Ahojte, vedel by mi niekto poradiť s nasledovným?
V r. 2016 som bola zamestnaná do 31/05/2016 na Slovensku, vkuse 3 roky. Po ukončení prac. pomeru som odišla do zahraničia kde som v r. 2016 odpracovala 4,5 mesiaca a v r. 2017 4 mesiace /do 23.05.17/ - kedy som už bola tehotná. Termín pôrodu je v decembri. Nakoľko som bola v štáte EU, sociálka potvrdila že mi odvody nemocenského uznajú čiže splňam podmienku 270 dní, aj ochrannú lehotu 8 mesiacov.
Od júna 2017 poberám podporu v nezamestnanosti počítanú z príjmu zo Slovenska.
Moja otázka je, ako sa v tomto prípade vypočítava výška MD? Telefonicky som bola informovaná, že výška príjmu v zahraničí je bezpredmetná. Znamená to, že sa bude brať do úvahy príjem do 31/5/17 + výška podpory?
Vopred ďakujem
pardon, mala som na mysli "Znamená to, že sa bude brať do úvahy príjem do 31/5/16" t.j. zo SVk
@katulik2870 no neviem, skôr si myslím že pravdepodobný tj. z minima ... vyrátajú MD
@zalka cize ak tomu spravne rozumiem, suma do 31/05 a od 31/05-31/12 min mzda?
@katulik2870 hm.. na MD nastúpiš 2018 tj. VZ je rok 2017 a tam žiaden VZ nemáš slovenský takže nebudú mať z čoho vyrátať tak ti dajú z minima, môj názor v tomto nemám 100% istotu
@zalka potom uz nerozumiem nicomu .:/ lebo na MD ma lekar vypisal od 17/11/17, preto som ratala s tym ze na MD nastupujem v 2017 cize sa berie do uvahy rok 2016
@katulik2870 aha .. to si nenapísala .. tak potom by sa mal brať do úvahy príjem z roku 2016 od 1.1. do 31.5.
@zalka pravda, pardon mala som napisat jasnejsie, vdaka za pomoc
Do uvahy sa berie prijem za posledny rok,ktory sa spocita atd.Kedze ty si mala prijem iba 5mesiacov,vypocita sa ti MD z tych 5mesiacov.pod sumu214uer neklesnes.
@kviettky super, dakujem pekne za info
Ahojte,
viem, ze vas tu je viacero odborniciek, najma @zalka a @gapa, tak by som vas chcela by som aj ja poprosit o pomoc, z coho sa mi bude pocitat materska. Mam dve deti, s prvym som sla na MD od roku 2013, s druhym od augusta 2014, zamestnana som bola, takze odvody za mna platene boli. 23.8.2017 mi skoncila RD a do prace som sa nevratila. Chcela som ist na Urad prace, tak som si navysili vymeriavaci zaklad - 24.8.2017 zobrala den dovolenky a po dohode so zamestnavatelom som si nechala vyplatit nevycerpanu dovolenku k tomuto dnu. Tym padom mi vznikol vymeriavaci zaklad pre podporu v nezamestnanosti 59,9672€. Od 25.8. 2017 som teda evidovana na Urade prace a od 1.9.2017 poberam davku v nezamestnanosti.
V priebehu septembra som zistila, ze som od 31.7.2017 tehotna (31.7. je prvy den poslednej menstruácie, a ak som to spravne pochopila, to je datum od ktoreho sa pocita zaciatok tehotenstva). Termin nastupu na MD mam stanoveny na 26.3.2018, co je 213 dní = 6,98 mesiaca od ukoncenia pracovneho pomeru. Termin porodu mam stanoveny na 7.5.2018.
Mala by sa na mna vztahovat 8 mesacna ochranna. Viete mi poradit, z coho sami bude pocitat MD? Bude to z minimalky alebo tiez z vymeriavacieho zaladu 59,96€, z ktoreho sa mi vypocitavala podpora v nezamestnanosti? Alebo sa mam zamestnat na minimalne 90 dni pred nastupom na matersku tak aby som mala maximalny vymeriavaci zaklad vypocitany z tohto noveho rozhodujuceho obdobia ?
Dakujem velmi pekne 🙂
@katulik2870 Podpora urcite nie-je to nezdaniteľny prijem.