Z rodičovského na materskú (nestíham reťazový pôrod)

sylvi3377
12. sep 2024

Ahojte, je tu niekto zo soc. poisťovne kto by mi vedel poradiť ? Ide o to že rodičovský mi konci 30.9.2024 a nástup na ďalšiu materskú mám až niekedy v januári 2025. Ako vykryť obdobie medzi tým ? Pracovný pomer mi trvá ale do práce pravdepodobne nenastúpim kvôli tehotenstvu a prvému dieťaťu.. pred prvou materskou som si platila odvody aby mi vyšla lepšia materská preto by som bola teraz rada ak by som tu ďalšiu mala tiež lepšiu a nie len minimalnu. Ak by mi niekto vedel poradiť bola by som velmi vdacna ☺️

iv007
12. sep 2024

Nastupit do prace a normalne robit tak ako predtym.

sylvi3377
autor
12. sep 2024

@iv007 no len keď to nevyhovuje ani mne ani môjmu zamestnávateľovi .. íst v 5 mesiaci tehotenstva pracovať do kaviarne na cely deň a robiť až do 9 mesiaca aby som stihla odpracovať 3 mesiace

iv007
12. sep 2024

@sylvi3377 inu moznost nemas. Jedine dat vypoved a na tie mesiace si platit vysoke dobrovolne poistenie. Nechapem ako si si vtedy sama platila odvody, kedze subeh zamestnania a DP nie je mozny.

wishes
12. sep 2024

nemozes ist na PN? 🙂

luliu
12. sep 2024

@sylvi3377 materskú už určite nebudeš mať takú, ale podľa platu. Môžeš ísť na neplatenu RD do porodu

sylvi3377
autor
12. sep 2024

@wishes no môžem ak má výpise lekár len neviem z čoho mi potom vypočítajú tu materskú ?

luliu
12. sep 2024

@sylvi3377 z platu z čoho ineho?

tini27
12. sep 2024

Možnosť je dovolenka, aspoň koľko máš, ísť do práce, alebo pn pokiaľ je s tým dr bude súhlasiť/ je dôvod.. materskú ti vypočítajú z príjmu čo budeš mať za tých pár mesiacov, v prípade pn si nie som istá, (asi z predpokladaného? To neviem..)

dadka_bb
12. sep 2024

@sylvi3377 predlzit rodicak,
Alebo nastupit na rizikovu matersku na pnku (som za 2.moznost

sylvi3377
autor
12. sep 2024

@dadka_bb asi tá PN bude najlepšia možnosť . Čítala som ale tu na konikovi niekde že vybrať si napríklad 1 deň dovolenky a potom ísť na PN .. nevieš či treba vybrať ten deň dovolenky alebo ísť rovno na PN?

emma022
12. sep 2024

Ak pôjdeš na PN priamo z RD, tak ju nebudeš mať platenú. Treba najprv nastúpiť do práce/čerpať dovolenku, aby sa ti obnovilo nemocenské poistenie.

Z tej dovolenky sa ti bude potom počítať aj materská v budúcom roku

sylvi3377
autor
12. sep 2024

@emma022 toto som potrebovala vedieť ďakujem veľmi pekne ☺️

matullienka
12. sep 2024

@dadka_bb riziková materská neexistuje, existuje rizikové tehotenstvo na základe, ktorého dr. vypíše PN

martinkatinka
12. sep 2024

@sylvi3377 a ty mas zdravotne tazkosti, ked chces ist na PN?Mozes si poziadat o zmenu pracovnej doby, upravu alebo ukoncit pracovny pomer a ist na urad prace.

saska.j
12. sep 2024

Ísť na PN ak sa inak nedá

dadka_bb
13. sep 2024

@matullienka pisala som to v rychlosti,samozrejme rizikove tehotenstvo, pnka 😊

dadka_bb
13. sep 2024

@sylvi3377 ja som dokonca poberala sucasne rodicak aj pnku. Kludne si daj vycerpat teraz od 16.9.do 19.9.dovolenku a medzi tym skoc k dr.a vybav si rizikove tehotenstvo pnku od 20.9.. za v okt.by ti prisiel rodicak cely, plus par peniazkov z pnky. A od novembra by ti chodila pnka. Potom ked budes narok,tak si vybavis tehotenske, este. Ale napadlo ma ze ci som mala vtedy vychadzky pocas pnky, ale asi nie.vies kvoli kontrole.ale tusim ze nie

martinkatinka
13. sep 2024

@dadka_bb ale to musi suhlasit aj zamestnavatel, ze nahlasis, ze sa vracias do prace a pojdes PN, co ale nemusi vyjst, doktor povie, ze je ok a nevypise ju.... Lebo teda problemy nespomina, len kalkuluje... Teraz sa celkom kontroluje, tieto ucelove PN.

saska.j
13. sep 2024

@dadka_bb ja som napr mala rizikové tehu a bola som PN a vychádzky som mala 2 hodky doobedu a 2 poobede

emma022
13. sep 2024

@dadka_bb nástup do práce/čerpanie dovolenky sa má zamestnávateľovi oznámiť minimálne 1 mesiac vopred

dadka_bb
13. sep 2024

@emma022 oficialne asi ano,ale ak maju dobre vztahy na uctovnom,tak by s tym nemal byt problem,nakolko vykaz sa posiela koncom mes.

@sylvi3377 v prvom rade treba vybavit gynekologa,opytat sa ho na rizikove. Napr.ja som mala myom blizko plodu, plus nejaka zrazanlivost krvi potraty , myslim ze oni vedia co tam napisat. Ja som pracovala v kauflande,denne mi prešla rukami tona tovaru. Nechcela som riskovat,tiez mi viac vyhovovalo byt doma na pn,nez keby ma napr.prehodili na pokladnu .ale ved uz nech si kazdy zariadi ako vie. Urcite tehotna casnicka nie je nic prijemne, stat cely den na nohach 😏 uvidis. Vybav si to tak ako to citis. Ak chces byt doma,tak bud doma na pn.

emma022
13. sep 2024

@dadka_bb to bolo na margo tvojho "kľudne si daj" lebo vôbec to nezáleží len od nej. A ak to číta niekto iný, v podobnej situácii, tak by mal vedieť, že sú tam nejaké lehoty a pravidlá ustanovené zákonníkom práce

sylvi3377
autor
13. sep 2024

@dadka_bb ďakujem pekne .. áno v pondelok idem k lekárovi tak uvidíme čo mi povie z výsledkov vyšetrení na ktoré som bola .. ja som len chcela vedieť či sa nejako dá aby som mala dobrú materskú a nie minimálnu keďže prvú som mala lepšiu a veľmi som chcela stihnúť retazovy pôrod aby som mala aj druhu takú ale nevyslo mi to .. bolo by mi ľúto keby som kvôli tomu mala mat minimum .. ale už ako bude tak bude 🤷🏼‍♀️🙂 ďakujem aj tak za rady

martinkatinka
13. sep 2024

@dadka_bb ale vies, co sa tyka prace, zamestnavatel ta ma preradit na vhodnu pracu. Ak taku nema, ostavas doma s nahradou mzdy. Ale ak ma, neprijmes to, to uz si potom ries sama, ale na to PN urcena nie je.