Z rodičovskej na úrad práce

adkavladko
17. feb 2014

Ahojte,
v zákonoch a paragrafoch mám trošku (dosť) 🙂 chaos, preto vás chcem požiadať o pomoc, radu. Po 3-ročnej MD mi 30.6.2014 končí rodičovská dovolenka. Od 1.7.2014 by som mala nastúpiť do práce (kde som fakticky stále zamestnankyňou), ale som nútená dať výpoveď (najmä z dôvodu nevyhovujúcej dochádzky a pracovného času). Budem mať nárok na podporu v nezamestnanosti? Ak áno, z čoho sa bude počítať? Alebo by sa mi v tomto prípade oplatilo predĺžiť si rodičovskú dovolenku o ďalšie 3 roky? A ďalšia otázka na to nadväzuje... Keď by som následne ako nezamestnaná išla na ďalšiu materskú, mala by som na ňu nárok, resp. z čoho by bola počítaná čiastka materského príspevku?
Ďakujem vám vopred veľmi moc za pomoc. 😉

gapa
17. feb 2014

@adkavladko
-ak ti skončí prac.pomer posledným dnom rodič.dovolenky, tj. po ukončení Rd už nevznikne poistenie v nezam., tak sa ti podpora bude rátať z obdobia dva roky pred nástupom na RD.
-ak neskončí prac.pomer hned poslendým dnom RD, ale potom budeš ešte pracovať alebo čerpať dovolenku, teda bude trvať prac.pomer aspon 1den po ukončení RD (po prerušení poistenia) s vymeriavacím základom, tak podpora sa bude rátať z nového vym.základu v období po RD do posledného dna trvania prac.pomeru.
POzor v tomto druhom prípade treba dať odhlášku na soc.poistovnu ako osoba riadne sa starajúca o dieťa do 6rokov do 8dní od vzniku povinného dôch.poistenia zamestnanca, tj. od ukončenia RD, ak budete čerpať dovolenku,pracovať ..., aj ked len na 1den. Po ukončení môžete znovu podať prihlášku (so všetkými prílohami, napr. kopia rodného listu...), no pozor, nedá sa podať prihláška ani den spätne, tj. dá sa to vybaviť naraz, no najneskôr den po ukončení prac.pomeru (ak je to víkend, tak urobiť to pred víkendom), ak nechcete mať ani 1den bez dôch.poistenia. Odporúčam si robiť kopie odhláškok a prihlášok a dať potvrdiť pečiatkou poistovne ich prevzatie.
Nárok na materské:
A) ak by si bola tehotná v čase ukončenia pp, tak záleží:
1. ak skončí pp posledným dnom rodič.dovolenky, nárok na mateské ti nevznikne (ak ti nevznikne iné nové nem.poistenie)
2. ak by po RD trval prac.pomer ešte aspon den, tak vznikne nárok na materské
B) ak by si tehotná v čase ukončenia pp nebola, tak ti bez nového nem.poistenia nevznikol nároko, lebo len ak ti lekár potvrdí, že si v poslendý den trvania prac.pomeru (nem.poistenia) bola tehotná, tak to stíhaš.

zuul
18. feb 2014

@gapa ahoj, asi sa vyznas v nasich veciach vsak?
poradis mi pls.
mne konci materska 28.2., dohodou som dostala vypoved z organiz. dovodov. ale dohodla som sa ze este na dohode budem mat datum 3.3. a teda v ten den si beriem dovolenku.
teda oficialne som nezamestnana od 4.3. kedze na dohode je datum 3.3.?
je to spravne na to, aby mi UP vyplacal podporu?
a teda odhlasovat a prihlasovat na SP ma bude zamestnavatel ci to mam urobit ja sam?

dakujem ti velmi.

gapa
18. feb 2014

@zuul takže na dohode o ukončení prac.poemru bude uvedený dôvod ukončenia prac.pomeru oranizačné dôvody, resp. dôvod uvedený v § 63 ods.1 písm. b) Zákonník práce, tj. budeš mať nárok na odstupné a preplatenie zostatku dovolenky, ktorú si nevyčerpáš do ukončenia prac.pomeru.
Podpora sa ti bude rátať z vymeriavacieho základu odo dna po ukončení RD do posledného dna prac.pomeru.
Zamestnávatel ukončí tvoju RD, ukončí prerušenie poistenia z dôvodu RD a pri ukončení prac.pomeru ukončí poistenie zamestnanca. Ale ty sama musíš podať odhlášku ako poistenec štátu z dôvodu riadnej starostlivosti o dieťa do 6rokov (ak si si prihlášku podávala po pôrode, čo dúfam, že dala) a potom prihlášku, lebo každé je o niečom inom. Zamestnávatel oznamuje len všetky veci týkajúce sa teba ako ZAMESTNANCA, ale už nie z iných dovodov (starostlivost o dieťa).
Tiež nemá povinnost oznamovať na zdravotnú poistovnu poberanie rodič.príspevku, tj. to si treba potom overiť, či máš v zdr.poistovni v poriadku (odo dna po ukončení MD do ukončenia poberania RP, teda dovršenia 3rokov dieťaťa (pri nepriaznivom zdr.stave dieťaťa aj dlhšie, no najdlhšie do 6rokov)

zuul
18. feb 2014

@gapa dakujem ti velmi. odhlasku ako poistenec statu a potom prihlasku to na socialnej poistovni ze?

vitkovca
18. feb 2014

tak aj ja,sa spytam,pred nastupom na Md som bola zamestnana,ale pol roka pred nastupom naMd som skoncila a isla som na marodku a marodovala az do zaciatku,md teraz 28. 7 pojdem na up. budem mat narok na podporu? dakujem

gapa
18. feb 2014

@zuul áno, odporúčam robiť si kopie a dať potvrdiť prevzatie, ale to som už písala. K prihláške bude treba aj kopia rodn.listu

gapa
18. feb 2014

@vitkovca bohužial nie, nesplnaš podmienku aspon 730dní poistenia v nezam. v období tri roky pred zaevidovaním (u prac.pomerov len na dobu určitú v období 4rokov pred zaevidovaním). Lebo len doba počas trvania prac.poemru sa do toho ráta., nie doba po ukončení prac.pomeru. Len ak by si si platila dobrov.poistenie v nezam.

vitkovca
18. feb 2014

@gapa
dakujem 🙂

evita68
18. feb 2014

@zuul toto nemáš dobre, nebudeš mať maximálnu podporu, kedže príjem z 3.3. sa ti bude rátať za tri dni - od 13.-3.3.. najlepšie by bolo ukončiť RD k 27.2. a 28.2. ukončenie prac. pomeru

gapa
18. feb 2014

@gapa ešte predpokladám, že dostaneš aj dostupné alebo preplatená dovolenka ostatná, aby si nemala len náhradu mzdy za 1den dovolenky len na výplatenej páske v hrubom. Ako píše evita, lebo sa to rozráta na 3dni marca, maximumálnvy vym.základ pre výpočet podpory na den je niečo pod 53eur na den, tj. ak ti bude trvať pp po ukončení rd 1.-3.3.2014, tak mzda v hrubom na max. podporu aspon 53*3=159eur.

gapa
18. feb 2014

@zuul (vid príspevok vyššie)

evita68
18. feb 2014

@gapa no ale to sa nedá za jeden deň dosiahnuť

gapa
18. feb 2014

@evita68 nerozumiem, ako to myslíš. Ak bude mať preplatenú dovolenku alebo odstupné, tak to dosiahnuť môže (píše, že z o organizačných dôvodoch) a ona bude mať vym.základ na 3dni vo výplate (ak myslíš maximum na den)

evita68
18. feb 2014

@gapa áno, jasné, pravdu máš.. kopla som sa 🙂

zuul
19. feb 2014

@gapa
@evita68
tak dievcata uz som jelen!
28.2 mi konci RD
tak som sa dala zamestnat aspon na 1 den (3.3.) to si cerpam dovolenku a v ten den mam aj vypoved z organizacnych dovodov.
bude mi zaplatene 3 platy + dovolenka za 5rokov MD a RD a 1 den dovolenky 3.3.
toto vsetko budem mat na vyplatnej paske k 15.3. (vyplata)

gapa
19. feb 2014

@zuul je to v poriadku, máš odstupné aj dni poistenia po ukončení Rd, tj. hrubá mzda určte aspon tých 159eur. Len ta poopravím, ide o ukončenie prac.pomeru dohodou z organiz. dôvodou (výpoved je len jeden z možných spôsobou ukončenia prac.pomeru, no výpoved nie je to isté ako ukončenie prac.pomeru a výpoved dohodou neexistuje, bud dohoda alebo výpoved, to ak by si hovorila s niekym napr. na úradoch, aby si to vedela odlíšiť)

simisi
19. feb 2014

@gapa prosim ta o radu...RD mi skoncila 27.11.2013,ale kedze zamestanavatel mi neukoncil PP,lebo stratil nejake papiere,dala som sa na predlzenu RD...teraz sme sa konecne dohodli,ze ukoncime pracovny pomer,vraj mi to dal 14.1.2014 cerpanie dovolenky a preplatenie zvysnej/cca 105e/ a 15.1.2014 ukoncenie PP..ale kedze som nevedela o tej odhlaske,znamena to,ze mi to preplatenie dovolenky nepomoze k lepsiej podpore a bude sa mi ratat z obdobia pred MD?Dakujem

adkavladko
autor
19. feb 2014

@gapa
Veľká vďaka za radu. Tvoja odpoveď je presne to, čo som potrebovala vedieť. Ale naše úrady (či už sociálka al. úrad práce) nemajú čas a záujem odpovedať na otázky ľudí, ktorí ich platia z daní... Ale to je typické Slovensko... Veľmi si mi pomohla, ešte raz vďaka 😉

gapa
20. feb 2014

@simisi myslíš, že si sa ty mala odhlásiť z dôch.poistenia štátom, to nemá s podporou nič spoločné, to má spoločné s dôch.poistením do budúcna, by som si čo najskôr to dala do poriadku, lebo predpokladám budú postupovať tak, že ti dajú vypísať odhlášku odo dna, kedy si bola dôch.ôpoistená ako zamestnanec, no prihlášku až odo dna, kedy tam prídeš. Už tu pár mamin mi písalo toto.