Z rodičovskej dovolenky opäť na materskú

katarina95
12. máj 2014

Prosím kto by mi vedel poradiť som na Rodičovskej dovolenke a idem opäť na Materskú. Chcela by som vedieť či mám oznámiť na ÚPSVaR,, že idem opäť na Materskú? Či budem poberať aj rodičovský príspevok na prvé dieťatko a materskú na druhé?

siska53
12. máj 2014

@katarina95 treba to nahlasit. Oboje sa nepobera. Vzdy len jedno. Zavolaj im a aj do socialnej poistovne pre blizsie info. Ak si dobre pamatam,hlasila som to zamestnavatelovi a aj upsvar,oni mi povedali presny postup.

mmmj
12. máj 2014

Áno, musíš to oznámiť na UPSVaR, aby neboli súbežne vyplácané obidva príspevky. JA tam dnes práve preto idem 🙂

lucinkao
12. máj 2014

Baby ako sa potom rata vyska materskej pri druhom babatku

jamelia
12. máj 2014

@lucinkao mne to ratali ako pravdepodobnu sumu, ktoru by som v tom case zarabala - v podstate mi vysla materska len o par centov nizsia ako som dostavala na den pri prvom dietati.

lucinkao
12. máj 2014

@jamelia dakujem velmi pekne

janickacrazy
12. máj 2014

Ahojte mamičky, sestre vychádza, že po skončení RD s jedným dietatkom by mala íst do práce na jeden mesiac a potom znova na materskú s druhým bábom, je v tejto situácii lepšie sa dat na ten mesiac na maródku alebo je to jedno, aby jej to nejako neovplyvnilo výšku materskej pri druhom bábatku? Ak niektorá máte s tým skúsenost, dajte vediet ako to je lepšie. Dakujem.

katarina95
autor
12. máj 2014

@mmmj prosím ťa dáš mi vedieť či ti tam povedali? a čo požadovali?

kaji21
12. máj 2014

@janickacrazy ahoj ja idem riesit tiez tuto situaciu uz tento mesiac a svagrina ktora je ekonomka mi poradila aby som to nahlasila na zdravotnej poistovni a poziadala o predlzene rodicovske a potom hned nastupila na matersku, tak dufam, ze som ju dobre pochopila, ale vsak nejak sa to poriesi 🙂

bzzzz
12. máj 2014

@mmmj Ahoj. Mne by tiež na budúci mesiac mala začať materská po rodičovskej. Na ten ÚSVPaR stačí asi ísť až keď mi schvália materské? Alebo to musím dať vedieť dopredu? A čo všetko im musím odniesť?

janickacrazy
12. máj 2014

@kaji21 hm, aj tak sa to dá, len neviem, či to nejako ovplyvní výšku materskej potom, myslela si predlženú RD zo zdravotných dovodov alebo len tak akože ten mesiac by si nedostala žiadne peniaze? neviem presne ako sa počíta tá materská, či by sa potom nejako neznížila, ked sa tam započíta aj ten mesiac bez penazí? síce to asi moc neovplyvní, ale každé euro dobré, takže možno by bola lepšia tá marodka aj pre teba či nie?

lulu369
12. máj 2014

@janickacrazy Ahoj, ja som bola pred 2 rokmi v takej istej situácii ako tvoja sestra...ja keď som zamestnávateľovi oznámila, že do práce by som mala nastúpiť len na 4 mesiace kým pôjdem znova na MD, tak mi povedal, aby som si doma oddýchla kým môžem a dala sa vypísať na PN. Takže 4 mesiace som bola PN, a aby sestre vôbec vznikol nárok na nemocenskú tak nech sa dá vypísať na PN nasledujúci deň ako jej skončí rodičovský (mne s dcérkou končil RD 5.2, na PN som bola od 6.2.) a to mi poradila pani na sociálke 😉

janickacrazy
12. máj 2014

@lulu369 Dakujem ti velmi pekne za info, posuniem sestre. 🙂 Občas sa nájde aj na sociálke milá pani, to je fajn. 😉

lucus83
12. máj 2014

@katarina95 ahoj Katka ja som riešila tento problém pred pár rokmi. Mám deti krátko po sebe. Nárok na materskú máš ak máš odpracovaných 270 dní, rodičovská dovolenka sa do toho neráta. Musíš ísť na sociálku a požiadať o materskú. Ja som o túto možnosť takmer prišla- nebyť milej pani na úrade sociálnych vecí a rodiny al. to bolo už na sociálke. Nepamätám si, ale upozornila ma, že aj ja mám nárok na druhú materskú.
Výška prvej materskej sa vypočítavala z posledného kalendárneho roku pred materskou- výška druhej materskej s vypočítavala z platu z roku nástupu na prvú materskú dovolenku. Takže druhá materská mi vyšla o trošku lepšie. O rodičovský príspevok si musíš opäť požiadať, keď Ti bude končiť materská. Nedostávaš súbežne materskú na druhé dieťa a rodičovský príspevok na prvé. Len jedno. Takto to bolo pred 6 rokmi, myslím však, že sa toho veľa nezmenilo.

kaji21
12. máj 2014

@janickacrazy ja som si to teraz pocitala a vychadza mi to presne dva tyzdne rozdiel 20 juna mi konci rodicovska a 3 jula mi zacina materska. Pojdem popytam sa uvidim. Tak ci tak to musim obehat hadam mi dobre poradia co robit

janickacrazy
12. máj 2014

@kaji21 Daj vediet ako si dopadla, čo ti povedali na úradoch. Dúfam, že stretneš nejaké ochotné úradníčky. 😉

kaji21
12. máj 2014

@janickacrazy to dufam aj ja 🙂 tak potom napisem, ako som dopadla pekny den 🙂

matricia
12. máj 2014

@bzzzz najprv chod na upsvar, tam budú posudzovať, či ti dajú materskú alebo rodicovsky

mmmj
12. máj 2014

@katarina95 povedali, ze treba doniest (alebo poslat oskenovane mailom) rozhodnutie zo Socialnej poistovne o materskom. Ja som to este nemala ale povedali, ze dobre ze som to oznamila, aby mi potom nevznikla z ich strany pohladavka na vratenie uz vyplateneho rodicovskeho.

liz_lemon
12. máj 2014

@matricia UPSVAR posudzuje akurat tak narok na rodicovsky prispevok, o naroku na materske rozhoduje socialna poistovna

mmmj
12. máj 2014

@bzzzz v podstate staci aj potom. Ale je mozno fajn tam aspon zavolat, ze kedy mas nastupit na matersku, aby sa nestalo, ze vyplatia rodicovsky prispevok aj za obdobie, co uz na neho nemas narok a potom by si im musela peniazky vraciat

katarina95
autor
12. máj 2014

@mmmj ďakujem

bzzzz
28. máj 2014

@mmmj ďakujem.

siska2027
9. jún 2014

Dievcata aj ja by som potrebovala poradit. Pred prvou materskou som ako zivnostnik robila v jednej firme a platila som si to dobrovolne poistenie. Od decembra 2011 som bola PN do marec 2012 kedy som nastupila na matersku a teraz to vychadza ze pravdepodobne vo februari mam termin porodu. Neviete mi poradit ci mam narok na matersku a ako to funguje? dakujem som fakt bezradna 😒