Zánik príspevku pri narodení dieťaťa

1tanicka1
19. okt 2016

Ahojte,
mate niekto taku skusenost, trvaly pobyt mam na sr,pracujem tu, platim odvody, vsetko, avsak rodit budem v cz a tam budem aj pocas materskej byvat, trvalý pobyt si ale nezmenim. Dieta bude mat teda lekarov v cz. Chcem tam odist uz tych 6t.pred porodom. Na urade prace mi totiz pov.ze ked bude mat dieta lekara v zahranici a rodina sa nebude zdrziavat na sr, nemam narok na prispevok pri narodeni. Je to pravda?? Dakujem!

skajka204
19. okt 2016

Ano je to pravda

kredog
19. okt 2016

no myslím že hej. ja som musela na sociálku odniesť papier od pediatra, ku ktorému som syna zapísala.

marcah
19. okt 2016

@1tanicka1 ano, je to presne tak ako ti povedali a to uz od roku 2014

zuzanka.zuzu
19. okt 2016

však dieťa zapíš aj tu k pediatrovi dokým ti nevyplatia príspevok, nespomínaj nič o ČR, tu na to "iniciatívne" neprídu, že sa v SR nezdržiavate 😉

skajka204
19. okt 2016

@zuzanka.zuzu prídu, chodieva sa na šetrenie

kredog
19. okt 2016

hm, už chcem vidieť ako chodia šetriť k cigánom, ktorí zhrabnú prachy a odcestujú do Anglicka. skôr vidím problém v pôrode v čechách. to skôr môžu brať ako provokáciu.

katriona1
19. okt 2016

@kredog když bylo malé asi 10 dní tak přišla lékařka k nám domů se na malou podívat, a sestra v ČR zase musela hned na druhý den co přišla z porodnice zajet s malou do ambulance k lékaři, takže, aby ten příspěvek dostala musela by nejlépe porodit na SR a dojít aspon na jednu dvě poradny, nechat si potvrdit tu žádost a potom odcestovat do ČR, pochybuji, že nějaký lékař tu žádost podepíše aniž by to dítě vůbec viděl

lesanka845
19. okt 2016

Dostalaa si spravnu informaciu, na prispevok nebudes mat narok

katrinka8
19. okt 2016

A nemôžeš ísť rodiť do ČR, nájsť si lekára pre dieťa tuto, mesiac tu bývať, a po tom mesiaci, keď sa vyplatí príspevok (tam treba potvrdenie pediatra o tom, že dieťa sa dožilo 28 dní), sa presťahovať naspäť do ČR? Či to keď ide žena rodiť do zahraničia, ale vráti sa po pôrode normálne na Slovensko, dieťa má lekára tu, nemá nárok na príspevok? Či tam je podstatné to, že dieťa nemá lekára v SR?

katrinka8
19. okt 2016

@zuzanka.zuzu - tiež si myslím, že je celkom normálne, že rodina sa môže predsa presťahovať - to by potom museli odoberať príspevky všetkým, čo sa po narodení dieťaťa presťahovali do zahraničia. Kto si čo chodí overovať, to nechápem 😕 Veď keď má dieťa pediatra normálne v SR, ten podpíše tlačivo z úradu, že dieťa sa dožilo 28 dní, vyplatia príspevok, a rodina sa normálne odsťahuje, potom až si nájde pediatra v tej druhej krajine, tak hádam príspevok nemusí vrátiť, či sa mýlim?

katrinka8
19. okt 2016

@katriona1 - ale to sa prišla pediatrička na dieťa pozrieť nie kvôli príspevku, ale preto, že preberá starostlivosť o nového pacienta a prišla normálne urobiť poradňu domov - aby si sa nemusela trepať s novorodencom do ambulancie.
Na príspevok potrebuješ potvrdiť tlačivo z ÚPSVaR od pediatra, že dieťa sa dožilo 28 dní a tiež potvrdenie od gynekológa, že si navštevovala pravidelne poradňu pre tehotné. Čiže ak má zakladateľka gynekológa na Slovensku, tak ten by jej to mal potvrdiť aj v prípade, že rodiť bude v ČR - ak teda chodí zatiaľ do poradne k nemu. Pediater dieťa nemusí vidieť, keď toto tlačivo potvrdzuje, stačí, že ho má ako pacienta vo svojej starostlivosti - a, z toho vyplýva, že to dieťa predsa videl po narodení v poradni (doma alebo v ambulancii), a že aj na mesačnú poradňu s ním rodičia prišli - nie je to fiktívne zapísané dieťa. Tam jedine že by iniciatívne tety s ÚPSVaR prišli kontrolovať pediatra, či nemá pacientov (deti) iba fiktívne pozapisovaných - čo teda pochybujem, že robia.
Pediatri s príspevkom ako takým nemajú nič spoločné - oni len potvrdzujú, že dieťa sa dožilo tých povinných 28 dní, oni nekontrolujú, či si alebo nie si na Slovensku či v zahraničí. Veď to ako by si nemohla potom ani ísť na návštevu, lebo čo keby prišiel pediater k Vám a neboli by ste doma nedostaneš príspevok?

katriona1
19. okt 2016

@katrinka8 nepsala jsem, že chodí domu kvůli příspěvku, ale, že je běžné, že po příchodě z porodnice bud přijde domů nebo se s dítětem musí jít do ambulance, prostě do těch 28 dní to dítě ten pediatr musí vidět, když zakladatelka porodí v Čechách a po porodě tam i zůstane tak potom jak slovenský pediatr to dítě uvidí? pochybuji, že nějaký pediatr přijme dítě do péče a bez toho aby ho viděl tu žádost podepíše, rodit může klidně v Čechách, ale pak by se musela na pár týdnů vrátit na SK, po vybavení příspěvku zase odcestovat, možná by to takto šlo, jinak nevím

zuzanka.zuzu
19. okt 2016

@skajka204 ano? a na aké šetrenie sa už len chodieva?

ježiši ženy zase netrepte 😎 na inonárodných stránkach si ľudia pomáhajú, ako si dopomôcť k príspevkom od štátu a na slovenských sa straší a ideálne aj bonzuje, len aby sused nemal niečo viac než mám ja 😝 a čo je to vyplácané z vašich peňazí??? len mi tu teraz nezačnite vypisovať o "mojich daniach" a podobné kecy....

@1tanicka1 nestresuj, normálne poroď v ČR (ako veľa iných mamičiek, ktoré porodili v zahraničí -AT alebo ČT- ale žijú a bývajú v SR), dieťa na svoju zdravotnú kartičku prihlás k slovenskému pediatrovi a v čechách na jeho kartičku k reálnemu pediatrovi... aj tak si prvý týždeň v nemocnici, potom choď na prvú kontrolu u SR pediatra a zahlás, že manžel (alebo čo ja viem kto) má na 2 týždne v ČR nejakú prácu a ty ideš s ním. potom si dohodni ďalšiu kontrolu na 28.deň a nech ti rovno v tento deň vystaví potvrdenie. a je to 😉 všetko sa dá. skús pohľadať preťaženého pediatra, ideálne so staršou sestričkou, proste aby toho mali veľmi veľa. veď o zdravie bábätka sa bude starať ČR pediater a tebe ide iba o potvrdenie.
ak niečo nejde u jednej tety, pôjde presne to isté vybaviť u inej. je to len o ľuďoch. a dobrých nápadoch 😝 stačí sa len nebáť 🙂

katriona1
20. okt 2016

@zuzanka.zuzu tady nikdo nikoho nestraší, zakladatelka položila jasnou otázku a na tu dostala odpověd - když odejde do Čech, kde bude mít dítě pediatra tak příspěvek nedostane, dokonce dostala i několik rad jak by se dalo zajistit, aby příspěvek dostala, já nikomu nic nezávidím, na ten příspěvek má nárok každá matka,která splnuje podmínky, já jsem si třeba musela vybavit trvalý pobyt na SK, jinak bych na příspěvek neměla nárok, ostatní podmínky jsem taky splnila, takže je jenom na ní jak tu situaci vyřeší, jestli si nechce nic komplikovat a být v klidu s rodinou v Čechách nebo jezdit s novorozencem sem a tam a vybavovat věci navíc, to je vše 🙂

sense
20. okt 2016

Porodit v cechach nie je problem ak sa dieta zdrzuje a zije na svk, ma tu lekara a poistenie,

skajka204
20. okt 2016

@zuzanka.zuzu ja nikoho nestrasim. Mala som prípad keď manžel pracoval v zahraničí a manželka mala trvalý pobyt tu na Slovensku aj pediatra dokonca na slovensku islo sa setrit pretože v takýchto prípadoch sa vždy chodieva a príspevok jej zamietli pretože nebola v mieste TP.

marcah
20. okt 2016

@zuzanka.zuzu no ano, pokial aj porodi v CR, ale poistenie na SK jej ostane a zozenie si papiere od slovenskeho pediatra tak prispevok dostane. Ale pokial by sa v SR odhlasila z poistenia tak to uz take iste nema (neviem ci si porod v CR bude platit ako samoplatca alebo v dvoch krajinach sucasne poistena byt nemoze). Kamoske takto zamietli a to si dokonca zohnala potvrdenia od slovenskych lekarov - zacali riesit to ze preco ma poistenie v CR atd atd az jej to zamietli (ona mala v CR ale aj hypoteku a byt tak mozno aj to zavazilo, ale riesit ju zacali kvoli poisteniu)

littleslovak
20. okt 2016

Pri porode v zahranici zanika narok na tento prispevok aj ak taky typ prispevku bol vyplateny krajinou kde bol porod. cize inak by som postavila otazku, @1tanicka1 ked uz budes rodit v CR a aj tam teda pocas materskej planujes zostat, nemaju v CR tiez prispevok pri narodeni dietata? Ak ano mozes ho ziadat podla mna z Ciech. Toto by som si zistila.

zuzanka.zuzu
20. okt 2016

inak jediný kto tu neodpovedá je zakladateľka témy 😀
no ja predpokladám, že je poistená v SR a do ČR ide porodiť ako samoplatca.
a nič sa šetriť nebude, to by museli šetriť každú druhú mamičku v BA, lebo tu rodia v AT vo veľkom počte
@skajka204 strašnááá blbosť 😀 😀 že sa nezdržiavala v mieste TP 😀 😀 😀 a to bol čo? príkaz súdu? hahaha

nivea777
20. okt 2016

@zuzanka.zuzu autorka uviedla ze tam ide uz 6t pred porodom,bude tam byvat a dieta bude mat lekarov v CR...vratit sa chce az ked vycerpa celu matersku.. rozdiel je ist odrodit a vratit sa a odrodit a zostat.. a mat tam centrum zaujmov

kredog
20. okt 2016

prečo by mala byť v mieste TP, nie je na marodke, nestrašte, ked cigáni majú na všetko nárok, prečo by žena, ktorá robila nemala, len netreba všetko vykecať na úrade a robiť si svoje. Inak ak by sme šli do podrobnosti, ani na rodičák by nemala nárok ak nahlási, že je v zahraničí dlhodobo. Jednoducho povie, muž dostal robotu na mesiac v zahraničí, bola som pri nom. Ide o krátkodobú záležitosť.Má tu trvalý pobyt, má, tak neriešiť, ja by som pri hraniciach hladala pediatra, aby som to nemala daleko a šla tam na kontrolu.

skajka204
20. okt 2016

@zuzanka.zuzu nie je to blbost bohužiaľ. Konkrétne tejto pani som poradila aby sa odvolala no neviem už ako to dopadlo

marcah
20. okt 2016

@kredog no pokial sa v CR prihlasi k poisteniu tak tazko povie ze isla na mesiac na vylet k muzovi 🙂.... A ano, ako pises, pokial budu trvalo zit v CR a manzel tam pracuje tak rodicak jej budu vyplacat z CR. Trvaly pobyt dnes uz vela neznamena... ja mam trvaly pobyt na SR a zo Slovenska som na moje deti nedostala ani cent (okrem prispevku pri narodeni, ale to bolo v case ked este neriesili pobyt)

zuzanka.zuzu
20. okt 2016

@nivea777 no a čo? však to je bežne termín, kedy sa už vyberá pôrodnica, takže od gynekológa už bude mať potvrdenia, že absolvovala všetky prehliadky... tak teraz si vybrala pôrodnicu. porodí tam. a na svoju zdravotnú kartičku v SR zapíše bábo k pediatrovi (v tom čase už bude mať bábo 1 týždeň) - a pokiaľ autorka necestuje od nemeckých hraníc k ukrajinským, tak si myslím, že cesta sa dá zvádnuť 😉

a stále tu točíte o jej poistení - no ja neviem, ale píše, že robí v SR, takže asi je poistená tu, nie?

marcah
20. okt 2016

@skajka204
@zuzanka.zuzu moja kamoska o ktorej som pisala sa tiez odvolala, ale neuspesne. U nich boli tiez doma (teda u jej otca kde mala nahlaseny pobyt), a vypytovali sa otca, ktory bol chudak uplne vystresovany z toho. A nakoniec sa na tom UPSVR s tou pani velmi pohádala a ta pani z UPSVR jej vravela toto (drzte sa): "Kvoli takym ako ste vy mame my nizke platy!" 😀

marcah
20. okt 2016

@zuzanka.zuzu ano, to co pises je realne a vtedy prispevok dostane (pokial prihlasi dieta k poisteniu na SK a zaroven bude mat papiere od pediatra). Ale pokial to spravi tak ako pise v prispevku, ze dieta bude mat lekarov v CR tak predpokladam ze bude chciet aby bolo dieta v CR aj poistene...

zuzanka.zuzu
20. okt 2016

@marcah jaj tak to je iné - to bol TIP, išli na isto a ešte k tomu SVEDOK, ktorého tvrdenie mali predpokladám uvedené v zápisnici, však? 😒 😠 toto poznám, toto urobili aj mne 😀 no u mňa sa trošku sekli, lebo ja som v tom čase pracovala na ich nadriadenom úrade, takže sa potom vydalo "opravené rozhodnutie" (áno, aj mne je špatne z toho, ako to tu funguje, ale čo už)

marcah
20. okt 2016

@zuzanka.zuzu ano, ona ma nárok na poistenie v SR pocas celych 3 rokov rodicaku, ale len dovtedy pokial sa nepripoisti napríklad k manzelovi v CR (vtedy jej poistenie v SR skonci). Pripadne si moze vybavit E106, tj bude poistena aj tu aj tam ale pri ziadosti o E106 vyslovene podpise, ze zije v CR a ze tam ma stredisko zaujmov - a tu uz potom nepomoze nic 🙂
Inac co sa tyka tej kontroly, ja zijem v Rakusku a poberala som tu rodicak na zaklade pobytu a dostala som neohlasenu navstevu z poistovne (rakuskej) - 2tyzdne po tom co som si podala ziadost. Ze si prisiel prediskutovat nejake detaily 😀 ... bolo jasne, ze to bola namatkova kontrola ....

nivea777
20. okt 2016

@marcah ja si necham TP doma u rodicov,ale byvat budem s priatelom u nich,nebudem si menit TP kedze chceme stavat dom a budem si davat TP az do noveho domu..dieta bude mat tiez moj TP.. a bolo by divne keby mi kvoli tomu ze som o 10 km inde ako mam TP,zobrali prispevok alebo rodicak.. citala som sa aj na uradnych strankach ze dieta mava TP matky..

marcah
20. okt 2016

@nivea777 ??? a preco by ti ho mali vziat? ved budes stále zit na slovensku, nie?