Zamietnutý prídavok na dieťa

laralilly
26. apr 2022

Dobry den, vedel by mi tu niekto poradit? Som na materskej dovolenke a zaciatkom roka mi skoncil precovny pomer, takze som nezamestnana. Mam taktiez 17 rocnu dceru z prveho vztahu. Dcerin otec je cudzinec a aj zije v svojej krajine. A to je vraj dovod preco mi na nu nechcu priznat Pridavok na dieta. Vraj ked je otec zamestnany v inej krajine, ma ziadat on. Tam mu ale nepriznaju, kedze dieta zije a chodi do skoly na Slovensku. Isty cas som na nu ten pridavok poberala, ale po krachnuti firmy a prepusteni mi to zastavili. Pri dalsej praci som to nejak neriesila, ale teraz ked som na materskej s mladsou dcerkou som to znovu skusila a bolo mi povedane ze nemam narok, pokial sa nezamestnam aspon na dohodu. Naozaj nema matka narok, ak je nezamestnana/na materskej?

ildiko36
26. apr 2022

@laralilly moja ja som tiež v podobnej koži, ja pracujem v De mám tam aj adresu a zamietli mi rodičovske ze mám adresu aj na Sk, na Sk povedali prvorade je pracovisko..napisala som aj odvolanie na nemecký úrad, zatial bez uspechu..musím to riešiť s právničkou v De

lusinda1989
26. apr 2022

@ildiko36
@laralilly my sme žili v Nemecku prídavky na deti sme teda poberali odtiaľ ale akonáhle som sa s deťmi presťahovala na Slovensko žiadala som o rodičovský na slovensku(muž ostal v Nemecku) panický na úrade sa mi vyhrážali že prídu na kontrolu ak klamem ale naozaj sme žili na Slovensku takze nebol problém. Asi po roku od nastahovania na Slovensko stopli mužovi v Nemecku prídavky (menil adresu v rámci de) a povedali že si mám žiadam na SVK prídavky pokial tu s deťmi žijem a pracujem a úrady v de mi doplatia zvyšok do toho koľkí by som poberala v Nemecku. Manžel tam stále pracuje ma tam pracovnú zmluvu ja pracujem na Slovensku a prídavky poberáme aj aj a to na SVK v plnej výške a z Nemecka doplácajú koľko by sme dostávali tam. Baby nenechajte sa odradiť. Musia vám ho dať.

ildiko36
26. apr 2022

@lusinda1989 a som asi natrafila na ludí ktorý nemajú šajnu o zakonoch, ja sa mam vratit do roboty o rok, pracovna zmluva stale platna, zamestnavatel potvrdil že sa vratim.Pred 4rokmy som preberala rodicovske bez problemov.teraz zamietli, detske pridavky mám na 3deti z toho žijem a platím hypoteku, inkasso , šeky a na stravu uz neostane, to mi davaju rodičia a starka..Ti poviem ze strašne mi zničili život, niekdy mame len chleba niekedy aj zemiaky, a uz ked mäso kúpim nemam zaplatený šek a idu na to upomienky, oblecenie na deti mi davaju kamošky a už darovali aj z fb,nikdy by som nebola povedala že kvoli materskej tak skončim

akvi
26. apr 2022

@laralilly od kedy je pridavok dieta viazany na zamestnanie? Nic take neexistuje. Pridavok je na dieta a nemoze predsa mat na to vplyv, ci je rodic zamestnany, alebo nie. Jedina podmienka tusim je trvaly pobyt na uzemi SR. Resp. prechodny, ak ide o cudzinca..

martinkatinka
26. apr 2022

A nemylis si to s danovym bonusom? To je viazane na zamestnanost, ale pridavok rozhodne nie.

laralilly
autor
26. apr 2022

@akvi
@martinkatinka bola som tam dnes so ziadostou o pridavok a mala som aj potvrdenie zo skoly, ktoru dcera navstevuje. No neuspela som. Najprv sa pani zacudovala ze mi bol pridavok zruseny, na to ze je otec cudzinec uz len povedala “aha” a ze v tom pripade nemam narok, kedze nie som zamestnana. Vysvetlila som ze on tam narok nema a my uz spolu roky nie sme, ja som sa s dcerou vratila v roku 2009. Obe tu mame trvaly pobyt, dcera tu navstevuje skolu od zaciatku. Najprv z nej vyslo ze to by museli dlho skumat ci on nieco nepobera, potom ze budem potrebovat potvrdenie od neho ze nepobera. Medzitym kdesi volala a tam jej bolo povedane ze narok nemam. Zjavne bola zmatena a navrhla aby som sa aspon na dohodu zamestnala. V roku 2009/2010 som mala ten isty problem, stale tvrdili ze nemam narok ja, len ten rodic, ktory je zamestnany. Potom som sa zamestnala, uz som mala narok aj ja. No v 2016 ked som prisla o pracu mi to znovu zrusilli. Nemozem najst ziadne info k takemuto pripadu. Vsade je uvedene ze na poziadanie staci mat trvaly pobyt a potvrdenie ze dieta navstevuje denne studium. Este skusim najst odovodnenie preco mi v roku 2016 zrusili ten prispevok. Fakt je to trochu na hlavu aby rodic s ktorym dieta zije nemohol mat narok

olimuc
26. apr 2022

@laralilly ja som nieco podobne riesila a bolo mi vysvetlene, ze ak je jeden s rodicov zamestnany tak ziada o pridavky - vyplacane mozu byt rovno na ucet rodica, u ktoreho dieta zije. Vies to vybavit aj ty, potrebujes iba rodny list, kde je otec zapisany (ja som po x rokoch zistila, ze maly nemal v RL otca 🤦‍♀️) a potvrdenie od jeho zamestnavatela. Akonahle sa zamestnas ty, mozes ziadat znova o Svk prispevok. U cudzincov je to tak. Keby bol ex Svk a mal nejaky pobyt na Svk tak ti staci len potvrdenie o skole a trvaly pobyt na Svk. Nic ine ti neostava ako vybavovat v krajine kde pracuje ex. RL urcite mas a on ti musi dat len potvrdenie o zamestani… neviem ci ti bude stacit potvrdenie, ze on nic nepobera … Svk nechcu platit, ked nemusia

zuzinapipina
26. apr 2022

@laralilly mne presne to isté...nechceli mi dať prídavky, lebo som poverala z At, aj otec dieťaťa je z At a ked mi potom z at stopli prídavky, žiadala som z SK a nechceli mi dat...Najprv ziadali potvrdenie,ze ci ich otec dieťaťa nepoberá tam..lenze my sme neboli v kontakte, potom milion výhovoriek az nakoniec ked som mala všetky papiere vybavene co nezmyselne odomna chcela, tak zadrela, ze aj tak sa musim najprv zamestnat aspon na dohodou...a kedze som potom aj nastúpila do práce, tak mi ich konecne po 9 mesiacoch schválili...asi tolko k tomu...tie pracovnicky na tých uradoch robia ako keby tie príspevky davali zo svojho...

akvi
26. apr 2022

no tak to je riadne divne. U nas poberam pridavky ja a pritom som hned po RD bola dobrovolne nezamestnana, potom som mala zivnost, potom zase dobrovolne nez. a teraz mam znova zivnost a nik sa nikdy na to nepytal, pridavky chodia mne. A to muz je zamestnanec..

laralilly
autor
26. apr 2022

Nasla som rozhodnutie z Upsvr z roku 2016 ked mi odnali pridavok na dieta. Odovodnenim je ze ani jeden rodic nema pracovnopravny vztah na uzemi Slovenska a preto rozhodovanie o davkach podlieha pravnym predpisom Anglicka. A otec si ma poziadat o pridavok v state, v ktorom pracuje. No tam od neho chcu potvrdenie o studiu na uzemi Anglicka. Slepa ulicka. Asi fakt sa treba zamestnat. No mladsia ma len rok a nemam nikoho, kto by s nou bol, kym by som bola v praci. A na druhej strane, si ju v mojom veku (42) uzivam a chcem co najdlhsie. Tych 25 eur pridavkov za starsiu dceru mi zivot nezmeni, ide mi skor o princip.

akvi
26. apr 2022

@laralilly no skusila by som nájsť niekoho, kto sa v tom vyzná, alebo pohladala zákon. Toto sa mi fakt nezdá.

martinkatinka
26. apr 2022

@laralilly a dieta je zverene tebe? Ziadala by som este raz, ved s otcom dietata nezijes, das potvrdenie o zvereni, o trvalom pobyte .... Ja nechapem co ma s tym zamestnanie. Porad sa v nejakej bezplatnej pravnej poradni

martinkatinka
26. apr 2022

@laralilly a vlastne dieta ma aku narodnost?

terina25
26. apr 2022

@laralilly neviem,ale precitala som si na stranke min.prace,soc.veci a rodiny a podla mna ti povedali hlupost. Pridavky sa nevztahuju na to,ci robis alebo nie. Staci mat trvaly pobyt, dieta nezaopatrene do 25 r., Rozsudok,ze dieta je zverene tebe. To je vsetko. Ved aj romovia nepracuju a poberaju pridavky aj na 10 deti..takze sa nenechat odbit.

laralilly
autor
26. apr 2022

@martinkatinka
@terina25 no tu je pravdepodobne dalsi problem, ze my s byvalim sme to sudne neriesili a teda nie je ziaden doklad o zvereni dietata do tej ci onej starostlivosti. Jednoducho sme sa rozisli po tom co sme sa rozhodli zit na Slovensku, prislo to prirodzene ze dcera ostane so mnou ako matkou, dohodli sa na “alimentoch”.... doteraz mame dobry vztah. Ani nas nenapadlo sudne sa tahat. Dcera mala do 5 rokov anglicke obcianstvo, potom sme vybavili rodny list, pas atd. a ma riadne slovensku narodnost. Naivne som si myslela, ze ked som na materskej s mladsou dcerou, tak sa to bude hodnotit akokeby som bola istym sposobom zamestnana, t ze stat odvadza odvody a tak a tym by snad vznikol narok aj na pridavok na starsiu dceru.

terina25
26. apr 2022

@laralilly tak asi by si to potom mala vyriesit aj sudne,aby si to mala na papieri. Skus este napisat do pravneho poradenstva ci ti neporadia tam. No aj tak si myslim,ze mas pravo na pridavky.

lienka.7
26. apr 2022

@laralilly tu ide primárne o to, ze ty nepracujes a otec dieťaťa je cudzinec, podla teba teda asi pracujúci. Teda ma si dávku žiadať on, to je úplne normálne. Cize bud sa ty zamestnas aspon na dohodu (na MD to mozes), alebo teda uvedies vo vyhlásení ze s otcom dieťaťa nie si XY rokov v kontakte a nic o nom nevieš, dcéra je XY rokov s tebou na SK, trvale pobyty mate tu...
U romov je to iná situácia, oni tiež síce nepracujú, ale sú to Slováci. Preto sa to tam aj vyplna, ze kde je platené poistné, odkedy a pod.