvej vlny a prakticky aj teraz, OCR som nevyuzila. na beznu infekciu ( ked neratam covid ) som mala pN naposledy pred 20r. chodim do prace aj ked nemusim. no aby ma este diskriminovalia branili mi postarat sa o dieta, to uz je vrchol.
nehovoriac o tom, ze je tu dalsi problem, dcera je celiaticka a 99% ludi nevie co moze jest a v skole jej ani nevaria, cize pri starostlivosti o dceru musim riesit este aj toto, ak by sa o nu staral niekto, kto sa nevyzna. kludne by sa mohlo stat, ze porusi dietu.

janage
14. jan 2021

@majamat prvá otázka bola o tom, že ak by bolo tvoje dieťa choré v októbri, novembri alebo decembri, keď škola bola otvorenná a bolo by choré viac ako 10 dní, tak si musíš brať na všetky ďalšie dni dovolenku, dať dieťa k babke a podobe. Nedostaneš ani cent za 11,12 a ďalší deň, nehovoriac o tom, že málokto si môže dovoliť vypadnúť z roboty na dlhšiu dobu.
Teda ak by dieťa malo dusivý kašeľ, teplotu mesiac, nemôže ísť do školy mesiac, aj keď je otvorená, ale ty OCR máš hradenú len tých 10 dní, nie toľko koľko je dieťa skutočne choré.
Pandemickú OCR by si brať nemohla lebo škola by bola otvorená. Toto som ja reálne riešila v tom októbri 5 týždňov nemohla malá do školy.
Moje konštatovanie bolo, že ak by bola v karanténe alebo chorá tvoja kamoška, a škola by išla, dieťa by si dala kam v tejto situácii?
Aj počas lockdownu je možnosť starať sa o blízku osobu - my sa tak staráme o onko babku, teda babka sa Ti o dieťa postarať môže, druhá vec je riziko nákazy.
Nepísala si predtým, že náhradné SKD je výrazne kratšie ako normálne vyučko a SKD spolu- u nás je to takmer totožné teda od 8.00 do 16.00 - situácia ako by škola fungovala
Ja mám diež dieťa na diéte plus ekzematik takže áno poznám všetky tieto komplikácie s varením a ošetrovaním. Opatrovanie som riešila tak, že jedlo, ktoré mohla bolo nachystané a iné ten kto sa staral vdel, že nesmie dať.
Ak je Ti umožnené dať dieťa do školy akoby bežala normálne, nerozumiem v čom spočíva tá diskriminácia. Teda rozumela by som, keby SKD bola iba doobeda alebo výrazne skrátená.
Ja za diskrimináciu považujem, ak matka, ktorá potrebuje chodiť do práce lebo termíny alebo financie a nemôže pracovať z domu, nemôže dieťa dať do škôlky či SKD lebo nie je zdravotník - minule tu baba písala.
Zhrniem to, ak je dieťa akokoľvek dlho choré OCR máš hradenú max.10 dní.
Ak škola, či trieda nie je zatvorená z dôvodu karantény cez deň, nemáš nárok na pandemickú OCR to isé platí ak umožnia tvojmu dieťaťu navštevovať SKD v čase kedy by normálne bolo v škole - aj keby si rovno robila len nočné a poobedné a si osamelý rodič a situácia je kritická. Nerieši sa či sa má kto postarať v čase, keď je po vyučovaní či v noci. A nie len zdravotníci pracujú na viac smien je takých povolaní veľa.

Ja chápem, že to máš ťažké a citiš sa nespravodlivo, ale Ty momentálne vidíš len jedno riešenie a to ísť na pandemickú OCR, aby si momentálne vykryla poobedie a noc. A máš nervy, že otvorili SKD pre deti zdravotníkov, aby nemuseli tú pandemickú OCR brať.

atikab
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
janinah
15. jan 2021

@majamat kto je s tvojim dieťaťom mimo korony,ak máš poobednú alebo nočnú? o čom vlastne píšeš?

majamat
15. jan 2021

@janinah uz som to milionkrat napisala, tak citaj, vyzera, ze citat vies. akoze nebavi ma to pisat stale dookola a teda nechapem preco by som mala.

janinah
15. jan 2021

@majamat až tak ma nezaujímaš

janage
15. jan 2021

@atikab toto je kritická a dočasná situácia a tak ju treba brať.
My nevieme ako to ma autorka v tej SKD. Okrem toho tento týždeň napr. naši išli len formou zadaní. Ja pracujem mimo domu, momentálne tiež psychicky náročnú, terminovanú prácu. Manžel max. vyťažený, teda na vysvetľovanie uciva máme večer a víkendy, ver že tiež sme vystresovani. V robote už máme viac chorých a ešte sa staráme o onkobabku.
Tak môžem nadávať alebo hľadať riešenia. Neverím, že učiteľka by takýmto deťom a rodičom nevyšla v ústrety. Moja má ešte online tanečnú 2x večer, tie dni učenie nestíhame vôbec.
Keď bola v októbri, novembri 5 týždňov chorá doma, nemali sme žiadne online vyucko, po pár dňoch som už zarezávala v práci a nikto nám ani úlohy nekontroloval. Učili sme sa podľa knih a úloh od spolužiakov.
A SKD nie je len pre deti zdravotníkov, ale všetkých čo musia fyzicky pracovať. Doteraz sa prezentovalo, ze deti sú nosiči ale chorobu dobre znášajú. Teda nie sú doma prioritne z dôvodu hrozby ochorenia ale zníženia mobility a šírenia choroby. Keďže sa predpokladá, že sú najväčšou bezpriznakovou skupinou prenášačov.
A už fakt mi je čudne, keď počúvam ako chúďatá trpia zdravé deti, co majú dočasne nejaké obmedzenia.
Choď sa pozrieť na neurológiu, či iné oddelenia kde sú deti, čo majú fakt problém. Ich rodičom musí byť tento cirkus s dočasným obmedzením školy a osobnych sociálnych kontaktov zdravých detí prehnaný.
Moja skúsenosť je, že ako sa k problému postaví rodič, tak sa postaví aj dieťa.
A to píšem ako mama dieťaťa, ktoré sme museli ako predskoláčku vybrať na niekoľko mesiacov zo škôlky. Ako prváčka vymeškala za prvý polrok 100 hodín. V 3.roc. zatiaľ cca 5 týždňov a vždy triedu dobehla. Nebol to med lízať, ale zvládli sme. Kontakty cez PC, telefón.
Ja keď som videla tie stavy v nemocnici ako statočne to dávali ti rodicia a deti, až mi trápne bolo, že čo ja považujem za problém.
.
....
.