Ahojte,
prosim vas chcem sa spytat, do kedy stat plati moje zdravotne poistenie pri poberani rodicovskeho prispevku?
Dieta budem mat len teraz dva roky a dostala som spravu od dovery ze od 1.7.2024 neeviduju platcu mojho zdravotneho poistenia, doteraz ho platil stat.
Vie mi niekto na to odpovedat?
Dakujem.
@lucka_ke nie a dokonca som teraz zistila ze mi prestali platit rodicovsky prispevok.. takze to budem musiet vyzistit ze co sa tam deje, co si zase ten stat vymyslel…
nepracuje muž v zahraničí?
@lucka_ke no muz pracuje v zahranici, ale on nie je slovak, pracuje vo svojej krajine.
@pokahontas123 a my zijeme tak ze 3 mesiace sme v jeho krajine a ostatok na SK, on vie pracovat aj ked nie je vo svojej krajine.
@pokahontas123 keďže ty si nezamestnaná a muz pracuje v zahraničí, uplatňujes si narok na dávky tam. Cize pridavky aj rodicak.
Pokial si niečo poberala, co si nemala, budeš musieť vrátiť.
Poisťovňu si dories
tak preto, ak je zamestnaný v zahraničí tak nemáš nárok na SK na rodičovský príspevok ani prídavky
@lienka.7 nie, to sa uz davno riesilo. Zalezi kde mas trvaly pobyt a dieta a ja ho mame na Slovensku a aj tam travime vacsinu casu.Takze rodicovsky mam na SK, iba pridavok na dieta mam v zahranici..
Len proste neviem preco to pozastavili.. No nic musim to vyzistit u tej pani co som to predtym riesila, len som si myslela ze tu sa to uz niekomu stalo a vedel by poradit.
Pokiaľ viem, na rodičovský potrebuješ dokazovať centrum záujmu keď je muž zamestnaný mimo SK, možno len budeš musieť vydokladovať že tu žijete dlhodobo, dieťa navštevuje pediatra tu a podobe
Ja som nedávno dávala žiadosť o rodičovský príspevok a muž akurát menil prácu lebo vyhorel a zaškrtila som ho že je nezamestnaný, ja som bola zamestnaná pred pôrodom a pani na úrade vravela že dobre že ma registruje stále ako zamestnanu lebo by som nárok nemala a že aj keby muž pracoval v zahraničí a ja by som bola nezamestnaná tak by som nemala nárok, takze to čo ti tu píšu je pravda, asi na tie príspevky nemáš nárok.
@pokahontas123 určite nie.
Kamoška je tiež nezamestnaná, muz je slovak a robí v AT. O všetko si musela tým pádom žiadať tam, tu narok nemala.
A všetci žijú, bývajú na SK.
Ako pise
@lisymbia tam sa dokladuje centrum záujmu, tj.kto kde pracuje. je to dané zákonom podľa krajiny zamestnania, aby to bolo jednotné a bol v tom poriadok.
@pokahontas123 nuž,budeš musieť vrátiť, žiadať v danej krajine,čo je smola,pretože malo krajín ma dlhšie rodicak ako dva roky. Poistenie musíš doriešiť. O akú krajinu sa jedná?
nebola si zamestnaná? poistenec štátu si do 3 rokov veku dieťaťa