Z doktorantského štúdia rovno na materskú

mirmajka
8. júl 2014

Ahojte, potrebovala by som poradit, či mam narok na matersku a v akej vyske? Prave koncim doktorandske studium, popri ktorom som bola zamestnana aj na 10% uvazok. A hned od septembra by mi to malo vyjst ze by som mala ist na matersku. Dobrovolne poistenie som si neplatila, iba z tych 10% uvazku bolo platene. Znamena to ze ak by som tu zostala nadalej zamestnana a isla na matersku tak budem dostavat len 65% z toho uvazku?

pink_lady
8. júl 2014

@mirmajka bola si interny doktorand? Neviem ako je to teraz, ked som bola ja tak sme boli brani ako zamestnanci...potom sa nieco menilo ...a boli sme posledneho pol rok aa ko studenti, s tym ze platenie nemocenskeho bolo dobrovolne..neviem ako je to teraz...ak tak ako sme to mali posledny rok, tak matersku dostavat nebudes, len rodicovsky...

rebroza
8. júl 2014

@mirmajka ahoj, ja som momentalne na doktorandskom a ak sa nemylim, za nas stat neplati odvody do socialnej poistovne. a z tychto odvodov sa ti plati PN ale aj materska. takze je mozne, ze sa ti to bude pocitat nazaj len z toho 10% uvazku. co mozno bude menej ako rodicovsky. mozno by sa oplatilo ist spytat na socialku, ci by slo platit dobrovolne aspon dva mesiace do septembra a ci by si si nepolepsila.

mirmajka
autor
8. júl 2014

ano som interny doktorand a platenie nemocenskeho je dobrovolne (ja som si ho neplatila, lebo som nevedela ze budem mat babo). a ten 10% uvazok (okolo 45eur mesacne) nevadi ze som mala?? Lebo ja som tak ratala ze budem dostavat od narodenia dietata len ten rodicovsky, len som sa zlakla aby to nebolo tak ze musim brat tych 14 tyzdnov matersku co by bolo takmer nic z tych 45eur. A ked tu zostanem nadalej zamestnana aj na plny uvazok tak tiez budem dostavat ten rodicovsky?

rebroza
8. júl 2014

@mirmajka ak sa nemylim, je v zakonoch napisane, ze ak by materska bola nizsia ako rodicovsky, tak bud je narok automaticky na rodicovsky, alebo sa materska doplni na sumu rodicovskeho... kazdopadne minimum by mala byt suma rovna rodicovskemu.
so zamestanim a rodicovskym dokopy neviem ako to presne je, to treba ist na Upsvar spytat sa, lebo sa to meni kazdy rok.
ja som bola teraz rok na dennom doktorandskom a popri tom som brala rodicovsky / t.j. bola som mamicka na rodicovskej dovolenke a dcerka bola v skolke. a slo to preto, ze doktorand nie je zamestnanec, ale student.

mirmajka
autor
8. júl 2014

aha no to mi odlahlo-ze aspon takto teda... keby som vedela dopredu ze budem mat dieta tak sa inak zariadim - no niektore veci si clovek tazko naplanuje - nie ako si to zakony predstavuju 🙂 a doplatit sa to spatne neda to som sa uz pytala. a popri rodicovskej dovolenke by si mala moct pracovat kolko chces myslim. dakujem za info 🙂 aj tak som zvedava ako to nakoniec bude, co si este vymyslia 🙂

saurian
8. júl 2014

@mirmajka
dostanes min vysku rodicovskeho prispevku. tvoj prijem bude pozostavat z dvoch zloziek - jedna bude vyratana z tvojho vymeriavacieho zakladu (z toho 10%neho uvazku) a bude to "materske" a do vysky rodicovskeho prispevku ti "doplatia" rodicak.