Z rodičovskej na podporu v nezamestnanosti

uradnikova
9. feb 2024

Ahojte. V aprili mi konci rodicovska a vzhladom na okolnosti,do povodneho zamestnania sa nebudem vracat. Mam vela dovolenky (2deti som mala po sebe). Znama mi poradila,aby bola moja podpora v nezamestnanosti maximalna,mam po dovrseni 3rokov dietata akoze nastupit na 1 den a cerpat si 1 den dovolenky..chcem sa spytat,ci mi to vie niekto z vas potvrdit a tiez co s ostatnou dovolenkou? Tu mi po vypovedi tiez preplatia? Pisala som nasej mzdarke ohladne toho,ale zatial bez odozvy a rada by som vedela,na com budem. Vdaka

draik
9. feb 2024

Je tu o tom minimálne tak xxx tém, stačí si prečítať.

jankka1981
9. feb 2024

@uradnikova ja som to tak urobila, 30.11. mi skončila rodičovská, 1.12. som nastúpila do práce a skončila PP, mala som 50 dní dovolenky po 2 materských, tú mi preplatili. Od 2.12. som na úrade práce a včera mi prišlo vyjadrenie zo sociálky, že mi schválili maximálnu podporu.

uradnikova
autor
9. feb 2024

@jankka1981 aha dakujem

jankka1981
9. feb 2024

@uradnikova ešte upresním, toho 1.12. som si zobrala dovolenku, aby som do práce nemusela ísť. A bola som si to na personálnom dohodnúť necelé dva mesiace pred skončením rodičovskej.

uradnikova
autor
9. feb 2024

@jankka1981 ano aj ja tak budem postupovat. Vdaka

weronika2306
9. feb 2024

@jankka1981 môžem sa opýtať ako dlho sa môže čerpať tá maximálna podpora?

veronikaszabova
9. feb 2024

@weronika2306 ako kazda podpora - 6m

evka_21
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
matullienka
9. feb 2024

@evka_21 môžeš ukončiť aj s výpovednou dobou stačí poslať výpoveď ešte počas trvania RD a na jeden deň obnoviť poistenie na konci výpovednej doby. Preto sa tieto veci oplatí riešiť v predstihu aby ti v prípade nutnosti stihla uplynuť výpovedná doba počas trvania RD

jankka1981
9. feb 2024

@weronika2306 ako už Veronika napísala, je to 6 mesiacov

uradnikova
autor
10. feb 2024

@evka_21 20.4. sa narodil,takze konci mi vtedy,to je zrovna sobota. Takze dovolenku vycerpan pondelok a je to ok?

luliu
10. feb 2024

@uradnikova zamestnávateľ s tým ale musí súhlasiť, musí to byť dohoda

luliu
10. feb 2024

@matullienka ale takto sa to nedá spraviť, aby bola maximálna podpora

matullienka
10. feb 2024

@luliu akože nie, veď výpovedná doba jej plynie počas rodičovskej dovolenky a nevypláca jej mzdu. Iba počas jedneho dňa keď bude čerpať dovolenku posledný deň pred skončením pp a zároveň jej preplatí zvyšok nevyčerpané dovolenky

evka_21
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
evka_21
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
matullienka
10. feb 2024

@evka_21 nie nepreratal, keďže by za tie 2 mesiace necerpala mzdu nemala by ani vymeriavací základ

luliu
10. feb 2024

@matullienka ale ak nastúpi do práce, aby jej šla výpovedná doba, tak musí pracovať alebo čerpať dovolenku = nevyjde max podpora

natalienka12
10. feb 2024

@matullienka baby maju pravdu nehadaj sa

matullienka
10. feb 2024

@evka_21 aby jej šla výpovedná doba nemusí nastúpiť do práce, mne výpovedná doba plynula v prvom zamestnaní počas trvania pn a teraz počas trvania RD. Len ak jej RD končí v priebehu apríla tak výpovednú dobu už nestíha lebo tá začína plynúť až prvým dňom nasledujúceho mesiaca

evka_21
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
matullienka
10. feb 2024

@evka_21 nie nepracovala som a dovolenku mi normálne preplatil v poslednej výplate.

evka_21
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
matullienka
10. feb 2024

@evka_21 sranda je, že mne tá maximálna podpora vyšla a nie nemám nadštandardný príjem a dokonca skrátený úväzok

luliu
10. feb 2024

@matullienka ako? Veď na to, aby ti šla výpovedná doba musíš nastúpit do práce, ako si tam bola vedená, keď si nepracovala ani cerpala dovolenku.....

matullienka
10. feb 2024

@luliu na rodičovskej dovolenke normálne som v apríli poslala výpoveď k 26.6. s tým, že do práce nastúpim po ukončení RD čo bolo 25.6. Keď som vedela už počas RD, že sa do práce nevrátim riešila som to vopred

draik
10. feb 2024

Dá sa to načasovať aj bez súhlasu zamestnávateľa. RD totiž nie je povinná, možno sa vrátiť do práce aj skôr, deň dva predtým, než uplynie výpovedná doba. Ak niekomu končí RD pár dní pred zaverom mesiaca, má to ešte jednoduchšie.

uradnikova
autor
10. feb 2024

@evka_21 aha ok. Ukoncim pracovny pomer skor,ako mi skonci rodicak,kedze je tak ten vikend. Nic tym nepokazim co sa tyka podpory? Stvrtok by som brala dovolenku, piatok ukoncila PP a hlasila sa na urade. Sobotu mi potom oficialne konci rodicovska.

weronika2306
11. feb 2024

Môžem sa ešte opýtať, trošku blbá otázka ale predsa 🫣😁 ,ak by mi vyšla tá maximálna podpora a počas nej by som otehotnela z čoho sa mi vyráta potom materská?

draik
11. feb 2024

@weronika2306
Z príjmu v zamestnaní.