Z rodičovskej na maródku

22tinka11
13. feb 2015

Ahojte baby,mam otazocku,teraz vo februari mi konci rodicovska dovolenka ale dcera ide do skolky az v septembri,niesom zamestnana takze musim sa ist nahlasit na urad prace,rozmyslala som ze pojdem na PN ale neviem ci mozem,budem mat narok na peniazky v PN ,pred materskou som pracovala rok takze ziadnu podporu v nezamestnanosti nedostanem treba mat odrobenych tusim 3 roky,a este kde treba odniest PN? Dakujem 🙂

zalka
13. feb 2015

@22tinka11 nie nárok na PN mať nebudeš, lebo nemáš nemocenské poistenie ... zbytočne by si si ju dávala vypísať

22tinka11
autor
13. feb 2015

@zalka takze mi ostava sa prihlasit na urad prace,a co je to vlastne nemocenske?velmi sa do toho nerozumiem dakujem oekne

zalka
13. feb 2015

@22tinka11 nemocenské je súčasť poistenia odvádzaného do SP z príjmov zo zamestnania alebo dohody,
teda ty na PN ísť môžeš ... PN je práceneschopnosť ak si chorá, ale nemocenské dávky nedostaneš. Lebo nemáš toto poistenie.

22tinka11
autor
13. feb 2015

Aha.. dakujem pekne za info 🙂

zalka
13. feb 2015

@22tinka11 rado sa stalo

gapa
13. feb 2015

@22tinka11 ak dcera bude mať 3roky, tj. prestaneš poberať rodičovský príspevok a ty nemáš zamestnanie, tak v podstate môžeš aj nemusíš sa isť zaevidovať ako uchádzač o zamestnanie.
Ak dieťa do škôlky nechodí, tak stále môžeš byť zdravotne poistená štátom (to je jediné povinné poistenie, ktoré musíš mať bez prerušenia, tj. bud si poistencom štátu, ako zamestnanec, szčo .... alebo si samoplatitel, čo je už teraz dosť skoro 60eur na mesiac myslím..).
Doteraz si bola zdravotne poistená ako poberatel rodičovského príspeovku. Po ukončení poberania môžeš byť zdr.poistená štátom ako osoba riadne celodenne a osobne sa starajúca o dieťa do 6rokov, len treba vybaviť na upsvar. odbor soc.vecí a rodiny potvrdenie dokedy si poberala rodič.príspevok a zájsť na tvoju zdr.poistovnu a nahlásiť ukončenie poberania a sa prihlásiť ako osoba riadne .... (vid vyššie). pokial bude malá v škôlke do max. 4hodín denne, takmôžeš byť takto zdr.poistená do jej 6rokov.
Ale ak sa nezaeviduješ, nebude mať manžel na teba nárok na odpočet na dani (nezdanitelnú čiastku na manželku) od mesiaca čo nasleduje po mesiaci dovršenia 3rokov-poberania RP. Ak manžel platí dane, tak je to slušná položka.
A ešte pozor, ak by chodilo dieťa do škôlky na celý den a ty by si išla na pn, tak vtedy ta nemôžu zaevidovať ako uchádzača o zamestnanie, lebo nie si práce schopná (až od ukončenia pn) a preto by si si musela platiť zdravotné poistenie sama, lebo len poberatelia nemocenského zo soc.poistovne (resp. pre presnosť aj tí čo pokračujú v pn aj po ukončení poberania nemocnského) sú zdravotne poistení štátom, no nie tí, čo sú sú pn bez poberania nemocnského, na to pozor, sú bohužial také prípady, čo na to doplatili, napr. pred ukončením štúdia na Vš si zlomila nohu, nemohla sa ani zamestnať ani zaevidovať na up, tak si musela platiť zdr.poistenie sama odo dna po štátnici až dokedy bola práceschopná.

22tinka11
autor
13. feb 2015

No ved to budem musiet si platit zdravotnu poistovnu sama a do skolky by mi ju nevzali ani na 4 h,maju to tu trochu blbe v skolke a ja som v rozvodovom konani,nezijeme spolu,byvam s rodicmi takze tak
@gapa

22tinka11
autor
13. feb 2015

@gapa a ak by som si chcela predlzit rodicovsku nemusi mat dieta zdravotne broblemy?co som pocula viacerim mamickam to odmietli 😒

gapa
13. feb 2015

@22tinka11 ak sa o dieťa staráš osobne, tj. nechodí do škôlky (max. 4hod denne), tak si nemusíš sama platiť zdr.poistenie, prečítaj si viackrát čo som napísala a pozorne (vid vyššie)
kopírujem, čo som už napísala:
Po ukončení poberania môžeš byť zdr.poistená štátom ako osoba riadne celodenne a osobne sa starajúca o dieťa do 6rokov, len treba vybaviť na upsvar. odbor soc.vecí a rodiny potvrdenie dokedy si poberala rodič.príspevok a zájsť na tvoju zdr.poistovnu a nahlásiť ukončenie poberania a sa prihlásiť ako osoba riadne celodenne a osobne sa starajúca o dieťa do 6rokov, pokial bude malá v škôlke do max. 4hodín denne, tak môžeš byť zdr.poistená do jej 6rokov.
V sociálnej poistovni - predpokladám po pôrode si si dala prihlášku ako osoba riadne sa starajúca o dieťa do 6rokov, ak áno, nemusíš už nič nahlasovať a môžeš byť dalej dôchodkovo poistená štátom do 6rokov dieťaťa (ak nezmenia zákon), odhlášku treba do 8dní ak sa zamestnáš na dohodu alebo prac.pomer.
Odpočet u manžela ta netrápi, tj. nemusíš sa evidovať na up, môžeš zostať na tzv. medzi mamičkami nazývanej predlženej neplatenej "RD", to je vid vyššie, ked si zdravotne a aj dôchodkovo poistená štátom a nič nedostávaš.