Z rodičovskej na materskú

klara023
21. dec 2014

Ahojte.. Baby chcem sa informovat.. Moja mala má 28 mesiacov.. poberam rodičak.. mala som normalnu matersku, kedže som bola zamestnana este aj som a mala som odrobenych aj tych 270dni.. len sa chcem spytat, ak by som otehotnela v najbližšej dobe mala by som opäť matersku? alebo len rodičak? dakujem za odpovede..

liz_lemon
21. dec 2014

@klara023 mala by si materske

klara023
autor
21. dec 2014

@liz_lemon zabudla som dopisat ze rodičak mi konči 7/2015 takže by som mala nastupit do roboty a ak by som mala porod poviem priklad az 9/2015, vznikla by mi materska? niekde som citala ze ak by som porodila do 3rokov dietata len vtedy by mi vzn. narok na matersku? boze uz som popletena..

bonaqa2013
21. dec 2014

Ja som to mala 2 krát po sebe. MD, RD, MD, RD, MD, RD....A už som doma takmer 9 rokov.

maja2005
21. dec 2014

@bonaqa2013 u nás je to tak isto, a za každým MD bol príspevok od sociálny lepší o pár € ale potešilo. Takze neboj

veraba
21. dec 2014

To by zaujimalo aj mna lebo som pocula ze ked nenastupis na matersuku do dovrsenia 3 rokoch prveho dietata tak matersku nedostanes lebo uz nejde o retazovy porod. Tak sme sa aj prestali teraz pokusat o druhe babo ☹ . ale mozno to je inak kazdy povie nieco ine tak si necham aj ja poradit

liz_lemon
22. dec 2014

@veraba
@klara023
ak nastupis po RD do prace, resp. PP bude stale trvat, tak narok mat budes, ine by to bolo, ak by si uz nebola zamestnana

veraba
22. dec 2014

@liz_lemon tak ked mi konci RD 07/15 a nastupim napr. na 2 mesiace do prace teda 09/15 nastupim znova na MD tak dostanem vyplatenu MD? Lebo ze ked nastupim znova do prace musim odpracovat 270 dni aby mi vznikol narok? Prepac ze sa tak pytam ale uz neviem ako to teda je. Dakujem

liz_lemon
22. dec 2014

@veraba nie, v tomto pripade, nemusis odpracovat 270 dni, lebo tvoj PP trva, a tym padom aj nemocenske poistenie

cuculik1
22. dec 2014

Baby tak este raz. Mam v tom chaos. Maly ma 12 mes a ja som cerstvo tehu akurat. Predtym som klasicky pracovala a poberala matersku a nasledne toho casu rodicovsku. Kedze syn je este maly, do prace kym sa narodi druhe dieta nepojdem. Vznikne mi teda zas narok na matersku, alebo nie ? Budem len poberat rodicovsku ? Dakujem.

lubinkas
22. dec 2014

@cuculik1 trva ti pracovny pomer? T.z. ak by si sa chcela vratit do prace, mas sa vratit kam? Ak ano, tak potom mas narok na matersku ako pri prvom dietatku.

cuculik1
22. dec 2014

@lubinkas ano. PP trva. Dakujem za info. Potesila 🙂

klara023
autor
22. dec 2014

@veraba Presne preto sa pytam lebo aj mne niekto vravel ze LEN KED DO 3rokov dietata otehotniem tak vtedy bzdem mat matersku, ale ak to nieje pravda tak potom super.. @liz_lemon super dakujem za vysvetlenie.. 🙂 mozem byt kludna a netrapit sa ze som to uz aj tak (porod,otehotnenie) nestihla do 7/2015 a metersku ,,nebudem ,, mat..dakujem baby.. 🙂

gapa
22. dec 2014

@klara023
@cuculik1
@veraba
potvrdzujem, čo píše lemon. Počas čerpania rodič.dovolenky a trvania prac.pomeru je prerušené nem.poistenie v sociálnej poistovni (počas Md poistenie trvá), tj. akoby počas RD netrvalo poistenie v soc.poistovbni (preto treba aby si mamičky dali prihlášku na soc.poistovni od prvého dna RD ak chcú byť dôchodkovo poistené aj počas RD, toto-prihláška na soc.poistovnu, sa nedá vybaviť spätne), ale v zákone o soc.poistení je uvedené, že pre nárok na MATERSKé sa aj tieto dni prerušenia nem.poistenia z dôvodu čerpania rodič.dovolenky v zamestnaaní rátajú do potrebných 270dní nem.poistenia.
Treba si dať pozor!!!!!!
- napr. na prípad, ak by firma končila a teda aj pracovný pomer počas rodičovskej dovolenky a tehotenstva. Ak by skončil pp počas RD, tak nárok na materské nevznikne!!!! Lebo by neplynula tzv. ochranná lehota po ukončení nem.poistenia. Lebo nem.poistenie skončilo nie ukončením prac.pomeru ale už nástupom na rodič.dovolenku. Preto ak by hrozilo ukočenie prac.pomeru počas tehotenstva a čerpania RD tak treba, aby sa najprv nem.poistenie obnovilo, tj. ukončiť rodič.dovolenku skôr (požiadať písomne o to aspon mesiac pred ukončením rd) a čerpať napr. 1den riadnu dovolenku, potom už po ukončení prac.poemru a nem.poistenia (ktoré sa obnovilo na ten 1den) plynie ochranná lehota - pre tehotné 8mesačná a nárok na materské vznikne počas tejto ochr. lehoty presne 6týž. pred očakávaným termínom pôrodu.
- alebo tiež na prípad, ak skončí RD jeden kalendárny rok, hned následne idete na PN bez čerpania dovoelnky alebo bez odpracovania nejakej doby a pn trvá až do konca daného kalendárneho roku. Ak je nástup na md až další kalendárny rok, tak v takom prípade bude rátaná mateská z minima!!! lebo nemáte v tzv. rozhodujúcom období žiadny vym.základ. Len ak by ste mali celý rok LEN rodič.dovolenku alebo MD (bez pn!!!, príp. očr či neplat.volna), tak by sa rátalo z pravdepodobného, z ktorého by sa platilo nem.poistenie za mesiac nástupu na md (teda nejmenej podla platnej prac.zmluvy). Ak nemáte vym.základ v predchádz. kalend.roku z dôvodu, že tam máte RD, MD ale aj iné dni, všetko bez vymeriavacieho základu, tak sa berie minimum.!!!!!! pozor, ak idete na pn po RD, tak treba dať odhlášku z dôchodkového poistenia štátom. Tiež si treba dobre pozrieť, ak medzi RD a pn čerpáte riadnu dovolenku, aby tam bolo čo najmenej víkendov, lebo vym.základ, čo zarobíte počas čerpania riadnej dovolenky sa rozpočíta na kalendárne dni medzi pn a rd, nie na pracovné!!!!!!