Začať pracovať na živnosť na rodičovskej alebo počkať?

didus35
15. feb 2020

Ahojte, v
chcela by som si otvoriť živnosť. Momentálne som na rodičovskej dovolenke a ešte 4 mesiace budem. Predtým som nepracovala, chodila som na VŠ. Dcéra chodí do škôlky. Oplatí sa mi otvárať živnosť už teraz alebo mám počkať až keď mi skončí rodičovská alebo je to jedno?
Ďakujem za odpoveď

evittam
15. feb 2020

@didus35 Je to jedno.

lucka_ke
15. feb 2020

nie je to tak celkom jedno, lebo keď máš súbeh RD a SZČO nemusíš platiť minimálne zdravotné poistenie, ktoré by si musela platiť keby si bola len SZČO

luciab19
16. feb 2020

@lucka_ke platiť ho nemusí, ale ak bude fakturovať a bude mat nejaký príjem a aj vyšší, tak či tak jej potom vyjde nedoplatok

tamialexis
16. feb 2020

a prosim ako to je ked už skončí RD ale si na neplatenej starostlivosti o dieťa do 6 rokov, to chodi do skolky len na 1/2 dna a žena má živnosť...ako to tu píšem logika mi hovorí, že už samé sa to nejako vylučuje, ale pre istotu...aj vtedy platí to na rodičáku, že netreba platit min odvod do Zdravotky? dakujem za radu

lucka_ke
16. feb 2020

@luciab19 mne to vysvetľovať nemusíš, len veľa malých živnostníkov má ozaj nízke príjmy, podnikať popri RD sa im oplatí
@tamialexis je SZČO a teda samostatne zárobkovo činná, platí si zdravotku v plnej výške, tak ako píšeš vzájomne sa to vylučuje

luciab19
16. feb 2020

@lucka_ke nemyslela som to v tom
Zmysle, že chcem byt mudra a vysvetľovať, ale vieš nikdy nevie ani ona aké budú príjmy predsa len. A veľa ľuďom je lepšie platiť keď aj nižšie odvody napr ale radšej platiť ako potom mat nedoplatok vysoký

tamialexis
16. feb 2020

@lucka_ke dakujem