Zahraničie a rodičovský prispevok

27. jún 2023

Ahojte baby. Chcem sa opýtať tých čo majú skúsenosti alebo o tom niečo vedia, ako je to s materskou a rodičovskym v prípade, že pracujem v zahraničí a počas tehotenstva prídem domov do SR. Materské by som pravdepodobne nemala ale neviem co rodičák. Na Google som našla, že na rodičovský má nárok osoba s trvalým alebo prechodným pobytom na území SR.
Ešte dodám, nie som tehotná len s manželom uvažujeme na 2-3 roky ísť do zahraničia a potom sa vrátiť späť v prípade tehotenstva. Momentálne rok pracujem doma na Slovensku (som rok po VŠ) a určite nemám v pláne zneužívať systém, preto sa radšej pýtam skúsenejších. Ďakujem za odpovede 🙂

tosomja
27. jún 2023

Ak budeš mať trvalý pracovný pomer v zahraničí, alebo otec dieťaťa, tak budete poberať zo zahraničia rodinné prídavky. Ak budete mať pracovné zmluvy na Slovensku, budeš poberať prídavky zo Slovenska.
My žijeme na Slovensku, priateľ pracuje na českú zmluvu a už ja nemám nárok na rodinné prídavky lebo
Európske zákony. Rodičovský príspevok mi tiež nedajú zo Slovenska, ale keby bol nižší ako ten náš, tak doplatia. Ja som si za tým behala skoro rok. Možno píšem blbosť, ale len to, čo mi povedali na úrade práce. Už tri roky poberám z čiech.

cookie29
27. jún 2023

Tak toto Ti neviem povedat, ono mozno zalezi aj od toho, ci si budes na SK dalej platiti poistenia alebo nie. Napriklad ja v zahranici zijem, ale pridavky su podmienene napriklad aj navstevami lekara tu, pobytom tu a podobne... takze pokial Ti v zahranici skonci TPP a odides na SK, tak nevidim dovod, preco by Ti zo zahranicia vyplacali rodinne pridavky...

autor
27. jún 2023

@tosomja Ďakujem za odpoveď. Momentálne pracujem na dobu určitú a ako zaskok na materskej dovolenke. Čiže ak sa rozhodneme odísť, TPP mi tu zaniká.

matapo
28. jún 2023

@tosomja ...nárok na rodinné prídavky má muž, keďže v ČR sú len pre sociálne slabých asi vám tam nevznikol nárok, takže ty si dávaš žiadosť na UPSVAR na SK o dorovnanie a budú tibdorovnavat celú sumu, čiže toľko koľko dostávajú ostatné mamy na SK...som to mala takto ja...

matapo
28. jún 2023

...ak budeš žiť väčšinu času s dieťaťom na SK, budeš mať nárok aj na prídavky aj rodičovský, bez ohľadu na to kde si pracovala predtým...ak by si pracovala v zahraničí až do materskej, materska sa ti vyráta zo zahraničného príjmu aj keď budeš už žiť na SK.

kacenocka2
28. jún 2023

Ja som poberala rodičak v zahraniči,pretože sme s deťmi spadali pod štát kde manžel pracuje...aj zdravotnu poisťovňu sme mali v inom štáte.byvali sme v SR na trvalom pobyte..