Z OČR na predĺžený rodičovský

alexandraala
25. aug 2020

Ahoj mamicky, prosím vas bol uz niekto v takejto situacii? Chcela by som dat malu do skolky...tym padom mi zanikne OCr ale do prace sa uz nevratim, dam vypoved...lenze tym padom ostanem bez prijmu. Bolo by super ak by mi vedel UPSVaR predlzit pandemicky rodicovsky aspon pokial si nenajdem novu pracu.....myslite ze je to mozne? Je niekto v takejto situacii?

zojanka
26. aug 2020

@alexandraala pokiaľ už raz zanikol nárok na pandemický RP - čo zanikol keďže si mala OČR, tak už sa nedá. Ak dáš výpoveď môžeš ísť na podporu ak spĺňaš podmienky.

veronikaszabova
26. aug 2020

@alexandraala tym, ze mas narok na iny prispevok -- podporu (ak splnas podmienky), nemas narok na predlzeny RP z dovodu mimoriadnej situaciu.

katkaajurko
26. aug 2020

@veronikaszabova ja mam podobnu situaciu, som na ocr - pandemickej so skolkarom, ale nechcem aby chodil do skolky zatial, co urobit - kam sa nahlasit okrem zdravotnej ako osoba starajuca sa o dieta do 6rokov prezatial. Zamestnavatel s tym problem nema...

veronikaszabova
26. aug 2020

@katkaajurko kolko ma dieta?

katkaajurko
26. aug 2020

@veronikaszabova 4r cerstvo

veronikaszabova
26. aug 2020

@katkaajurko ak zamestnavatel suhlasi, tak neplatene volno.

veronikaszabova
26. aug 2020

@ivkazba vies poradit, ako to je v pripade, ked trva PP?

natalienka12
26. aug 2020

@katkaajurko do zdravotnej poistovne ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov

ivkazba
26. aug 2020

@veronikaszabova no nie som odborník na OČR, len na zákonník práce 😉 Podľa mňa platí to čo si písala ty (neplatené voľno ak súhlasí zamestnávateľ) a aj to, čo písala zojanka. Ak by nedala výpoveď a teda PP trvá, musí nastúpiť do práce, ale OČR alebo neplatené voľno. Alebo ukončiť PP a byť ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov ale teda bez príjmu. Nemyslím, že má iné možnosti, ako tu už boli popísané. Sama sa rozhodla nepracovať, tak žiaľ, bez príjmu.

katkaajurko
26. aug 2020

@natalienka12 a nahlasit nieco ohladom dochodkoveho ?

denoo
26. aug 2020

No stale nie je jasne co dalej s pandemickou ocr, skolaci musia nastupit do skoly, tam je to jasne, u skolkarov sa este nevie , v socialnej poistovni mi nevedeli povedat este ako v septembri, udajne krizovy stav nal trvat do konca augusta, pokial by ho nepredlzili pandemicke ocr zanika. Pokial bude trvat dalej , neviem ci bude mozne ist so skolkarom na ocr aj ked nebude chory teda ako to bolo v lete ze rodic dal dieta podla toho ci chcel do skolky, ked nechcel isiel na pandemicku ocr. V septembri uvidime ale som sa o tom infornoval a nevedia ani v socialnej positovni tak treba si cakat co bude.
My sme chceli este malu nedavat v septembri do skolky,

jasminka548
26. aug 2020

@denoo No ja dúfam,že žiadny OCR sa predlžovať nebude. Ak nechcete dávať deti do skolky,nechajte si ich doma,ale za svoje.

katkaajurko
26. aug 2020

@denoo krizovy stav skoncil, mimoriadny stav trva - a na ten bola naviazana OCR-ka. Chcu zrusit mimoriadny stav pre podavanie danovych priznani, ale uvidime, fakt treba cakat do posledneho dna. Nechapem,ze to vsetko nechavaju uplne na poslednu chvilu. Ani my nedame maleho do skolky zatial, ale pojdem aj na neplatenu predlzenu rd aspon na cas, aj keby zrusili pandemicku OCR.

denoo
26. aug 2020

@jasminka548 jedno dieta nam zobrali do skolky a druhe nie. Keby aspon boli kapacity skolok aby mohla manzelka ist do prace a obe deti do skolky, ale nemoze. a poberala 1 rodicovsky prispevok na 2 deti. Niekedy sa udajne do skolky uprednostnovali surodenci , ked bol jeden brali aj druheho, teraz to uz neplati. Neskutocne,, A za svoje tahame jedno dieta uz dlhsie