Zápis do škôlky a nárok na rodičovský príspevok

exupery
1. feb 2012

Ahojte,poradte mi prosim,prave som sa vratila z nasej skolky,kde chcem dat zapisat dieta.Riaditelka sa ma pytala od kedy ju chcem nahlasit.Kedze som sa v praci informovala,a bolo mi povedane,ze skor ako si nevycerpam celu rodicovsku dovolenku ma skor nezoberu,musim byt s malou doma az do dovrsenia jej tretieho roku ,co je 5.februara 2013,teda cca za rok.
Riaditelka v skolke mi ale povedala,ze by ju bola najlepie zapisat od septembra 2012,aby oni nanu dostavali prispevky od statu,bude tam pisana ako -adaptacny pobyt,cca 4hodiny denne.
Je mozne ,aby oni nanu brali prispevky od statu,a mne zostal rodicovsky prispevok?
Dakujem

sympa1
1. feb 2012

@exupery mozes dat malu do školky a budes poberat aj rodicovksy prispevok do 3 rokov 🙂 a moze tam byt aj na cely den

exupery
autor
1. feb 2012

@sympa1 super,a musim to aj niekde nahlasovat.ako socialka,alebo tak?

sympa1
1. feb 2012

riaditelka v skolke bude hlasit zoznam deti na socialku.ale oznamit mozes ist aj ty dopredu..vies ako..pre istotu.mozno bude treba nieco podpisat alebo co..toto presne neviem.ale radsej chod

sepelka
13. feb 2012

@sympa1
@exupery rodičovský príspevok vypláca úrad práce, jeho poberanie nieje ničím obmedzené. nárok na RP máš normálne do 3 rokov a je jedno kde máš dieťa. Úrad práce to neskúma.

danculik
14. feb 2012

@sympa1 ...áno a to je odkedy možné?..pokiaľ viem tak ked dieta das do statnej skolky tak ti ako matka prichadzas o Rodicovsky prispevok. Alebo sa to nejak zmenilo? Neviem o tom ze by sa to menilo...

danculik
14. feb 2012

@sepelka ...ale skúma, pretože skolka posiela papiere ze dieta ti navstevuje skolku....to by potom co uz bolo ze matka pobera RP a dieta je v skolke cely den??

jankavl
14. feb 2012

@danculik zmenilo sa to. kombinaciou opatreni tomanovej a potom mihala...

danculik
14. feb 2012

@jankavl ...takze ak zapisem dieta do statnej skolky od septembra ako 2rocne....a ja budem doma, tak budem poberat rodicovsky prispevok az kym nebude mat 3 roky?

mokaku
14. feb 2012

presne nas maly bude mat v septembri 3 roky a ideme teraz na zapis a ja uz chodim do prace od januara a nikto z uradu prace sa nezaujima co robim, poberam RP a podla zakona je na to narok do 3 rokov dietata!

sympa1
14. feb 2012

@danculik tak teraz to už vies....to je stare

cat
14. feb 2012

@danculik je to presne tak, v novej úprave zákona o poberaní RP, teda od 1.januára 2011 platí, že : je umožnené popri rodičovskom príspevku vykonávať zárobkovú činnosť, podmienkou je len zabezpečenie riadnej starostlivosti o dieťa. Či ho má babka alebo je v školke, to už nikoho nezaujíma.

zuzik242
14. feb 2012

Nikto nič nehlasi, ani riaditelka školky, ju to nezaujima ....na socialke je len ohlasovacia povinnost .....štatistika kolko nas robí a kolko je doma s detičkami

bevab
14. feb 2012

A ako je to potom po 3 rokoch ? Treba sa niekde prihlasit ? Mne poslali RP aj ked mala uz 3 roky mala. Neprebrala som ho vsak. Dakujem pekne

jankavl
14. feb 2012

@bevab to je podla mna chyba uradu ak si dostala rp na dieta aj po dovrseni jeho 3 rokov. myslim si ze by si mohli narokovat vratit ho spat ak sa na to pride.

jankavl
14. feb 2012

@danculik ako pise cat. netusim ci mozes uplne "nic nerobit" doma 🙂, nezistovala som to. v kazdom pripade, uz neplati ze pokial je dieta v mestskej skolke tak nemas narok na rp. a druha vec je ci do skolky zoberu 2 rocne dieta, verim tomu ze v niektorych oblastiach slovenska ano, u nas je problem aj so stvorrocnymi umiestnit do mestskej skolky. 2 rocne neberu urcite.

sepelka
14. feb 2012

@bevab RP sa vypláca mesiac dozadu

sepelka
14. feb 2012

@danculik informovala som sa na úrade práce a je to tak. ich nezaujíma s kým máš dieťa. Na RP máš nárok do 3 rokov bez ohľadu na to či robíš alebo nie.

cat
14. feb 2012

@jankavl rovnako je to u nás v Rači, dať do školky 2 r. dieťa, to neexistuje, so 4 ročnými je problém, od zajtra sa podávajú prihlášky, pojdem si ráno od 6h vystáť radu aby mi malú prijali... bohužial je vyšší počet detí ako miest v školkach 😒 čo poznám baby kt. pracujú a zároveň poberajú RP, tak všetky majú dieťa u mamy či svokry..

jankavl
14. feb 2012

@cat drzim palce.

danculik
15. feb 2012

@cat
@sepelka
@jankavl
@zuzik242
@sympa1

Jooj dakujem vam pekne za vase odpovede...no prekvapuje ma to ,lebo pri prvej dcerke som natupila po pol roku do prace a mala mi chodila do sukromnych jasli a viem ze ked som ju davala ako 2,5 rocnu zo sukromnych jasli do statnej skolky, tak som prisla o RP...a to bolo pred dvoma rokmi...dneska som bola zapisat mladsieho do skolky ked bude mat dva roky..cize az o rok aj pol nastupi do skolky..a riaditelka povedala sice ze 2.rocne dieta prijmaju iba vynimky ze musi prijat predovsetkym 3r.dieta..ale ze mne vyjde v ustrety lebo tam uz jedno dieta v ich skolke mam...tak asi sa na mna usmialo stastie🙂....a zasa ked budu o rok obe deti v skole a skolke tak bude lahsie si hladat pracu a popri tom kym nebude mat mladsi tri roky dostavat RP..aspon budem mat rok na to aby som si nasla pracu🙂))))
Tieto nase zakony maju dost velke diery v zakonoch....,myslim ze to bude vela ludi vyuzivat tak ako ja...a to je chyba, stat prichadza o peniaze...no co uz...🙂

jaduska
15. feb 2012

@danculik to nie je diera v zákone, to je normálna novelizácia zákona, vysvetľoval to aj minister Mihál na niektorej internetovej stránke, takže je to úmyselne takto, aj keď to trošku popiera zdravý rozum, ale to je už do inej témy... 🙂

danculik
15. feb 2012

@jaduska ...vsak toto, ze normalnemu cloveku sa rozum pri tom zastavi, ked som to hovorila manzelovi, normalne nechapal...🙂))...asi to je umyselne tak ,aby sa rodilo viacej deti...?...ale to by mal zmenit polovicu zakonov tykajucich sa mladych rodin🙂)))

jaduska
15. feb 2012

@danculik radšej keby zabezpečili, aby mali naši muži stabilné zamestnanie a my všetci nejaké sociálne istoty, tak by som porodila aj 15 detí, keby trebalo (teda keby som mala tak o 10 rokov menej)..... ale takto....čo pomôže rodičák do 3 rokov, keď najväčšie výdavky s deťmi sú oveľa neskôr. Maličké ešte po sebe ponosia oblečenie, aj v kočíku človek vyvozí 2-3 deti, ale také pomôcky do školy musíš kupovať každému fungeľ nové - zošity, pracovné zošity atď....ale ako hovorím, to je do inej témy....

cat
15. feb 2012

@jaduska presne, ja mám teraz doma budúceho prváka, dostali sme zoznam pomôcok na zápise, skoro mi oči vypadli, do toho školská taška a nové oblečenie, veď v školke mu stačia tepláky, no v škole určite nie..je to dobrý brutus a bude to čím ďalej tým náročnejšie...
Ale s tým rodičákom to asi mysleli tak,že nech matky nenadávajú na nízky príspevok, kto chce, nech si k nemu ide ešte privyrobiť..tiež sa po niečom obzerám, do septembra ďaleko...

trip2
14. aug 2012

čiže ,baby ,ak som správne pochopila, môžem dať dieťa mladšie ako tri roky do škôlky a popritom pracovať ...a budem mať rodičovský príspevok až do jeho troch rokov a netreba to hlásiť nikde,áno?

trip2
14. aug 2012

@mokaku a netreba to vôbec hlásiť na úrade?

mokaku
14. aug 2012

nie netreba

petkave
15. aug 2012

@trip2 ja dávam dieťa ako 2-ročné do škôlky a ja nastupujem do práce. A na sociálke mi povedali, že im mám prísť oznámiť, že nastupujem, lebo zamestnávateľ to za mňa neurobí. Iné vraj nič netreba.

trip2
15. aug 2012

vdaka baby ... 🙂