Maminky, potrebujem info.
Tento mesiac dostanem poslednu matersku a potom uz mi budu posielat rodinne pridavky. Mam to ist nahlasit ze mi konci matersk Ak hej tak kam a co na to vsetko potrebujem? Alebo mi to same prejde na rodinne? A som stale zamestana takze matersku som nemusela riesit tu mi vypocitala uctovnicka vo firme.
Dakujem za radu
a rodicak nic? A rodinne neberes od narodenia dietata? A aspon o prispevok pri narodeni si si ziadala?
a btw. ak ti ma maly 4 mesiace, urcite ti este nekonci materska. Ta sa pobera 34 kalendarnych tyzdnov
Ja som isla na predcasnu matersku
Ano sorry myslela som rodicovsky prispevok
@vero_nika969098 to je aka?
@majusqa77 ja som isla skorej na matersku
@moni244 co tym myslite ze aka co?
@vero_nika969098 aka je to predcasna materska
@moni244 ze som isla skorej na matersku. Som mala rizikove a doktor ma uz nechcel tolko nechavat na PN-ke , tak ma dal na predcasnu matersku. Syn este nebol na svete a ja som uz poberala matersku , tym padom mi aj skorej skonci
@vero_nika969098 nemohol ta dat skor ako 8 tyzdnov pred porodom. Over si na socialke datum skoncenia
@majusqa77 no dal ma presne 8tyzdnov pred porodom na matersku a este som tyzden prenasala. Takze som pobrala 2 materske a maly este nebol na svete , a uz ma 4mesiace . a pol roka sa dostava materska
@vero_nika969098 materska je 34 tyzdnov a nie pol roka!!
@vero_nika969098 ked uz mas cas na net, nastuduj si nejake veci, je dobre vediet nejake zaklady a ty mas v tom riadny chaos
@vero_nika969098 ako píšu vyššie, materské sa teraz dlhšie poberá o 6týždnov, tj. vyrátaj si tých 34týždnov (ak nie si osamelá a máš 1dieťa). Hlavne potom treba najneskôr prvý den čerpania rodičovskej dovolenky v zamestnaní dať prihlášku na soc.poistovni (najneskôr prvý den RD), ak chceš byť dôchodkovo poistená aj počas RD (lebo mzdárka nahlási nástup na RD + prerušenie poistenia z dôvodu čerpania RD). Toto sa nedá vybaviť spätne, treba kopiu RL + prehlásenie o riadnej starostl. - odporúčam robiť si kopie prihlášky (tlačivo RLFO=registračný list fyzickej osoby), resp. vypísať 2x a na jeden rovnopis dať potvrdiť prevzatie pečiatkou soc.poistovne a založiť k zápočtovým listom do dôchodku. Tiež myslieť na odhlášku.
Zdrav. postovnu zistiť, či nahlási mzdárka (nie je jej povinnost) alebo ty (s tlačivom z upsvar o poberaní rodič.príspevku).
Rodinne pridavky by si uz mala mat davno nahlasene, potrebujes nahlasit rodicovsky prispevok, teda poziadat, ist do socialnej poistovne poziadat o potvrdenie o ukonceni materskej a s tim papierom na urad prace poziadat o rodicsky prispevok