Zdravím.mam otázku 😊 som zamestnaná v ČR ale trvalý pobyt mám na SK.chcem vedieť ako to je momentalne som na PN v ČR ale chcela by som rodiť na SK ako to je s vybavovaním materskej a dalších tých úradoch.dakujem za odpoved ked máte s tým skúsenosť 🙂
@lavender21 manžel pracuje v ČR iba ja idem a pracovný pomer trvá
@mayla90 v prvom rade musíš ísť v ČR na zdravotnú poisťovňu vybaviť si, aby si mala poskytovanú zdravotnú starostlivosť na Slovensku. To im celkom trvalo, možno aj mesiac kým mi na Slovensku prišla kartička poistenca, čo v tvojom prípade keď máš každú chvíľu poradňu môže byť problém... Keďže máte obaja zamestnanie v ČR, aj bábo bude mať české zdravotné poistenie, bude akoby pod tvojím, to si musíš zistiť ako rýchlo to vedia vybaviť aby na Slovensku v pôrodnici nemali problém. To som ja riešiť nemusela. Papier na materskú ti vystaví gynekológ aj na Slovensku, možno budú chcieť v práci český formulár, to budem riešiť pri druhom bábätku v januári, takže neviem. Na materskú ideš 6 týždňov pred pôrodom, môžno aj mesiac skôr ti dá papier doktor. Skús to vybaviť ešte v ČR. Keď ti skončí materská budeš dostávať rodičovský príspevok. Ten máš dostávať z krajiny v ktorej sa zdržiavaš. Ja dostávam teda zo Slovenska, to vybavíš na úrade práce - over si to, môj muž pracuje na SR, neviem či to tiež riešia. Následne požiadaš o rodičovský príspevok v ČR, aby ti doplácali do výšky ako je tam. Je vyšší ako na Slovensku a keďže ti tam pracovný pomer trvá, máš naňho nárok. Tam si vieš nastaviť sama sumu, až do výšky materskej. Keď bude mať bábo 28 dní na SR môžeš požiadať o pôrodné, to som ti písala v inej diskusii 😉 kľudne sa pýtaj ak som na niečo zabudla.
@lavender21 ahoooj, prosím vás ste tu? Mala by som jednu otázku
@domimarek som tu 🙂
Aj ja dom tu😊
@lavender21 mala by som otázočku . Žijem na Slovensku, pobyt na Slovensku. V ČR len pracujem . Momentálne som na PN u českého lekára . V práci chcem dat výpoveď počas PNky , bude mi aj po výpovedi chodit nemocenská z Čiech? 🙄 Neviete poradiť prosim?🙄 @mayla90
Niesom tehotná , len proste budem dlhšie PN 🙄
@mayla90 ahoj, mám s tým bohaté skúsenosti, riešila som to nedávno, i keď ja som sa sťahovala keď mala malá dva mesiace. Pracovný pomer v ČR ti bude trvať? A čo manžel? Pracuje v ČR, alebo SR?