Neviete mi niekto poradit,ked mi konci rodicovska dovolenka v decembri 2011 a do zamestnania nastupujem v novembri ci mozem dcerku umiestnit do materskej skolky na cely den?alebo mi zanikne pravo na rodicovsku dovolenku?
@jankamamka Myslím, že máš rodičovský príspevok do 3 rokov veku Natálky 😉 Tento rodičovský by si mala dostať aj za december 😉 a tiež môžeš dostať aj výplatu v práci 😉 A môžeš Natálku umiestniť aj do škôlky 😉 V roku 2010 chodili z UPSVaR listy (niekde to robili pracovníčky z vlastnej iniciatívy) a po podpise týchto listín máš na to všetko hore nárok na 100% 😉
@jankamamka do MŠ môže ísť na celý deň, ale asi myslíš- na príspevok rodičovský 190eur. tak áno-ten ti zaniká nástupom dieťaťa do škôlky, štát nemôže 2x podporovať jedno dieťa-keďže škôlky dotuje. ak by si ju ale ten mesiac mala s kým nechať doma-tak by ti za ten posledný mesiac rodičovský príspevok patril 😉
ak ti ju prijali do skolky, tak urcite moze chodit na cely den a rodicovsky prispevok ti to nijako neovplyvni, posledny rp dostanes v mesiaci januar 2012, co bude spatne za december 😉
@janka_pn ano zena na rodicovskom prispevku moze poberat aj ten, aj pracovat ale len pokial dieta straźia napr. starí rodicia, atd. - mne sa zda, ze je to tak ako vravi @macamac
potom je, ze ak zena da dietatko do jasiel, tak vtedy moze poziadat o ten zvyseny prispevok - ale ten akurat pokryje naklady za tie jasle.
@janka_pn jejko 🙂 to fakt? lebo zas kamoška preto nedala do škôlky, aby neprišla o rodičák, jej malá bude mať vo febr. 3roky a má ju jej mama a tak aj mňa nastrašila tým, fakt sa v tom už nevyznám 😝
a nevieš teda,prečo mi volali zo zdravotnej poisťovne,že tam mám ísť podpísať nejaké čestné prehlásenie? 😕 som myslela, že to bude o tej malej-ale to s tým asi nesúvisí, to by ma inde volali 😅 šak som z toho cvok už 😝
@macamac citujem: " Rodičovi sa dáva možnosť zabezpečiť riadnu starostlivosť o dieťa, napr. v čase keď pracuje, aj umiestnením dieťaťa do materskej školy alebo do starostlivosti inej právnickej osoby alebo plnoletej fyzickej osoby. Ponecháva sa na rozhodnutí rodiča, či sa bude popri poberaní rodičovského príspevku o svoje dieťa starať osobne alebo či bude vykonávať aj zárobkovú činnosť a žiadnym spôsobom sa rodič neobmedzuje, akým spôsobom riadnu starostlivosť o svoje dieťa zabezpečí."
ja som zas nasla toto: Rodičovský príspevok sa neposkytuje, ak sa riadna starostlivosť o dieťa podľa odseku 3 písm. b) zabezpečuje v školskom zariadení a ktorému boli na dieťa poskytnuté prostriedky zo štátneho rozpočtu podľa osobitného predpisu alebo z výnosu dane z príjmov podľa osobitného predpisu. (To je vlastne štátna škôlka.)
a aké prehlásenie mám ísť podpisovať na zdravotku, neviete?
pokial ja viem, zakon sa zmenil tak, ze do 3 rokov veku dietata mas narok na rodicovsky ci mas, alebo nemas iny prijem.
danie dietata do skolky tu nezohrava ulohu, zohrava ulohu iba ak chces vyuzit inu davku , tj ak si das preplacat naklady spojene so starostlivosotui o dieta skolke.
cize, ak si neda preplacat naklady, mas narok na rodcak, ak ale chces, aby ti stat preplatil naklady , je tam nejaka suma cez 200 eur maximum, tak ak si toto uplatnis, uz nemas narok na rodicak.
@gapa dobre som napisala? uz tu temu nesledujem cez rok, tak dufam, ze som nepoplietla
@jankamamka mozes ju dat do skolky na cely den, mozes ist skor do prace, a na RP mas narok do 3rokov veku dietatka ako pise @janka_pn bez ohladu na to ci pracujes, alebo nie 🙂
mate prvadu baby, akurat som este googlila a uz som tiez take clanky nasla, takze ano - da sa to 😉
@jankamamka asi nerozumiem, ale rodicovska dovolenka ti zanika dnom nastupu do prace, nie?