Dobrý deň,milé ženy.. Hlásim sa s novosťami,o ktorých zdá sa vedelo len málo ľudí. Pred nedávnom som dala príspevok,ako mi zamietli rp z Rakuska. Odvolali sa na rozsudok najvyššieho súdu z AT,ktorý hovorí,že rakúsky rp a slovenský rp nie je podobná dávka a nie je ani rodinná dávka. Dala som toto rozhodnutie prešetriť organizácii SOLVIT,ktorá to postúpila rakúskemu SOLVIT-u. Aktualne riešia ešte ďalšie2 rovnaké prípady.Obvolali sme ÚP asi z pol Slovenska, zisťovali. A dozvedeli sme sa nasledovné:
-Treba podať odvolanie,ktoré je podmienkou na vyplácanie zo svk. odvolanie už je možné iba cez Arbeits-und Sozial Gericht. Kedysi vraj odvolanie riešila kassa,teraz uz nie. Súd je odvolací orgán
-Toto rozhodnutie poselajú úplne v rovnakom znení všetkým ktorý žiadajú rp z AT ak iba jeden rodič je zamestnanýv AT ako v mojom prípade
-posielajú to pravdopodbne rad radom všetkým ktorý majú neukončené žiadosti
Týmto by som chcela vedieť,či už to niekto doriešil. Koľko by mohlo také odvolanie trvať... Pravdepodobne zahltíme súd našimi odvolaniami takže tipujem že to bude dlho trvať..
@vroni no Nehovorte..no ja som to odvolanie už poslala,asi teda viac ľudí. A pán zo solvitu mi povedal že už to rieši Rakúsky solvit,tak oni to tam asi rozvirilo hladinu...Krista toto neni uveriteľné,to s azas bude 100 rokov ťahať..Lebo to by aj znamenalo žeby mohli aj spätne zbierať nie?
@michaela_krasna, nie. Budú riešiť len tých, ktorí podali odvolanie. Ostatní majú smolu.
no to bude cirkus..ale skôr mi asi odpíše ten solvit tak hádam dovtedy budú mať nejakú rozumnú odpoveď. Ale ďakujem za informáciu. Som rada že sa to tak rýchlo pohlo a dúfam teda že sa to čoskoro vyrieši 🤔
@michaela_krasna, nebude, ide aj hromadna žaloba od ombudsmana, predpokladám, že to pôjde až na najvyšší súd, ktorý vydá všeobecne platný pokyn. Alebo to vyriešia "po rakúsky", vymenia regionálneho riaditeľa, pripustila možnosť odvolania cez kassu a bude vymalovane (až 85% žalôb je z jedného regiónu). To by bola najrýchlejšia cesta, otázka je, aký má dotyčný šéf politické krytie. Ale dosť to tu rozvirilo hladinu...