Z ktorého príjmu sa mi bude počítať materská?

zunolu
20. okt 2015

Ahojte, momentálne som na RD ale na jar nastupujem na MD toto bude už moje tretie bábo a stále som zamestnaná u svojho prechádzajúceho zamestnávaťela počas druhej RD som bola krátko zamestnaná na dohodu. Chcem sa spýtať z ktorého príjmu sa mi bude rátať materské či od môjho zamestnávateľa alebo podla dohody. pred tým som mala celkom dobrú prácu aj plat ale dohoda nebola nič moc tak sa bojím že budem mať len min materské. ☹ ..Viete mi niekto poradiť?

dena1973
20. okt 2015

Ak si zamestnaná naďalej u svojho pôvodného zamestnávateľa , tak nárok na materské si uplatníš od neho...
Z dohody by si si mohla uplatňovať v prípade, že by si tam mala splnenú podmienku 270 dní nemocenského poistenia, bola by si na dohodu ešte naďalej zamestnaná resp. by ti plynula ochranná lehota. Ak tieto podmienky z dohody nespĺňaš, tak nárok si uplatníš iba od svojho pôvodného zamestnávateľa.

Škoda, že si otázku nehodila do diskusie... Takto ti každý môže odpovedať iba 1x...

gapa
21. okt 2015

Súhlalsím, že nárok na materské si uplatníš u svojho pôvodného zamestnávatela, u ktorého čerpáš RD, ak potrvá prac.pomer v den nástupu na MD. Dohoda by musela splnať tých 270dní nem.poistenia (prirátať možno dni akéhokolvek ukončeného nem.poistenia) a trvať v den nástupu na md (ochranná lehota by nepomohla, lebo v den nástupu na md v pôvodnom zamestnaní ti vzniká nem.poistenie zamestnanca, tj. neplynula by už ochr. lehota z ukončenej dohody).