Ahojte, je tu niekto zo soc. poisťovne kto by mi vedel poradiť ? Ide o to že rodičovský mi konci 30.9.2024 a nástup na ďalšiu materskú mám až niekedy v januári 2025. Ako vykryť obdobie medzi tým ? Pracovný pomer mi trvá ale do práce pravdepodobne nenastúpim kvôli tehotenstvu a prvému dieťaťu.. pred prvou materskou som si platila odvody aby mi vyšla lepšia materská preto by som bola teraz rada ak by som tu ďalšiu mala tiež lepšiu a nie len minimalnu. Ak by mi niekto vedel poradiť bola by som velmi vdacna ☺️
nemozes ist na PN? 🙂
Možnosť je dovolenka, aspoň koľko máš, ísť do práce, alebo pn pokiaľ je s tým dr bude súhlasiť/ je dôvod.. materskú ti vypočítajú z príjmu čo budeš mať za tých pár mesiacov, v prípade pn si nie som istá, (asi z predpokladaného? To neviem..)
Ak pôjdeš na PN priamo z RD, tak ju nebudeš mať platenú. Treba najprv nastúpiť do práce/čerpať dovolenku, aby sa ti obnovilo nemocenské poistenie.
Z tej dovolenky sa ti bude potom počítať aj materská v budúcom roku
@dadka_bb riziková materská neexistuje, existuje rizikové tehotenstvo na základe, ktorého dr. vypíše PN
@sylvi3377 a ty mas zdravotne tazkosti, ked chces ist na PN?Mozes si poziadat o zmenu pracovnej doby, upravu alebo ukoncit pracovny pomer a ist na urad prace.
Ísť na PN ak sa inak nedá
@matullienka pisala som to v rychlosti,samozrejme rizikove tehotenstvo, pnka 😊
@sylvi3377 ja som dokonca poberala sucasne rodicak aj pnku. Kludne si daj vycerpat teraz od 16.9.do 19.9.dovolenku a medzi tym skoc k dr.a vybav si rizikove tehotenstvo pnku od 20.9.. za v okt.by ti prisiel rodicak cely, plus par peniazkov z pnky. A od novembra by ti chodila pnka. Potom ked budes narok,tak si vybavis tehotenske, este. Ale napadlo ma ze ci som mala vtedy vychadzky pocas pnky, ale asi nie.vies kvoli kontrole.ale tusim ze nie
@dadka_bb ale to musi suhlasit aj zamestnavatel, ze nahlasis, ze sa vracias do prace a pojdes PN, co ale nemusi vyjst, doktor povie, ze je ok a nevypise ju.... Lebo teda problemy nespomina, len kalkuluje... Teraz sa celkom kontroluje, tieto ucelove PN.
@emma022 oficialne asi ano,ale ak maju dobre vztahy na uctovnom,tak by s tym nemal byt problem,nakolko vykaz sa posiela koncom mes.
@sylvi3377 v prvom rade treba vybavit gynekologa,opytat sa ho na rizikove. Napr.ja som mala myom blizko plodu, plus nejaka zrazanlivost krvi potraty , myslim ze oni vedia co tam napisat. Ja som pracovala v kauflande,denne mi prešla rukami tona tovaru. Nechcela som riskovat,tiez mi viac vyhovovalo byt doma na pn,nez keby ma napr.prehodili na pokladnu .ale ved uz nech si kazdy zariadi ako vie. Urcite tehotna casnicka nie je nic prijemne, stat cely den na nohach 😏 uvidis. Vybav si to tak ako to citis. Ak chces byt doma,tak bud doma na pn.
@dadka_bb ďakujem pekne .. áno v pondelok idem k lekárovi tak uvidíme čo mi povie z výsledkov vyšetrení na ktoré som bola .. ja som len chcela vedieť či sa nejako dá aby som mala dobrú materskú a nie minimálnu keďže prvú som mala lepšiu a veľmi som chcela stihnúť retazovy pôrod aby som mala aj druhu takú ale nevyslo mi to .. bolo by mi ľúto keby som kvôli tomu mala mat minimum .. ale už ako bude tak bude 🤷🏼♀️🙂 ďakujem aj tak za rady
@dadka_bb ale vies, co sa tyka prace, zamestnavatel ta ma preradit na vhodnu pracu. Ak taku nema, ostavas doma s nahradou mzdy. Ale ak ma, neprijmes to, to uz si potom ries sama, ale na to PN urcena nie je.
Nastupit do prace a normalne robit tak ako predtym.