Ahojte,poradte mi prosim,prave som sa vratila z nasej skolky,kde chcem dat zapisat dieta.Riaditelka sa ma pytala od kedy ju chcem nahlasit.Kedze som sa v praci informovala,a bolo mi povedane,ze skor ako si nevycerpam celu rodicovsku dovolenku ma skor nezoberu,musim byt s malou doma az do dovrsenia jej tretieho roku ,co je 5.februara 2013,teda cca za rok.
Riaditelka v skolke mi ale povedala,ze by ju bola najlepie zapisat od septembra 2012,aby oni nanu dostavali prispevky od statu,bude tam pisana ako -adaptacny pobyt,cca 4hodiny denne.
Je mozne ,aby oni nanu brali prispevky od statu,a mne zostal rodicovsky prispevok?
Dakujem
riaditelka v skolke bude hlasit zoznam deti na socialku.ale oznamit mozes ist aj ty dopredu..vies ako..pre istotu.mozno bude treba nieco podpisat alebo co..toto presne neviem.ale radsej chod
presne nas maly bude mat v septembri 3 roky a ideme teraz na zapis a ja uz chodim do prace od januara a nikto z uradu prace sa nezaujima co robim, poberam RP a podla zakona je na to narok do 3 rokov dietata!
@danculik je to presne tak, v novej úprave zákona o poberaní RP, teda od 1.januára 2011 platí, že : je umožnené popri rodičovskom príspevku vykonávať zárobkovú činnosť, podmienkou je len zabezpečenie riadnej starostlivosti o dieťa. Či ho má babka alebo je v školke, to už nikoho nezaujíma.
Nikto nič nehlasi, ani riaditelka školky, ju to nezaujima ....na socialke je len ohlasovacia povinnost .....štatistika kolko nas robí a kolko je doma s detičkami
A ako je to potom po 3 rokoch ? Treba sa niekde prihlasit ? Mne poslali RP aj ked mala uz 3 roky mala. Neprebrala som ho vsak. Dakujem pekne
@danculik ako pise cat. netusim ci mozes uplne "nic nerobit" doma 🙂, nezistovala som to. v kazdom pripade, uz neplati ze pokial je dieta v mestskej skolke tak nemas narok na rp. a druha vec je ci do skolky zoberu 2 rocne dieta, verim tomu ze v niektorych oblastiach slovenska ano, u nas je problem aj so stvorrocnymi umiestnit do mestskej skolky. 2 rocne neberu urcite.
@jankavl rovnako je to u nás v Rači, dať do školky 2 r. dieťa, to neexistuje, so 4 ročnými je problém, od zajtra sa podávajú prihlášky, pojdem si ráno od 6h vystáť radu aby mi malú prijali... bohužial je vyšší počet detí ako miest v školkach 😒 čo poznám baby kt. pracujú a zároveň poberajú RP, tak všetky majú dieťa u mamy či svokry..
@cat
@sepelka
@jankavl
@zuzik242
@sympa1
Jooj dakujem vam pekne za vase odpovede...no prekvapuje ma to ,lebo pri prvej dcerke som natupila po pol roku do prace a mala mi chodila do sukromnych jasli a viem ze ked som ju davala ako 2,5 rocnu zo sukromnych jasli do statnej skolky, tak som prisla o RP...a to bolo pred dvoma rokmi...dneska som bola zapisat mladsieho do skolky ked bude mat dva roky..cize az o rok aj pol nastupi do skolky..a riaditelka povedala sice ze 2.rocne dieta prijmaju iba vynimky ze musi prijat predovsetkym 3r.dieta..ale ze mne vyjde v ustrety lebo tam uz jedno dieta v ich skolke mam...tak asi sa na mna usmialo stastie🙂....a zasa ked budu o rok obe deti v skole a skolke tak bude lahsie si hladat pracu a popri tom kym nebude mat mladsi tri roky dostavat RP..aspon budem mat rok na to aby som si nasla pracu🙂))))
Tieto nase zakony maju dost velke diery v zakonoch....,myslim ze to bude vela ludi vyuzivat tak ako ja...a to je chyba, stat prichadza o peniaze...no co uz...🙂
@danculik radšej keby zabezpečili, aby mali naši muži stabilné zamestnanie a my všetci nejaké sociálne istoty, tak by som porodila aj 15 detí, keby trebalo (teda keby som mala tak o 10 rokov menej)..... ale takto....čo pomôže rodičák do 3 rokov, keď najväčšie výdavky s deťmi sú oveľa neskôr. Maličké ešte po sebe ponosia oblečenie, aj v kočíku človek vyvozí 2-3 deti, ale také pomôcky do školy musíš kupovať každému fungeľ nové - zošity, pracovné zošity atď....ale ako hovorím, to je do inej témy....
@jaduska presne, ja mám teraz doma budúceho prváka, dostali sme zoznam pomôcok na zápise, skoro mi oči vypadli, do toho školská taška a nové oblečenie, veď v školke mu stačia tepláky, no v škole určite nie..je to dobrý brutus a bude to čím ďalej tým náročnejšie...
Ale s tým rodičákom to asi mysleli tak,že nech matky nenadávajú na nízky príspevok, kto chce, nech si k nemu ide ešte privyrobiť..tiež sa po niečom obzerám, do septembra ďaleko...
čiže ,baby ,ak som správne pochopila, môžem dať dieťa mladšie ako tri roky do škôlky a popritom pracovať ...a budem mať rodičovský príspevok až do jeho troch rokov a netreba to hlásiť nikde,áno?
nie netreba
vdaka baby ... 🙂
@exupery mozes dat malu do školky a budes poberat aj rodicovksy prispevok do 3 rokov 🙂 a moze tam byt aj na cely den