Z úradu práce na materskú

babatko88
31. okt 2015

ahojte maminy, neviem si už poradiť, ani sa nikde nič dočítať, tak skúsim tu.
Koncom decembra by som mala nastúpiť na materskú (alebo začiatkom januára, neviem presne). Som evidovaná na úrade práce a neviem ako ďalej.
1. mám si dať žiadosť o vyradenie z evidencie?
2. viem, že nemám nárok na materskú, ale len na rodičovský príspevok, ako mám postupovať s papiermi? kde ich vezmem a kam s nimi treba ísť? mám si podať o materskú a keď mi ju zamietnu, tak o rodičovský, či rovno o rodičovský? som z toho jeleň, predtým som dala zamestnávateľovi a bol pokoj, ale teraz neviem, všade čítam niečo iné.
3. keďže som nezamestnaná, tak mi doktor nedal PN-ku (aby som mohla odísť z domu kedy potrebujem), môžem nastúpiť na materskú v 32tt?
Ďakujem vopred za odpovede 🙂

bajana
31. okt 2015

Tak ak nemáš nárok na materskú, ako chceš na ňu nastúpiť v 32tt? To predsa nemá logiku. Podľa mňa budeš do pôrodu evidovaná na pracaku a potom požiadaš rovno o rodicak (tiež na pracaku). Tak to funguje v CR. Možno ma niekto vyvedie z omylu.

evittam
31. okt 2015

@bajana Presne tak. 😉

babatko88
autor
31. okt 2015

@bajana
@evittam super, ale ani jedna ste mi nepomohla 😀
možno som to zle napísala, veď viem, že nemám nárok na materskú, ale tak nastupujem na rodičovskú alebo niečo? Chápete čo tým myslím? Neviem sa vyjadriť.

adela215
31. okt 2015

@babatko88 na materskú dovolenku nastupuješ 6 týždňov pred porodom. (teda gynekológ ti dá papier, že nastupuješ na materskú) Obvodná doktorka ti môže dať papier na PN, nemôže ho dať gynekológ.
a z ÚP ťa vyradia až dňom narodenia dieťaťa (myslím). A potom si len podáš všetky papiere (Príspevok pri narodení, žiadosť o rodičovksý príspevok, žiadosť o prídavok na dieťa). Takto si to myslela? Či?

babatko88
autor
31. okt 2015

@adela215 áno, takto, ĎAKUJEEEM, konečne ma niekto pochopil 😀
a teda ešte ak sa môžem spýtať a teda budeš vedieť (alebo že aby som to na 100% pochopila)... takže teraz nič nemám riešiť, žiadne papiere si nemám podávať až po narodení?

adela215
31. okt 2015

@babatko88 áno, až po narodení. Ten papier čo ti dá gynekológ je ti zbytočný, keďže si nezamestnaná.
ak by si chcela tú PN, to si musíš u obvodného vybaviť a potom s tým ísť na UP, a tam potom nebudeš musieť každý mesiac chodiť sa ukazovať, že si "hľadáš" prácu (lebo je to zbytočné si ju hľadať)

adela215
31. okt 2015

@babatko88 ešte som chcela, že určite sa nevyraď z evidencie nezamestnaných len tak, lebo si budeš museiť sama platiť zdravotné.

babatko88
autor
31. okt 2015

@adela215 aha, takže vyradiť až po narodení, áno?

adela215
31. okt 2015

No ked tam zaneses tu Pn tak oni ta este budu evidpvat, ale nebudes tam musiet chodit.
A ano az po narodeni. Prinesies im rodny list dietata a oni ta vyradia sami.

adela215
31. okt 2015
gapa
31. okt 2015

@babatko88 postup súhlasím, ako píšu vyššie, požiadať o materské a s dokladom o tom, že nárok nemáš (kedysi bolo treba na extra tlačive, teraz neviem, či stačí rozhodnutie, teda jeho kopia) a potom s kopiami RL dieťaťa ostatné vybaviť.
Ešte predpokladám, že si stále dôchodkovo poistená štátom na mladšieho syna, ktorý má 5rokov a 5mesiacov (podla tvojich údajov), potom nezabudni dať prihlášku na najmladšie dieťa, tj. minimálne Prehlásenie o riadnej starostlivosti+kopia rodného listu (to prehlásenie by som si dala opečiatkovať a založila) alebo možno bude treba aj prihlášku a odhlášku (odo mna tak chceli).
Na zdr.poistovnu potom, ked ti príde papier o vyradení z evidencie (ked odnesieš RL dieťaťa na upsvar) + vybavíš si rodič.príspevok + doklad o jeho poberaní (treba si vyžiadať) + kopia RL = zájdi na zdr.poistovnu.

babatko88
autor
31. okt 2015

@gapa Ďakujem ti... a ešte otázka, načo na zdravotnú poisťovňu?

gapa
31. okt 2015

@babatko88 neviem, či chápem otázke
zdravotné poistenie je jediné poistenie, ktoré musí mať každý celý život, bez medzery, lebo bude problém neskôr (pri dedení), tj. treba si ho vybaviť, aby si nemala problém s lekárskym ošetrením, nemocnicami a liekmi. A je povinnosťou nahlasovať zmeny (aj ked v zákone je do 8dní, v prípade zdr.poistenia sa to nedá dodržať, lebo nemáš v takom termíne potrebné doklady na preukázanie skutočností, tj. ale treba nahlásiť, ked už nie si uchádzač o zamestnanie ale si osoba poberajúca rodič.príspevok
Ešte to som tuším neuviedla, že ty ani nemôžeš čerpať matetrskú dovolenku ani rodičovskú dovolenku, len poberáť rodičovský príspevok (md a rd čerpajú len zamestnanci, tj. tí, čo im trvá prac.pomer), aj ked medzi mamičkami sa tak samozrejme hovorí, na úradoch treba radšej sa vyjadriť správne, aby nedošlo k omylu.

babatko88
autor
31. okt 2015

@gapa áno, pochopila si to perfektne, Ďakujem.
a ešte ak neotravujem - odkedy teda budem poberať rodičovský príspevok?

evittam
1. nov 2015

@babatko88 Veď už ti to tu bolo 2x napísané - OD NARODENIA DIEŤAŤA. 😉

sojorez
1. nov 2015

Riesim to iste... najprv socialna poistovna -tam potvrdenie o tom,ze nesplnas podmienky na vyplacanie materskej davky ... potom nic az do porodu,teda ak neratam to,ze sa chodis hlasit na upsvar podla terminov... po porode- vybavit rodny list,kopiu zaniest na urad prace,vyradia ta z evidencie... dalsiu kopiu na urad prace- ale odd.socialnych davok- s papierom zo soc.poistovne o tom,ze nemas narok na matersku, poziadas o rodicovsky prispevok a pridavky na dieta a po 28 dnoch mas narok poziadat o priplatok k prispevku (tlacivo potvrdzuje gyneko a pediater)... s dalsou kopiou rodn.listu pojdes na zdravot.poistovnu nahlasit zmenu,ze si stale poistenec statu,nie uz evidovana na urade prace,ale ako matka na rodicovskej... a potom zas na soc.poistovnu sa prihlasit s dalsou kopiou rod.listu na dochodk.poistenie....

babatko88
autor
1. nov 2015

@sojorez jeeej, paráda, Ďakujem ti veľmi pekne, hneď si to idem vytlačiť, lebo ja som z týchto vecí jeleň a u nás na úrade sú také kravy, že ma akurát domotali ☹ ešte raz ti veľmi pekne Ďakujem

evittam
1. nov 2015

@babatko88 No, len ak si to chceš ulahčiť a nebehať hore-dole "ako zdutá koza", tak si myslím, že ti stačí ísť všetko naraz vybaviť na UPSVaR po tých 28 dňoch od narodenia dieťaťa. 😉

sojorez
3. nov 2015

No celkom posunut to nemoze,napr.v zdrav.poi je doba na nahlasenie zmien 8 dni... treba rozlisit medzi povinnostou nahlasit zmeny (urad prace/nezamestn.,zdravot.poi) a medzi narokom na prispevky,kt.si clovek moze a nemusi narokovat - a tomu je prisposob.aj casove rozpatie

evittam
3. nov 2015

@sojorez O ZP nepíšem. Myslela som len UPSVaR - nech tam nemusí chodiť ako "na klavír". 😉 ZP to je o niečom inom.

sojorez
3. nov 2015

@evittam jaj,to mi uslo 🙂 ale aj pri upsvare treba rozlisit,ci ide o evidenciu nezamestnanych (tam tiez plati,ze cim skor),soc.davky sa daju aj neskor