Ahojte, žienky mate skusenost, že SP zamietla " matersku" otcovi, ktory pracuje na HO. Ako ste to riesili? Odvolali ste sa? A vlastne preco to zamietnu?
@zuzinka888 nedavno bola podobna otazka aj v poradni. Ak sa odvolate, SP bude skumat, kto sa o dieta bude starat pocas toho, ako otec bude vykonavat pracu HO (matka dietata to byt nemoze)
@majusqwa iba zistujem. Ho maju ma nariadenu asi setria na kureni. A sef si zvykol vyvolavat pomaly 24/7- manzel nema piatku ani sviatku. Este aj na Vianoce vrcal telefon. Takto to je neunosne a tak skumam moznosti. Vypoved alebo materska.
@zuzinka888 mimo prac. doby nedvíhať mobil a vybavené...
@zuzinka888 a co robi manzel?
Moze pracovat ale na nizsi uvazok aj plat ako povodny PP
@zuzinka888 aké napisali odovodnenie? pracovať muz može, ale v takom zamestnani z ktorého sa mu nevypláca materské.
Pri schvalovani materskej je jedno, ci praca ma charakter HO. Dolezite je to, co bude robit PO nastupe na MD. NEMAL by pracovat. Prax je ale casto ina. Ja si myslim, ze aj keby muz siel na matersku, tak telefonaty 24/7 budu pokracovat. Kamoskin muz robi v IT, povedal, ze ide na matersku a oni ze moze, ale nech este 1 projekt dokonci a nech este potiahne, ze nemaju za neho nahradu, bla bla... dopadlo to tak, ze je na MD a nacierno robi 8 hodin denne. Nevedel povedat nie predtym a nevie ani potom, predoslu generaciu to moc neucili... Zena je nastvana... da sa uzavriet aj dohoda, kde formalne popis prace bude iny, ale makat bude dalej. Alebo nacierno,zial, su take pripady... A tebe s detmi nepomoze a budes frustrovana.
@chadkroeger zatial len zistujem. Planovali sme, ze manzel pojde na Md ale sa bojim, ze nam to zamietnu koli tomu HO. A potom co? Da sa rodicovsky ziadat aj spatne? - ja musim prerusit - kym mu schvalia/neschvalia ptejde aj mesiac aj viac. Ak nastupim do prace potom zas odchod na RD? - asi nebudu nadseny z takej šaškarne. Preto som chcela vediet. Ci to preveruju ako a kde pracuje
@zuzinka888 Muz ale musi so zamestnavatelom uzavriet inu zmluvu, s inou naplnou prace. Nemoze pokracovat v tej, podla ktorej pracuje teraz, aj ked je na HO. Nesmie pracovat v pracovnom pomere, na ktory si uplatnuje matersku.
Idealne by bolo, keby nepracoval vobec. Ak je na materskej, zamstnavatel ho nesmie otravovat telefonatmi.
Potom je mozne, aby pracoval na zivnost na ten polrok, to SP neskuma. Len teda to musi zamestnavatel povolit. Tam si moze urcovat pracovnu dobu podla seba. Ked zacne uctovat zametnavatelovi vikendove a sviatkove odpracovane hodiny, mozno sa spamata. Skuste preverit tuto moznost.
@zuzinka888 ked mu bude schvalena materska ty podavas odnatie rodicaku. ved to sa vyplaca spatne.
ja ale nerozumiem otazke. chces aby muz isiel na matersku a popritom pracoval? alebo nechces aby pracoval a bol len na materskej?
@zuzinka888 ale oni neposudzujú nárok na materskú podľa miesta výkonu práce. nefunguje to tak, že idem na materskú a môžem robiť na full time z domu, keďže ide o tú istú pracovnú zmluvu. HO s tým vôbec nič nemá.
@iv007 ale aj na inu prac.zmluvu
@rk123 nechcem aby pracoval. Planujeme odist na tri mesiace mino sk. Manzelovi sa "zobudil"tazky ekzem a psoriaza a syn to podedil( dufam, ze z toho vyrastie.) Chceme ist do Chorvatska alebo niekde inde. Len hladam a zistujem moznosti. A ist na PN a cestovat sa neda preto to chceme takto poriesit. Preto sa bojim, ze to zamietnu lebo manzel je na HO - a budu to brat tak ze pracuje aj nadalej z HO a je aj na MD. Preto som chcela vediet ci niekomu zamietli a ako dalej postupovali.
@zuzinka888 nie, vsak normalne bude na materskej, vo firme to zaeviduju a nebudu mu platit mzdu, bude dostavat matersku. Ty budes zamestnana?
@zuzinka888 do ziadosti nemusi snad pisat, ze je na HO. Plus akurat sa mi v novembri vratil kolega, co sme tiez na HO a v pohode, len oni maju aj starsie dieta, takze zena bola na rodicovskom neplatenom s druhym.
@zuzinka888 to je uplne jedno ze je na ho, urcite to kvoli tomu nezamietnu takze smelo
@zuzinka888 takto - z pracovného pomeru, ktorý aktuálne má, počas poberania materského pracovať nesmie. Čiže je úplne jedno aký pracovný úväzok ma, odkiaľ ho vykonáva a pod, keďže nám pracovať nebude. Čiže,ak má služobný mobil,tak ho na obdobie rodičovskej dovolenky odovzdať zamestnávateľovi, vypnúť, neriešiť. Ak by mu volal na súkromný, nedvíhat. Vybavené.
SP by skúmala jedine ak by uzatvoril novú pracovnú zmluvu. A v Tom prípade je tiež jedno či ju vykonáva z domu alebo inde. Skúma sa pracovna doma a dosiahnutý príjem.
V prípade,že by mu SP materské zamietla, deke sa len toľko,že u zamestnávateľa má na to obdobie poskytnutú rodičovskú dovolenku, ale bez výplaty materského. No pokiaľ nebude mať uzatvorený nový pracovný pomer a zároveň bude spĺňať podmienky na materské, nie je dôvod na zamietnutie
@zuzinka888 nečítala som diskusiu ale problém nie je HO, ale to, ze (asi) robi na tu istú zmluvu.
Soc.poistovna neskuma ci robíš z domu ale nie, ale nemozes pracovat počas materskej na tu istú zmluvu, z akej cerpas materske zo SP.
Cize riešením je práca na inú zmluvu.
@zuzinka888 lebo nemôže pracovať, veď aj HO je práca. Ak pracuje, nestará sa o dieťa
@lilinka88 ty kokos isla som najst vsetky papiere. 3.10. podal ziadost mailom, 27.10. prisla schvalena ziadost a 2.11. pisala pani nech dodam odnatie rodicaku a vtedy som podala odnatie spatne s datumom od 3.10. kedze za oktober mi este nebol vyplateny.
a uz sa nebudem o tom dotahovat ked je to naozaj jedno. ostatny prosim podavajte ziadosti na odnatie pred podanim ziadosti o materske. hotovo.
@zuzinka888 to chcel ísť na materskú z pracovného pomeru, z ktorého chce počas materskej ďalej robiť HO? tak to je snáď jasné, prečo mu to zamietli.