Zamietli mi materskú. Čo teraz?

luciayoyulakova
16. dec 2014

Dnes som sa dozvedela že nedostanem žiadnu materskú aj keď v januári bude rok čo som zamestnaná a to s toho dovodu že som pred tým bola nezamestnaná viac ako 12 mesiac čiže dlhodobo, skoro som spadla z nôh pretože som nevedela o tom že môj zamestnávateľ ma úľavu na nemocenskom kvôli tomu. som v asi 5 týždni tehotenstva potrebujem poradiť či sa dá aspoň s úradu prace nejaký príspevok vybaviť. Ďakujem za radu vopred :(

liz_lemon
16. dec 2014

@luciayoyulakova ked si stale zamestnana, a este aj budes, tak narok mat budes
pre narok na materske treba mat min. 270 dni nemocenskeho poistenia v poslednych 2 rokoch

anetkaadamko
16. dec 2014

budeš mať nárok.....však si iba v 5 tt

pamaja1
16. dec 2014

@luciayoyulakova budes mat narok od datumu porodu na rodicovsky prispevok. Zial je to tak ak si mala pracovnu zmluvu s odvodovou vynimkou narok na matersky prispevok nemas bohuzial.

brumka
16. dec 2014

@luciayoyulakova mala by si mat narok, podla toho ako som to pochopila pracujes na zmluvu 11m a este stale robis a potrebujed za posledne 2r 270dni co je 9m

eeffka
16. dec 2014

@brumka
@luciayoyulakova

nema narok, bola zamestnana ako "znevyhodnena skupina", toto jej akosi opomenuli povedat resp aj povedali ale ona nedomyslela, na takýchto zamestnancov maju firmy ulavy ale zamestnanec nie je socialne kryty... tolko podpora zamestnavania
Budes mat narok na rodicak ihned, ziadna materska

brumka
16. dec 2014

@eeffka a to take je mozne? ved akoze odvody za nu neplatili?

eeffka
16. dec 2014

@brumka nie neplatili, lebo nemuseli
@luciayoyulakova

len doplnam, nasla som to boli toho plne noviny...
http://blog.etrend.sk/mihalblog/zamestnavanie-d...

brumka
16. dec 2014

@eeffka :( tak potom ziadna materska

jankastubka
16. dec 2014

Fuu dobre vediet taketo info... ked sa tym clovek nezaobera, tak ani netusi. Ale v niektorych pripadoch nizkej mzdy je materska s rodicakom porovnatelna.

luciayoyulakova
autor
16. dec 2014

mam úplne minimálnu mzdu , koľko je asi rodič. príspevok a do akého veku dieťaťa sa poberá neviete

luciayoyulakova
autor
16. dec 2014

či len pol roka či do 3 rokou dieťaťa

brumka
16. dec 2014

@luciayoyulakova rodicovsky prispevok budes poberat odo dna narodenia dietata do jeho 3r cca 200e neviem presne a rodinne pridavky su tusim 25e (dokym bude chodit do skoly a tusim max do 26r ak sa nieco nezmenilo)

jana_eyre
16. dec 2014

@luciayoyulakova normalne budes mat rodicovsky prispevok do troch rokov dietata.. je to socialna davka ma na nu narok kazdy, kto sa stara o malolete dieta.. ja som mala zas matersku mensiu ako je rodicovsky prispevok a tak mi ten zbytok do vysky rodicovskej musel doplacat urad prace..

jana_eyre
16. dec 2014

@luciayoyulakova od januara je rodicovsky 203e, plus pridavky na dieta 22e.. no a mas potom jednorazovy prispevok od statu okolo 800e - to je tzv. kocikovne..

belllinka
16. dec 2014

@luciayoyulakova Ved to mas uplne jedno. Kedze mas minimalnu mzdu, tak tu matersku by si asi ani nemala vacsiu, ako je rodicovsky.

luciayoyulakova
autor
16. dec 2014

to je pravda len som sa zľakla že dostanem nejaké príspevky na začiatku a potom už nič 🙂 veľmi pekne ďakujem za odpovede a čo sa týka toho tzv. kočikovného aj pri druhom dieťati to platí ?

liz_lemon
16. dec 2014

@luciayoyulakova aj na druhe a tretie

luciayoyulakova
autor
16. dec 2014

A teras ma napadlo ze mam zmluvu na dobu urcitu ktora mi konci koncom januara neviete mi poradit ci som v tomto pripade chranena zakonom alebo ma moze prepustit a ak sa tak nahodou stane tak potom co pojdem na urad prace pokial nenastupim na matersku a dostanem potom rodicovsky ci to sa na to nevstahuje ? Ospravedlnujem sa za tolko otazok ale nemam o tom vedomost a kedze som vkuse v praci nemam velmi cas si to nastudovat 😊

gapa
16. dec 2014

@luciayoyulakova ešte tolko, že ak nebudeš mať nárok na materské, budeš už mať nárok na nemocnské (aj po 10dni pn), lebo predpokladám v čase nástupu na md už bude trvať nem.poistenie, ak začal pp 1/2014 a si teraz len v 5tt. Môžeš teda byť na pn minimálne do dna pred pôrodom (môžeš aj dlhšie). Aj ked ti lekár dá žiadosť o materské, nemusí pn ukončiť. Zákon hovorí, že nárok na nemocenské zaniká, ak vznikol nárok na materské 6týž. pred očakávaným termínom pôrodu, tj. ak nárok nevznikne, môžeš nemocenské poberať nadalej. A o materské môžeš požiadať aj dnom pôrodu, ak by nechceli nechať pn súbežne po požiadaní o materské. takto budeš mať príjem aj v čase 6týž. pred termínom do pôrodu, ktorý by si inak nemala (leda, že by si pracovala až do dna pred pôrodom, aj to sa môže, ak teda aj druh práce a zdr.stav to povoluje a ak nepovoluje, tak pn)
Ak budeš mať v tomto problém, radila by som ti nie pýtať sa pri okienkach soc.poistovne, ale priamo cez ich poradnu na stránke soc.poistovne cez formuláre.

maslenka47
16. dec 2014

@gapa nie je socialne poistena.. nebude mat narok ani na nemocenske, ani na PNku, ani na ziaden iny prispevok od socialnej poistovne.

@luciayoyulakova ak mas zmluvu na dobu urcitu, zamestnavatel nie je povinny ti ju ako tehotnej/mamicke predlzit. Ak ti ju nepredlzi, zostanes nezamestnana, zrejme bez naroku na davku v nezamestnanosti, kedze nie si socialne poistena. Rodicovsky dostanes vzdy, ale az od narodenia dietata.

luciayoyulakova
autor
17. dec 2014

ok tak dajme tomu ze mi ju predlzi na dalsi rok v januari mi konci zmluva , ak mi ju predlzi tak uz musi platit socialne poistenie cize nemocenske a dvochodkove pretoze podla toho co som zistovala ulava sa tyka 12 tich mesiacov. Takze potom by som mohla uz ist na pn alebo ocr s malym nie? uz by mi to socialna mala preplatit samozrejme matersku mat nebudem lebo mi nevinde tych 270 dni .... ci?

gapa
17. dec 2014

@luciayoyulakova áno, tak. Som prehliadla, že máš zmluvu na 1rok. Ak by nepredlžil, či neuzatvorila by si novú u iného zamestnávatela, tak je to, ako píše
@maslenka47
a je podstatné sa najprv zaevidovať do evidencie uchádzačov o zamestnanie a príp. potom na pn, ak by ti hovoril lekár, že máš isť na pn (čo ale nemá nejaký význam ak si evidovaná, iba že nemusíš nosiť potom tie potvrdenky o hladaní práce, ale zase nemôžeš chodiť von ako chceš, len v čase vychádzok, lebo z up ti môžu prísť na kontrolu). Ak by si sa pred pn nezaevidovala, tak ťa už nezaevidujú a by si si sama musela platiť zdravotné poistenie ( myslím, nemáš aj druhé dieťa, ktoré nechodí do škôlky, resp. na 4hod. maximálne, asi nie)

luciayoyulakova
autor
17. dec 2014

mam druhe dieta chodi do skolky normalne na cely den 5 rocneho chlapceka mam

luciayoyulakova
autor
17. dec 2014

teda mam jedneho syna 5 rocneho a teras cakam druhe 🙂

gapa
17. dec 2014

@luciayoyulakova
- to ak by chodil do škôlky na max. 4hod, tak môžeš byť zdravotne poistená štátom ako osoba riadne celodenne a osobne sa starajúca o dieťa do 6rokov (tj. nemusíš sa evidovať)
- a vlastne môžeš byť aj dôchodkovo poistená štátom, ak ti netrvá dôch.poistenie zamestnanca, čo ti vlastne toho času netrvá!!!! tj. ak nemáš podanú prihlášku v soc.poistovni na dôch.poistenie štátom alebo si podala odhlášku, tak si prihlášku podaj (nedá sa dať ani 1den spätne, len odo dna podania) a môže ti trvať do 6rokov syna, alebo dokial ti nevznikne dôch.poistenie zamestnanca (to ak by pokračoval pp už s dôch.poistením zamestnanca), tak treba dať do 8dní odhlášku
- od pôrodu, resp. nástupu na Rd (podla toho, či bude pokračovať pp) už môžeš byť prihlásená na novonarodené dieťa, tj. tiež to treba dať do poriadku v sp a rob si kopie, ktorú si daj opečiatkovať, aby si mala dôkaz, že si to oznámila a založ k zápočtovým listom do dôchodku (človek nikdy nevie, čo je v ich systéme a čo bude potom)

zuzana7891
17. dec 2014

@jana_eyre to ked budem mat mensiu matersku ako je rodicak tak mi to bude urad prace doplacat?moc sa nevyznam tak sa snazim porozumiet 🙂 dakujem

veronicka1901
17. dec 2014

Ja nerozumiem, ako ti mohli zamietnut matersku, ked si este len v 5 tt. Ako ti ju zamietli, kto ju zamietol?

luciayoyulakova
autor
17. dec 2014

no este mi ju nezamietli , ale kedze som vcera zistila ze moj zamestnavatel ma na mna nemocensku ulavu to znamena ze zamna nemusi platit socialke nemocenske dochodkove ani ziadne poistenie iba nejake percento tak nemam narok na matersku nemozem byt ja pn viac ako 10 dni pretoze mi to socka nepreplati a nemozem byt ani s dietattom na očr ke pretoze mi to nik nezaplati :( ano takto to chodi v nasom state . minuly rok 20 januara som dostala zmluvu na rok a teras mi niekedy bude koncit a cakam ci mi ju aspon predlzi alebo nie , ale aj ked mi ju predlzi co znamena ze uz mi bude musiet platit socialne odvody tak uz nestihnem tych 270 dni ktore musis mat na to aby si dostala matersku , ale aspon by som sa uy mohla dat vypisat ak nieco uz by mi potom mala platit aj socialka je to na hlavu vsetko padnute takto nas stat podporuje 😖

jajuska9
17. dec 2014

@gapa prosim ta a kde na tej stranke socialnej poistovne sa mozem nieco spytat?

gapa
17. dec 2014

@jajuska9
http://www.socpoist.sk/kontakty-/48001s
vid formulár a vyplniť kategorie, či ide o nemocnské dávky (materské ...)