Zdravotné poistenie pri poberaní rodičovského príspevku

pokahontas123
3. okt 2024

Ahojte,

prosim vas chcem sa spytat, do kedy stat plati moje zdravotne poistenie pri poberani rodicovskeho prispevku?
Dieta budem mat len teraz dva roky a dostala som spravu od dovery ze od 1.7.2024 neeviduju platcu mojho zdravotneho poistenia, doteraz ho platil stat.
Vie mi niekto na to odpovedat?
Dakujem.

lucka_ke
3. okt 2024

nebola si zamestnaná? poistenec štátu si do 3 rokov veku dieťaťa

pokahontas123
autor
3. okt 2024

@lucka_ke nie a dokonca som teraz zistila ze mi prestali platit rodicovsky prispevok.. takze to budem musiet vyzistit ze co sa tam deje, co si zase ten stat vymyslel…

lucka_ke
3. okt 2024

nepracuje muž v zahraničí?

pokahontas123
autor
3. okt 2024

@lucka_ke no muz pracuje v zahranici, ale on nie je slovak, pracuje vo svojej krajine.

pokahontas123
autor
3. okt 2024

@pokahontas123 a my zijeme tak ze 3 mesiace sme v jeho krajine a ostatok na SK, on vie pracovat aj ked nie je vo svojej krajine.

lienka.7
3. okt 2024

@pokahontas123 keďže ty si nezamestnaná a muz pracuje v zahraničí, uplatňujes si narok na dávky tam. Cize pridavky aj rodicak.
Pokial si niečo poberala, co si nemala, budeš musieť vrátiť.
Poisťovňu si dories

lucka_ke
3. okt 2024

tak preto, ak je zamestnaný v zahraničí tak nemáš nárok na SK na rodičovský príspevok ani prídavky

pokahontas123
autor
3. okt 2024

@lienka.7 nie, to sa uz davno riesilo. Zalezi kde mas trvaly pobyt a dieta a ja ho mame na Slovensku a aj tam travime vacsinu casu.Takze rodicovsky mam na SK, iba pridavok na dieta mam v zahranici..

Len proste neviem preco to pozastavili.. No nic musim to vyzistit u tej pani co som to predtym riesila, len som si myslela ze tu sa to uz niekomu stalo a vedel by poradit.

lisymbia
3. okt 2024

Pokiaľ viem, na rodičovský potrebuješ dokazovať centrum záujmu keď je muž zamestnaný mimo SK, možno len budeš musieť vydokladovať že tu žijete dlhodobo, dieťa navštevuje pediatra tu a podobe

gleep1
3. okt 2024

Ja som nedávno dávala žiadosť o rodičovský príspevok a muž akurát menil prácu lebo vyhorel a zaškrtila som ho že je nezamestnaný, ja som bola zamestnaná pred pôrodom a pani na úrade vravela že dobre že ma registruje stále ako zamestnanu lebo by som nárok nemala a že aj keby muž pracoval v zahraničí a ja by som bola nezamestnaná tak by som nemala nárok, takze to čo ti tu píšu je pravda, asi na tie príspevky nemáš nárok.

lienka.7
3. okt 2024

@pokahontas123 určite nie.
Kamoška je tiež nezamestnaná, muz je slovak a robí v AT. O všetko si musela tým pádom žiadať tam, tu narok nemala.
A všetci žijú, bývajú na SK.
Ako pise
@lisymbia tam sa dokladuje centrum záujmu, tj.kto kde pracuje. je to dané zákonom podľa krajiny zamestnania, aby to bolo jednotné a bol v tom poriadok.

maciatkolulu
3. okt 2024

@pokahontas123 nuž,budeš musieť vrátiť, žiadať v danej krajine,čo je smola,pretože malo krajín ma dlhšie rodicak ako dva roky. Poistenie musíš doriešiť. O akú krajinu sa jedná?