Zaniká právo na rodičovskú dovolenku keď dieťa nastúpi do škôlky?

jankamamka
13. okt 2011

Neviete mi niekto poradit,ked mi konci rodicovska dovolenka v decembri 2011 a do zamestnania nastupujem v novembri ci mozem dcerku umiestnit do materskej skolky na cely den?alebo mi zanikne pravo na rodicovsku dovolenku?

sisaha
13. okt 2011

@jankamamka asi nerozumiem, ale rodicovska dovolenka ti zanika dnom nastupu do prace, nie?

tatolu
13. okt 2011

@jankamamka Myslím, že máš rodičovský príspevok do 3 rokov veku Natálky 😉 Tento rodičovský by si mala dostať aj za december 😉 a tiež môžeš dostať aj výplatu v práci 😉 A môžeš Natálku umiestniť aj do škôlky 😉 V roku 2010 chodili z UPSVaR listy (niekde to robili pracovníčky z vlastnej iniciatívy) a po podpise týchto listín máš na to všetko hore nárok na 100% 😉

macamac
13. okt 2011

@jankamamka do MŠ môže ísť na celý deň, ale asi myslíš- na príspevok rodičovský 190eur. tak áno-ten ti zaniká nástupom dieťaťa do škôlky, štát nemôže 2x podporovať jedno dieťa-keďže škôlky dotuje. ak by si ju ale ten mesiac mala s kým nechať doma-tak by ti za ten posledný mesiac rodičovský príspevok patril 😉

macamac
13. okt 2011

@tatolu takže môže nastúpiť do MŠ-a aj poberať rodičák 190eur a aj pracovať? 😕 lebo sa ma to týka-a mne bolo povedané,že keď dám dieťa do škôlky, rodičák mi zaniká

janka_pn
13. okt 2011

ak ti ju prijali do skolky, tak urcite moze chodit na cely den a rodicovsky prispevok ti to nijako neovplyvni, posledny rp dostanes v mesiaci januar 2012, co bude spatne za december 😉

janka_pn
13. okt 2011

@macamac menili sa zakony a zena na materskej moze zaroven pracovat a poberat rp, urcite 🙂

macamac
13. okt 2011

@janka_pn to viem, ale pracovať a poberať rp môže len vtedy, ak dieťa neumiestni do MŠ. či už je to zas inak?

janka_pn
13. okt 2011

@macamac urcite moze ist aj do skolky 🙂

ela2710
13. okt 2011

@janka_pn ano zena na rodicovskom prispevku moze poberat aj ten, aj pracovat ale len pokial dieta straźia napr. starí rodicia, atd. - mne sa zda, ze je to tak ako vravi @macamac

potom je, ze ak zena da dietatko do jasiel, tak vtedy moze poziadat o ten zvyseny prispevok - ale ten akurat pokryje naklady za tie jasle.

ela2710
13. okt 2011

@macamac vsade sa pise, ze ak moze matke niekto z blizkych dieta postrazit, alebo jasle, ci opatrovatelku, ale na skolku to zrejme neplati, nie?

macamac
13. okt 2011

@janka_pn jejko 🙂 to fakt? lebo zas kamoška preto nedala do škôlky, aby neprišla o rodičák, jej malá bude mať vo febr. 3roky a má ju jej mama a tak aj mňa nastrašila tým, fakt sa v tom už nevyznám 😝
a nevieš teda,prečo mi volali zo zdravotnej poisťovne,že tam mám ísť podpísať nejaké čestné prehlásenie? 😕 som myslela, že to bude o tej malej-ale to s tým asi nesúvisí, to by ma inde volali 😅 šak som z toho cvok už 😝

macamac
13. okt 2011

@ela2710 no veď- ak je v MŠ-ale len v súkromnej, na ktoré štát neprispieva-tam je možnosť kompenzácie až do 230eur, ak sa preukáže matka potvrdením z MŠ -na jej náklady, koľko stojí mesačne. som z toho teraz jeleň

tatolu
13. okt 2011

@macamac @ela2710 Zákon sa upravil v tom zmysle, že môže dieťa do 3 rokov strážiť ktokoľvek zodpovedný - škôlky nevynímajúc (neštátne aj štátne) 😉 Takže príspevok nezaniká, ak dieťatko ide do škôlky 😉

janka_pn
13. okt 2011

@macamac citujem: " Rodičovi sa dáva možnosť zabezpečiť riadnu starostlivosť o dieťa, napr. v čase keď pracuje, aj umiestnením dieťaťa do materskej školy alebo do starostlivosti inej právnickej osoby alebo plnoletej fyzickej osoby. Ponecháva sa na rozhodnutí rodiča, či sa bude popri poberaní rodičovského príspevku o svoje dieťa starať osobne alebo či bude vykonávať aj zárobkovú činnosť a žiadnym spôsobom sa rodič neobmedzuje, akým spôsobom riadnu starostlivosť o svoje dieťa zabezpečí."

macamac
13. okt 2011

@tatolu ďakujem 😉
@janka_pn 🙂

ela2710
13. okt 2011

ja som zas nasla toto: Rodičovský príspevok sa neposkytuje, ak sa riadna starostlivosť o dieťa podľa odseku 3 písm. b) zabezpečuje v školskom zariadení a ktorému boli na dieťa poskytnuté prostriedky zo štátneho rozpočtu podľa osobitného predpisu alebo z výnosu dane z príjmov podľa osobitného predpisu. (To je vlastne štátna škôlka.)

macamac
13. okt 2011

a aké prehlásenie mám ísť podpisovať na zdravotku, neviete?

tatolu
13. okt 2011

@macamac Za máličko 😉

tatolu
13. okt 2011

@ela2710 Toto platilo asi do marca tohto roku 😉

katka888
13. okt 2011

pokial ja viem, zakon sa zmenil tak, ze do 3 rokov veku dietata mas narok na rodicovsky ci mas, alebo nemas iny prijem.
danie dietata do skolky tu nezohrava ulohu, zohrava ulohu iba ak chces vyuzit inu davku , tj ak si das preplacat naklady spojene so starostlivosotui o dieta skolke.
cize, ak si neda preplacat naklady, mas narok na rodcak, ak ale chces, aby ti stat preplatil naklady , je tam nejaka suma cez 200 eur maximum, tak ak si toto uplatnis, uz nemas narok na rodicak.
@gapa dobre som napisala? uz tu temu nesledujem cez rok, tak dufam, ze som nepoplietla

macka23
13. okt 2011

@jankamamka mozes ju dat do skolky na cely den, mozes ist skor do prace, a na RP mas narok do 3rokov veku dietatka ako pise @janka_pn bez ohladu na to ci pracujes, alebo nie 🙂

ela2710
13. okt 2011

mate prvadu baby, akurat som este googlila a uz som tiez take clanky nasla, takze ano - da sa to 😉

janka_pn
13. okt 2011

@macamac neviem ake prehlasenie ☹

janka_pn
13. okt 2011

@macamac kolko rokov ma tvoje dieta?

winona24
13. okt 2011

@macamac to sa mýliš...to bolo možno po starom... 😉

macamac
13. okt 2011

@janka_pn v máji 2011 mala 2roky