Z rodičáku do rodičáku

24. jún 2021

Ahojte,ako je to prosím s prestupom z rodicovskeho na druhý? Totižto moja situácia je ze som mala prácu , v zahraničí otehotnela som, pracovný pomer skončil a odišla som na svk.vznikol mi nárok na materskú a následne väčší rodičovský. Pocas neho som otehotnela znova, prvé dieťa bude mať 3 r teraz v októbri. Druhé babatko mám porodiť teraz v auguste. Chcela by som ale dokončiť rodicak z prvou keďže je väčší a v októbri ked dovŕši 3r tak prejsť na druhy menší a druhým babom. Keďže viem že nárok na materskú uz nemam bude menší. Ale ako to zariadiť na sociálke? Je to možné takto urobiť? Sestrička na gynde mi povedala ze nie a ze ona nevie vlastne. Papier o nastupe na materskú mi dala dnes..dnes by som mala nastupovať na druhú.. ako mam postupovať ďalej?

nafka0483
24. jún 2021

Mozes ostat na rodicaku s prvym dietatom kym nedovrsi 3 roky. Kedze ten mas vyssi kvoli materskej. Papiere na matersku na SP si podaj, pride ti rozhodnutie, ze na nu nemas narok, to je ok. Dalej nic ine neziadaj, pockaj kym bude mat prve dieta 3 roky a vtedy das ziadost na UPSVaR na mladise dieta - zdokladujes, ze nemas narok na matersku a budu ti vyplacat ten nizsi RP.

klarissa25
24. jún 2021

Na sociálne nič, ved RP vypláca úrad práce.. do októbra budeš na Rd so starším a potom s mladsim

autor
24. jún 2021

Poslal ma doktor na SP ze mám zaniesť ten papier. Len som sa bala aby mi neuznali hned druhý rodicak ,tak uz rozumiem , posavam si žiadosť o materskú tak to je niečo iné ak som správne pochopila a rodicak sa rieši na úrade práce ano?

klarissa25
24. jún 2021

Musíš požiadať o materskú, ako ti môžu uznať druhý rodičak keď on nežiadas?

dominika1988
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
nafka0483
24. jún 2021

@dominika1988 A UPSVaR bude odkial vediet ci mas narok na matersku a mas najprv cerpat tu, alebo narok nemas?
Ako sa ti prelinaju MD a RD? MD s mladsim ti skonci skor ako dosiahne starsie dieta 3 roky?

dominika1988
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
nafka0483
24. jún 2021

@dominika1988 Aha, tak v tom pripade to moze byt ok. Kedze ty budes ziadat o rodicak na mladsie az potom co ti skonci obdobie materskej s mladsim. Cize UPSVaR uz nezaujima ci si matersku mala.

Ale autorka to ma ine, lebo ona bude v case ked by este inak poberala matersku ziadat o RP - cize UPSVaR musi mat potvrdenie, ze zo SP matersku nepobera a naozaj teda moze v case trvania materskej vyplacat urad rodicak, ze nebude nahodou brat aj jedno aj druhe.

dominika1988
Autor odpoveď zmazal
Zobraz