Ahojte, chcela by som si overiť, či postupujem správne:
- 31. 8. mi končí tpp, z ktorého som aktuálne na RD
- som 2x tehotná, na MD nastúpim v októbri, zo skončeneho tpp budem v ochrannej lehote a vznikne mi nárok na materské (toto mam overene, pred skoncenim tpp som cerpala dovolenku)
- od 1.9. som si chcela založiť živnosť, s tým, že v 2022 moje príjmy nepresiahnu 1500 eur a celkovo budem aj dalsi rok zarábať tak, aby som za kalendárny rok nepresiahla sumu 67xx eur za rok, tj aby mi nevznikla povinnost platiť odvody do SP a ZP
Otazka: je ok založiť si živnosť už 1.9.? Alebo by som mala radsej pre istotu pockat - neviem, napr. do skoncenia materskej? Rozmyslam, ci ma zalozenie zivnosti automaticky nekvalifikuje ako adepta na platenie poistneho a ci mi to nejakym sposobom nemoze ovplyvnit druhu matersku (zivnost totiz bude ohlasena a platna uz od 1.9. a narok na MD sa mi bude posudzovat k 14. 10.)
Ide mi hlavne o dve veci:
-aby som od 1.9. bola a ostala poistenec statu a pri tom mohla v malom sporadicky podnikat
- aby mi zalozenie zivnosti nijako neovplyvnilo vysku materskej z tpp
počas materskej kľudne môžeš mať aktívnu živnosť, tam problém nie je
výšku materskej ti to neovplyvní
akurát ťa opravím s tými odvodmi do ZP - síce nie si povinná platiť min. preddavky, ale v ročnom zúčtovaní ti to ZP spočíta (podľa podaného daňového priznania) a budeš mať nedoplatky