Ahojte.
Čakáme druhé bábätko. Nakoľko som pri prvom nepoberala materskú kvôli neodpracovaným rokom (po VŠ som bola tehotná), pri druhom som si začala platiť dobrovoľné nemocenské poistenie už pred tehotenstvom (v júni 2019). Na začiatok som si zvolila najnižší vymeriavací základ s tým, že po pol roku za to dá navýšiť, ak by sa podarilo..avšak, už mi bolo od niekoľkých osôb povedané a prečítala som si pár diskusií aj tu na koníkovi, že materská sa bude počítať z predchádzajúceho roku, neviem, či sa mi teda oplatí priplácať si viac v tomto roku..
Taktiež, ak má niekto skúsenosť, dá sa ísť na PN aj počas rodičovskej dovolenky s tým, že za mňa odvody bude platiť štát alebo PN počas rodičovskej neexistuje?
Ďakujem za každú pomoc!
@lusinka4 keď budeš rodiť v 2021 tak rátať ti budú z príjmov 270 dní pred predpokladaným termínom pôrodu a musíš mať dva roky aktívne nemocenské, takže do úvahy prichádza rok 2020 ak by ti to nevyšlo tak ak máš 2roky aktívneho nemocenské ho poistenia zrátajú to, určite by som pokračovala v platení DNP a dala si zvýšiť to ak už môžeš.. načo potrebuješ PN počas rodičovskej?
@lusinka4 DNP sa mi zatiaľ vždy oplatilo platiť, nič nerus, pokračuj ďalej.
@carrot_apple kvôli odvodom, počas PN sa neplatia, či?
@lusinka4 keď porodíš dostaneš materské ,na základe toho potom rodičovský príspevok ako keby si bola zamestnaná, stále od dňa pôrodu budeš mať aktívne nemocenské, (dôchodkové- ráta sa ti to do odpracovaných rokov, však neplatis iba nemocenské,je v tom sa mi zdá aj starobné?) a nebudeš platiť do sociálnej poisťovne nič keď budeš poberať materské,je tam viacej výhod, keď budeš mať aktívne nemocenské, môžeš čerpať PN ak splnis podmienky na vyplácanie nemocenských dávok, rodičovský príspevok vypláca úrad práce a rodiny a nemocenské vypláca sociálna poisťovňa,tam ide o to, či nebude mať s tým problém obvodný lekár... vypísať ťa na PNku...keby rodičovský vyplácala sociálna poisťovňa tak PN nemôžeš mať lebo to sú dve dávky súbežne za jeden deň...
www.socpoist.sk
ak nemocenské poistenie dobrovoľne nemocensky poistenej osoby trvalo najmenej 26 týždňov a vzniklo:
- v kalendárnom roku predchádzajúcom kalendárnemu roku, v ktorom vznikol dôvod na poskytnutie materského, rozhodujúce obdobie na zistenie DVZ je obdobie od vzniku nemocenského poistenia do konca kalendárneho roka predchádzajúceho roku, v ktorom vznikol dôvod na poskytnutie materského
- v kalendárnom roku, v ktorom vznikol dôvod na poskytnutie materského, rozhodujúce obdobie na zistenie DVZ je obdobie od vzniku nemocenského poistenia do konca kalendárneho mesiaca predchádzajúceho mesiacu, v ktorom vznikol dôvod na poskytnutie materského
čiže ak si dobrovoľné platíš od 2020 budú brať do úvahy rok 2020 pre výpočet materského, rok 2021 už nebudú brať do úvahy, zbytočne by si už teraz platila viac
škoda, že si sa nezamestnala a nemáš zo zam. 90 dní nemocenského poistenia bez PN/OČR, počítalo by sa ti z tohto nového poistenia, ale to už nestihneš do nástupu na MD
Ďakujem vám všetkým za odpovede! ♥️
Ahojte mam od pracovane v zahranici 2019-31.7.2020 rodim v druhej polovici roka 2021 mam narok na matersku za tieto dva roky?
Ked nastupim teraz do prace,aspon na 3mesiace dostanem aj tak vyratane zo zahranicneho prijmu?
@adri1221 Z akeho dovodu by sa ti mala slovenska materska ratat zo zahranicneho prijmu?
Zisti si v zahranici ci mas na nieco narok. Na Slovensku budes mat narok na materske ak splnis podmienky - aspon 270 dni nemocenskeho poistenia za posledne 2 roky pred porodom a zaroven aktivne NP alebo ochranna lehota.
Prosím vás, ešte taká otázka. Na tú PN môžem ísť až po zaplatení tých 270 dní alebo aj počas aktívneho poistenia? Ďakujem.
@fokuska počíta sa aj práca v zahraničí, ale len EÚ
"Základným predpokladom vzniku nároku na materské v zmysle právnych predpisov Slovenskej republiky je existencia nemocenského poistenia ku dňu vzniku dôvodu na poskytnutie materského, resp. plynutie ochrannej lehoty k uvedenému dňu. Osobitnou podmienkou je 270 dní nemocenského poistenia v posledných dvoch rokoch pred pôrodom. Na účely splnenia uvedenej podmienky sa Vám započíta obdobie akéhokoľvek ukončeného nemocenského poistenia (vrátane ukončeného nemocenského poistenia v štáte Európskej únie), ak predmetné obdobie bude spadať do obdobia posledných dvoch rokov pred pôrodom.
Za predpokladu, ak máte bydlisko na území Slovenskej republiky a po zániku nemocenského poistenia v Anglicku sa Vám bude vyplácať dávka v nezamestnanosti podľa právnych predpisov Slovenskej republiky, bude sa na Vás vzťahovať legislatíva Slovenskej republiky, t. j. aj ochranná lehota. Podľa právnych predpisov Slovenskej republiky ochranná lehota v prípade poistenkyne, ktorej nemocenské poistenie zaniklo v období tehotenstva, je osem mesiacov. Za deň vzniku dôvodu na poskytnutie materského, ak sa materské posudzuje z ochrannej lehoty, sa považuje deň, ktorý pripadá na začiatok 6. týždňa pred očakávaným dňom pôrodu. Ak Vám ku dňu vzniku dôvodu na poskytnutie materského bude zo zaniknutého nemocenského poistenia v Anglicku plynúť ochranná lehota podľa právnych predpisov Slovenskej republiky a splníte ostatné podmienky nároku na materské, nárok na materské Vám podľa právnych predpisov Slovenskej republiky vznikne.
V takomto prípade by výška materského bola určená z pravdepodobného denného vymeriavacieho základu, ktorý sa určí ku dňu zániku nemocenského poistenia ako jedna tridsatina zo 44,2 % jednej dvanástiny všeobecného vymeriavacieho základu za kalendárny rok, ktorý platil v kalendárnom roku, ktorý dva roky predchádza kalendárnemu roku, v ktorom zaniklo nemocenské poistenie (t. j. príjmy dosiahnuté v zahraničí by sa nezohľadnili). Ak sa Vám po ukončení zárobkovej činnosti v Anglicku nebude vyplácať dávka v nezamestnanosti podľa právnych predpisov Slovenskej republiky, nárok na materské Vám podľa právnych predpisov Slovenskej republiky nevznikne.
Na účely zohľadnenia období nemocenského poistenia podľa právnych predpisov iného štátu v súvislosti s uplatňovaním nároku na peňažné dávky v prípade choroby a materstva sa používa spravidla formulár E 104 Potvrdenie o úhrne období poistenia, zamestnania, alebo bydliska. Vo vzťahu k Anglicku sa namiesto formulára E 104 používa Výkaz sociálneho poistenia, resp. aj papierový SED S041."
@lusinka4 Pokial viem, tak na PN nie je podmienka 270 dni, to sa tyka materskej.
@adri1221 Podmienky ti napisali rovnake ako som ti pisala ja, akurat s tym rozdielom, ze teda uznavaju poistenie zo zahranicia, tak si spocitaj ci mas dost dni. Uz ty musis vediet aky je system vo Svajciarsku, ci su taketo odvody povinne, ci nie, ci si ich ty mala platene.
* opravujem sa..v júni 2020