Zdravím ...neviem či má zmysel sa odvolávať voči rozhodnutiu sociálnej poisťovne..do februára tohto roku som bola zamestnaná..pracovala som 9 rokov fabrika sa zatvorila..od 1.3 som bola na urade práce.. adoptovali sme si bábätko papiere zo súdu nám prišli 25.9. 2024. .mam narok na matersku alebo nie..??
@nikaeli len teraz mi prišla odpoveď zo socialnej poisťovne
Nie
prečo si si nezačala platiť dobrovolné nemocenské aby si si obnovila nem.poistenie? alebo sa pred koncom ochrannej lehoty nezamestnala na 3mesiace? hold, smola, nárok nemáš lebo si prešvihla ochrannú lehotu.....
ja ti neporadim ale musim zareagovat.... ja som uplne v soku ze ak sa adoptuje babatko platia take iste pravidla naroku na materske ako pri normalnom tehotenste. to ta na toto panie zo socialky/sudu alebo neviem kto to ma na starosti nemohli upozornit? ze si treba dat pozor, aby si nepresvihla ochrannu lehotu. ved ty vlastne robis do urcitej miery sluzbu aj statu ked si si zobrala babatko o ktore sa teraz nemusi starat stat.... och. no prajem ti hlavne vela sil a drzim palce aby sa to nejako vyriesilo ❤️
@monnci2226 už sa to asi nijako nevyrieši..pride mi to kus nespravodlivé ale čo už..
kus? riadny kusisko... je to velmi smutne, ze to je takto nastavene. ale tak povedzme si uprimne velmi vela veci nefunguje tak ako by malo/mohlo. ak sa ozaj nic neda spravit tak sa aspon tes z dietatka a verim, ze to ti celu tuto krivdu vynahradi 😉🙂
@monnci2226 nám sa splnil sen ..takže toto je len taká maličkosť..ale zamrzelo kus..
uplne ti rozumiem. prajem vela stastia a nech sa vam uz len dari!
@monnci2226 ďakujem..aj vam
Toto je vazne nespravodlive. Niektore ledva odrobia 2 roky, len aby sa nepovedalo a obklukami sa dostavaju k najvyssim materskym (samozrejme retazovo) a podporam. Vy odrobite 9 rokov a nic. :( Drzim palce.
@ghostsgirl narok na MP ma zena po 270 dnoch NP.
Hej...vela veci je nespravodlivý.ch....ani mne nevysvetlil poriadne zmluvu ...inu..a platila som za co som vlastne nemala nič.....keby si sa 2 stupňov odvolala....proti rozhodnutiu?
@veronikaszabova viem o tom 😉
Škoda ze si sa nepoistila dobrovoľné... Mesiac platiť sa dalo zvládnuť z minima cca 200e.
Muz nevie ísť na MD na par týždňov a potom požiadať o vyšší rodičak?
Nemáš nárok na materskú dovolenku. Je možnosť aby požiadal muž stačí ak bude len jeden deň a už máte nárok na vyšší RP.
@bosorkabb potom by sa to dalo prepísať na mna ten vyšší rodicak ?
Autorka nie vyšší RP sa neda prepísať na teba. Ty by si mala ostať v evidencii UP a muž poberať rodičak na seba.
@zalka najhorsie na tom je ze keď mi nájdu prácu tak nebudem môcť ísť a vyradia ma z evidencie
Tak nastúpis na nižší rodičak, naozaj veľká škoda ze si to dobrovolne neriešila.
Teoreticky neviem ci to tak môže fungovať ale ty by si si to mohla obehat.
Ak muž požiada o MD a o 2 mesiace ukončí MD a požiada o rodičak ten vyšší, tak on sa vráti do prace. Tým pádom on bude mať ZP platené v práci. A tebe keby ZP uznala starostlivosť o dieťa do 6 rokov tak by za teba uhrádzal ZP štát a ty by si nemusela byť evidovaná na UP, ale by si bola doma a muž by bral vyšší rodičak. Ale to by si sa musela na ZP pýtať ci by to tak mohlo byť. Ale za čas MD tvojho muža by si určite musela byt na UP.
autorka podla mna nemusis byt pocas manzelovej MD na UP. stacilo by, ak by si bola dobrovolne nezamestnana, za tych par dni co by manzel poberal MD, by si si uhradila zdravotnu poistovnu ty. ak potom manzel nastupi do prace, prihlasi sa na poberanie rodicovskeho a ty by si sa mohla prihlasit ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov a zp by za teba platil potom stat. vyskusaj sa na to popytat takto. takto by to snad mohlo ist.
Nie nedá sa to prepísať.
https://www.modrykonik.sk/forum/rodicovska-dovolenka/narok-na-materske-61/
Tieto odpovede nestačili?
Prešiel mesiac, to si sa nikde nebola opýtať?