neviem ci uz niekto ohladom tohto pisal,nemozem najst som na materskej a za chvilu koncim no neviem ci mi poslu nejaky paier zo soc.poistovne a s tym pojdem na urad prace alebo ako to je poprosim nejake maminy ktore to riesili nedavno o odpoved dakujem -hladala som na nete no nic
je potrebne ist na UPSVAR a tam vypisat ziadost+potvrdenie od socialnej poistovne,ze si brala materske odkedy-dokedy,....+ rodny list maleho,...
dakujem pomohli ste mi a este otazocka ked budem potrebovat,na danove pre manzela kolko som mala za minuly rok prijem kedze aj pn aj materska sa berie za prijem daju mi to na socialke kto ma skusenost
Ahojte, pokial si chcem medzi materskou a rodicovskou vycerpat este dovolenku, co mi nabehla pocas materskej u zamesnavatela, ako na to? Kde mam co nahlasit?
@zimmi1 požiadať u zamestnávatela samozrejme, potom vzhladom na to, že sa ti preruší dôch.poistenie v soc.poistovni až posledným dnom čerpania dovolenky, tak je velmi podstatné, aby si nebola počaš čerpania riadnej dovolenky dôchodkovo poistená štárom ako osoba riadne sa starajúca o dieťa do 6rokov, tj. prihlášku do soc.poistovne treba až odo dna po ukončení riadnej dovolenky!!!! nedá sa vybaviť neskôr, treba najneskôr prvý den po riadnej dov., ak nechceš mať medzeru.
Na upsvar si požiadaš o RP odo dna po ukončení poberania materstkého, nevadí, že čerpeš riadnu dovolenku, poberanie RP nahlásiš aj na zdr.poistovnu, príp. sa spýtaj mzdárky či to ona vybaví, no nie je to jej povinnost a malo by to byť odo dna po ukončení poberania materského a nie až po ukončení riadnej dovolenky.
Prosim do kolkych mesieacow dietata sa dostawa materska? 28 tyzdnow? Som vydata.
@silvialilien Ak si zamestnaná a spĺňaš všetky podmienky nároku na materské, tak na ňu máš nárok. Vypláca sa 34 týždňov - vypláca SP. Po ukončení materského sa vypláca rodičovský príspevok do 3 r. veku dieťaťa - vypláca ÚP.
No to vychadza do 8,5 mesiaca dietata a jedna znama uz presla na rodicovsky teraz a mala jej ma 7 mesiacov...slobodne matjy maju 34 a vydate asi len 28 tytdnov..tak to aj vychadza.
@silvialilien Materské sa počíta na týždne nie na mesiace.....pri jednom dieťati je materské 34 týž., slobodné mamičky 37 týž.. Menej ako 34 týž. majú iba tie, ktoré nastúpili na materské neskôr ako 6 týž. pred pravdepodobným pôrodom....
ja som nastupila 6 tyzdnov pred porodom...a ja wiem ze sa to pocita na tyzdne len som si to wypocitala kolko mesiacow ma dieta w tom tyzdni
@silvialilien Materské (ak chceš prepočítať na mesiace, tak to vychádza na 7,5 mesiaca - 34 týždňov). Lebo keď napr. nastúpiš na materské 1.1., tak nárok je do 15.7. A tých prvých 6 týždňov si na materskej ešte pred pôrodom. Takže kamoška išla na rodičovský právne .... 😉
Takze ja som isla 6 tyzdnow pred porodom na matersku a teda materska mi konci ked mala bude mat 6 mesiacow ano? A ten mesiac a pol som bola pred porodom...
@tutky Choď na sociálnu poisťovňu, dajú ti potvrdenie o tom, že ti končí materská a s tým papierom pôjdeš na úrad práce sociálnych vecí a rodiny, kde vypíšeš tlačivo ohľadom rodičovského príspevku.